Az örökifjú Jamie Oliver ma elfújja a gyertyát

-

Néhány alapvető dolognak meg kell történni ahhoz, hogy bárki megünnepelje magát. Mondjuk egy professzionális champagne és egy briliáns torta, rajta néhány múltat, és jelent jelentő gyertyával. Jaminek valószínűleg ma mindkettőben lesz része. Ugyan nem fedezhető fel nála az idő múlásának jele, és ugyan olyan a mosolya, mint bármikor, nála is telik a biológiailag felfogható idő.

Fotó: Flickr

Boldog szülinapot Jamie

Lehetünk bárkik és bármik – az idő múlása tizedmásodperc alapon meghatározó lehet. A kérdés ilyenkor mindig az, ki hogyan használta ki azt az időt, ami eddig a rendelkezésére állt. Jamie Oliver kétségtelenül alaposan belesűrítette mindazt, amit diktált neki az élet és azt is, ami belső indíttatásból eredendően érkezett hozzá. Újító szakács, médiasztár, ember. Ha végig vesszük életének állomásait, csak úgy, mint mindenkinél- találhatunk mélypontokat, sikert és csillogást, mindazonáltal keveseknek adatik meg, hogy olyat tegyenek le az asztalra, amit ő. Könyveivel, gasztronómiai látásmódjával, újító eszméivel, az általa felépített brand-el kétségtelenül meghatározója a világ kulináriájának.

Fotó: Flickr

Jamie Oliver pályája

Egy kis faluban, Clavering-ben nőtt fel. Mondhatni beleszületett a gasztronómiába, mivel szüleinek egy -The Cricketers nevű- pubja volt. 1989-ben Leigh Haggerwooddal együtt megalapította a Scarlet Division nevű együttest. 16 évesen elvégezte a Westminster Catering College-ot. Néhány évet a híres londoni szakács, Gennaro Contaldo mellett töltött, akit a mai napig egyik kulináris mentorának tekint. Az első munkája a Antonio Carluccio’s Neal’s Yard étteremben volt, ahol a tésztákat készítette. Ezután Oliver a The River Café (Fulham) sous chef-je lett. Először 1996-ban egy dokumentum műsorban szerepelt, melynek címe Christmas at the River Café volt. Llewellyn televíziós producer ekkor fedezte fel magának és karrierje innen kezdett el felfelé ívelni. 2001-ben és számos alkalommal volt Nagy-Britanniában és Ausztráliában. Műsoraiban Jamie Oliver színpadon főzött, vizuális effektekkel, zenével tarkított műsorát rengetegen imádták. Ezekben a műsorokban ő is dobolt, sőt még énekelt is. Minden évben szerepelt a BBC Good Food show-ban. 2002. márciusában megnyitotta éttermét Londonban, a Fifteen-t. 2003-ban megkapta a Brit Birodalom érdemrendet. 2005-ben indította el híres kampányát, a “Feed Me Better”-t. A célja az volt, hogy a diákok egészségesebb ételeket kapjanak a „menzán”. Ezzel megint csak beírta magát a gasztrotörténelembe. 2006-ban részt vett egy ausztrál túrán, ebben a showban szintén szerepelt régi mentora, Gennaro Contaldo.

Fotó: Flickr

Ekkor már ünnepelt séfsztárként ismerte a világ és számos étterem kért tőle szakmai segítséget. 2008-ban a “Jamie ételminisztériuma” című műsorával haknizik, és igyekszik meggyőzni a világ vezetőit az egészséges táplálkozás fontosságáról. Ekkorra már elhivatottan képviseli az egészséges táplálkozást, aminek fontosságára újabb műsoraiban is felhívja a figyelmet. 2010-ben”Jamie 30 perces kajái” című műsora, majd 2012-ben “Jamie 15 perces kajái” című műsora.

Fotó: Flickr

Jamie Oliver Éttermei

A tévés karrierje, könyvei és az egészséges táplálkozásról szóló kampányai mellett, folyamatosan jelen van az üzleti életben. Éttermeket nyit, és étterem nyitásokra kérik fel. Létrehozza a Jamie’s-t sőt hazánkban is nagy sikerrel nyitja meg éttermét, majd később pizzériáját, a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal karöltve.

Fotó: Airchef

Jamie Oliver mindenki kedvence

Kétségtelen, hogy sikerének titka egyéniségéből fakadó. A fiatalos megjelenés, a lazaság, melyhez roppant mély szaktudás párosul, mindenki kedvencévé tette. Ő az az ember, aki akár a kedves szomszéd fiú is lehetne, ő az a séf, akinek tanácsait a legnagyobb gasztronómiai szakemberek is figyelemmel hallgatják. Jamie az az ember, aki gondoskodó apa, és markáns üzletember, aki a világ minden pontján feltalálja magát. Műsoraival, előadás módjával, szinte minden korosztályt meg tud szólítani, és mindig lehet tőle valami újat látni. Hogy mi a titka? Igazából egyszerű. Emberszeretet, szakmaszeretet, elhivatottság és humor. Talán még egy fontos dolgot tud Jamie, mégpedig, hogy nem dolgozik állandóan. Nyilván szerteágazó tevékenységéhez sok segítsége akad, de egy valamit betart az utóbbi években! Pontosan annyi időt fordít a családjára, magánéletére, mint a munkájára.

Boldog születésnapot Jamie Oliver!

Fotó: Flickr

 

Tippek, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyassz

Gyönyörű lett a Matild Café & Cabaret

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!