spot_imgspot_img
spot_img

Japán tudósok feltaláltak egyfajta álomolvasó gépet

-

Article Top Ad (AdSense)

Lehet, hogy hamarosan már nem kell aggódnunk, ha reggel felébredve nem emlékszünk az álmainkra?

Japán tudósok az alvás közbeni agyi aktivitás mérésével megfejtették, hogyan értelmezhetjük azt, amiről álmodunk. Az adatokat egyszerűen csatlakoztathatjuk egy algoritmushoz, amely képes rekonstruálni az álmainkat, hogy aztán ébren lejátszhassuk magunknak, és megnézhessük azt, amire reggel már nem emlékeztünk.

Így működik

A figyelemre méltó áttörés egy meglehetősen egyértelmű ötletet használ fel: amikor bizonyos tárgyakat elképzelünk a fejünkben, agyunk következetesen neurális mintákat generál, amelyek korrelálhatnak azzal, amit vizualizálunk. Például, amikor elképzelünk egy széket, az agy olyan mintázatot bocsát ki, amely akkor fordul elő, amikor általában egy széket vizualizálnak. Ezután egy algoritmust hívnak segítségül az agyból beszkennelt adatok összekapcsolására a megfelelően passzoló képekhez. És voila! Az álmod rekonstruálható…

Az eddig még csak gyerekcipőben járó kutatással kapcsolatban a kutatók egyelőre csak az álmok 60%-át tudják rögzíteni, de már ez is egy hatalmas áttörés az elme tudományos vizsgálatában, ahogy azt a Science magazin oldalán is olvashatjuk.

álom-álmodás
Fotó: Dominic Sansotta/unsplash.com

A tanulmány módszere

A kutatás során az alanyokat először egy EEG készülékre kapcsolták, majd ezt követően úgy aludtak el, hogy egy fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) készülék folyamatosan monitorozta őket. Az EEG készülékre pedig azért volt szükség, hogy a tudósok lássák az alanyok mikor kerültek az álom fázisába. Ekkor azonnal felébresztették őket és megkérték, hogy emlékezzenek vissza arra, hogy miről álmodtak. Ezt a folyamatot legalabb 200-szor megismételték. Ahogy később a tudósok kielemezték az adatokat rájöttek, hogy az alanyok álmaiból származó tárgyak bizonyos gyakori típusai korrelálhatnak azokkal az agyi mintákkal, amelyeket az fMRI rögzített. Ezt követően egy internetes keresőmotort használtak olyan képek keresésére, amelyek nagyjából megegyeztek az alanyok álmaiban szereplő tárgyakkal, és mindezeket az információkat egy olyan tanulási algoritmusba helyezték, amely még tovább finomította a modellt. Ez az algoritmus már képes volt felhasználni az álmodók fMRI-vizsgálatainak adatait, és az internetes képeket összeállítva képessé vált egy alapvetően primitív filmet létrehozni minden álom számára.

Mivel a kutatás még egy kezdeti stádiumban van, ezek a videók egyelőre csak az alanyok álmaiból származó képek durva becslését  jelentik, de a kutatók azt állítják, hogy a gép előrejelzései még mindig jobbak, mint a véletlenek. Idővel, ahogy javul majd a technológia, a kutatás végül nem csak forradalmasíthatja az álmok értelmezését és megértését, de a tudósok értékes nyomokat is gyűjthetnek arról, hogy mi az álom titokzatos funkciója.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Ha rosszul alszol, akkor ezekre figyelj oda

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!