Izgalmas divatfotózáson jártunk, ahol magyar tervezők ruháiban is gyönyörködhettünk

-

Mi nők szeretünk szépek lenni és szépségünket szeretjük is megmutatni. Erre az egyik legjobb lehetőség és egyben egy káprázatos élmény egy olyan fotózás, ahol három szakértő kezei alatt hazai tervezők ruháiban az időtlen női szépség teljes valójában mutatkozhat meg.

Amikor meghívást kaptam a Couture Élményfotózásra még nem tudtam pontosan, hogy mire számítsak, de egy maradandó és különleges élményt kaptam… még úgy is, hogy nem engem fotóztak. Nagyon klassz volt egy egész délelőttöt eltölteni Vanyovszki Mária divatszakértővel, Gercosz Henriett makeup artisttal és Nerpel Nikoletta fotógráfussal, és végig élni velük, ahogyan a nők egy csodálatos átalakuláson mennek keresztül.

Amíg Henriett a fotózás első szereplőjét, a fiatal édesanyát sminkeli, aki kislányával áll majd a kamera elé, addig a többiekkel egy kis beszélgetésre is jutott időnk…

„Divatújságíróként és divatszakértőként nagyon jó kapcsolatban vagyok a kortárs hazai tervezőkkel, így a hozzánk érkező hölgyeknek olyan ruhákat tudunk biztosítani, amelyek egyenesen a kifutóról érkeznek és abszolút egyedi darabok. Ez egy nagy luxus, ami talán csak nálunk elérhető.” – meséli Vanyovszki Mária. – „Minden megkeresésnél az ügyfél szempontjából indulunk ki, és együtt megnézzük, hogy mi az az álom, amit ő kitalált magának. Legutóbb volt egy jogász hölgy, akinek az az egyedi elképzelése volt, hogy Iustitia istennőt szeretné megjeleníteni: korhű, jelmez-szerű öltözék helyett modern ruhát terveztem a képhez, ami megidézi ugyan az ismert szoborábrázolás hangulatát, de egy mai, modern, jogász hölgyhöz is illik. Az egésznek a kitalálása így egy hosszabb folyamat volt. Végig az volt a legfontosabb, hogy az ő stílusát figyelembe véve meg tudjunk felelni az elképzeléseinek. Ennek során több ruhát is próbáltunk, de végül az egyéni rendelésre esett a választás. Egy variálható, kétrészes együttest készíttettünk az ügyfél méreteire, amit fotózás után is tud viselni, más darabokkal kombinálva.”

Vannak olyan esetek – és érthető okokból mostanában egyre több – amikor személyesen nem tudnak egymással találkozni, hogy megbeszéljék az elképzeléseket, ezért ilyenkor telefonon vagy online történik a konzultáció. „Ilyen esetekben a fotózás alkalmával sokkal több ruhát hozunk, mert csak a helyszínen áll össze a végleges verzió, és csak ilyenkor derül ki, hogy mi az, ami jól áll neki és mi az, amiben ő is jól érzi magát.” – folytatja Mária – „A végleges look a legtöbb esetben a helyszínen dől el és előfordulhat az is, hogy eltérünk az eredeti tervtől” – veszi át a szót Nerpel Nikolett, fotós. – „Mindig tervezünk, de spontánok is tudunk lenni. Van, aki úgy keres meg minket, hogy pontosan tudja mit szeretne, mint a Iustitiát megjelenítő hölgy. De olyan is van, amikor „csak” szép képeket szeretnének és ránk bízzák a fotózás témáját, de olyan is, amikor azt mondják el, hogy mit szeretnének viszontlátni a képeken érzésben, hangulatban, például legyen szexis vagy glamour-os. Ilyenkor a csapattal kigondolunk néhány ötletet, majd az ügyféllel átbeszéljük, hogy mit szól hozzá, melyiket érzi magához a legközelebb.” – feleli kérdésemre Niki.

Fotó: Nerpel Nikoletta

A legfontosabb, hogy az ügyfél jól érezze magát, amelyben mindhárom szakértő sokat tud segíteni. „Azt szeretnénk, hogy ne csak a külsőségekről szóljon, hanem a belső élményről is, ezért igyekszünk minél jobban megismerni és ráérezni a személyiségre.” – mondja Mária.

A legtöbben önbizalmat szeretnének növelni.

 „Az is a célunk, hogy olyan biztonságos atmoszférát teremtsünk, hogy megnyíljanak, feloldódjanak a nők. – folytatja Niki. – „Sokszor előfordul, hogy az elején még izgulnak, de ahogy telik az idő, úgy lesznek egyre nyitottabbak és bevállalósabbak.” A fotózás elején a visszafogottabb ruháké a főszerep, majd ahogy haladnak előre az időben, úgy kerülnek elő az egyre merészebb színű, stílusú és fazonú darabok. Ahogy Mária és Niki mesélte a végén már mindig beleengedik magukat a nők, és aztán éppen ezek a végén megszülető fotók lesznek a nagy kedvencek. A fotózásra érkező hölgyeket általában sikerül kilendíteni a komfortzónájukból. Az élményfotózás tulajdonképpen egyfajta terápia, amelyben egyrészt benne van magának az élménynek a megélése, másrészt egy olyan plusz önbizalomlöketet ad, amely egy egészen új úton indíthat el. Olyan új oldalukat fedezik fel a nők ezáltal, amelyről idáig nem is tudták, hogy van. „Van olyan ügyfelünk, aki azelőtt soha nem viselt nőies ruhákat, majd miután itt szembesült vele, hogy mennyire jól állnak neki, egészen új irányba indult az élete.” – hangsúlyozza a divatszakértő.

Közben elképzeltem, hogy én, aki nem szokott kamerához mennyire gátlásos lennék egy ilyen helyzetben és biztos végig azon izgulnék, hogy jól csinálom-e. Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül, ezért rákérdeztem: „A fotózás előtti egy óra a sminkeléssel telik. Miközben sminkel, Heni (Gercosz Henriett sminkmester) csodálatosan el tudja lazítani az embereket és nagyon jó kapcsolatot tud kialakítani az ügyfelekkel.” – mondja a divatszakértő és stylist – „Az emberek azonnal érzik, hogy semmitől nem kell tartaniuk, az előkészületek alatt megnyugtatom őket, hogy a fotózás alatt is végig segíteni fogok, ezért nem is érzik úgy, hogy be kell feszülniük. A kamera előtt álló személynek nagyon fontosak a visszajelzések, a pozitív megerősítést alkalmazom, sokszor dicsérem a modelljeimet, mindenkinek jól esnek a kedves szavak és segíti megteremteni az oldott hangulatot.”  – teszi hozzá Niki.

Miközben a fiatal anyukával, Dorinával és a tüneményes és türelmes kislányával már folyik a munka magam is látom, hogy a fotózásnak mennyire erős az emberi oldala. Dorina, Niki és Mária hármasa teljes összhangban dolgozik, Dorina folyamatos visszacsatolást kap Nikitől és Máriától. Bár már az elejétől kezdve nagyon ügyes fotóalany, a sok dicséret hatására egyre jobban kinyílik. Pedig a két év körüli Emma alaposan megdolgoztat mindenkit, de az összeszokott profi csapat ezt az akadályt is könnyen veszi.

Dorina első ruhája egy káprázatos lila ruhaköltemény, amelyet Vanyovszki Mária a Sentiments Couture-től hozott.

Fotó: Nerpel Nikoletta

Ez egy olyan magasan pozícionált márka, amely kizárólag egyedi ruhákat készít és a mindig a meglévő kollekciójuk és az egyéni elképzelések alapján készítik el méretre a különböző ruhadarabokat. Amelyikben Dorinát éppen fotózzák egy olyan alkalmi darab, amelyet a legutóbbi divathéten mutattak be. Közben kopogás hallatszik az ajtón és benyit a Rising Starból megismert énekesnő, Várhegyi Lucas Palmira. Ő lesz a következő, akit a sminkelés után Niki fotózni fog. „A színpadhoz szokott Mirának Kiss Márk divattervezőtől hoztam néhány látványosabb darabot.” – avat be azonnal a divatszakértő, és miközben Nikoletta egy újabb beállításba helyezi Dorinát, átmegyek Henrietthez, aki már Mirát sminkeli, hogy megkérdezzem, milyen hatással van a Covid az életükre és a munkájukra.

Én azt érzem, hogy egy ilyen fotózás most nagyon jó lehetőség tud lenni, mert az embereknek egyre kevesebb olyan alkalom van az életükben, amikor szépen felöltözhetnek. Ez egy klassz lehető dolog és egy jó alkalom, ahová el lehet jönni a barátnőkkel, anyukával és szakemberek által összeállított program során és a luxus ruhák által biztonságos környezetben és a biztonsági előírások betartásával megélhetnek egy különleges élményt. Sehol máshol nincs még egy ilyen szolgáltatás, ahol minden így össze lenne fogva és nincs olyan hely sem, ahol magyar designer ruhákban lehet a fotós elé állni.”

Fotó: Nerpel Nikoletta

Közben olyan kulisszatitkokat is megtudok, hogy fotózásra erősebb, látványosabb smink szükséges a megszokotthoz képest, mert a kamera nem teljesen azt adja vissza, amit a szemünk lát. Fotón minden smink kevésbé intenzív, mint a valóságban.

Fotó: Nerpel Nikoletta

A Dorinára került smink alapkoncepcióját a lila, illetve a második kékeszöldes ruha adta meg, amelyhez Henriett olyan sminket alkotott, amely mindkét színhez passzol. „Kicsit nehezíti a dolgot, hogy a modell tónusát is figyelembe kell venni és számításba venni, hogy a lila, illetve a kékek és zöldek közül mi az, ami a legjobban passzol hozzá, amivel így egységes képet tudunk alkotni. Palmira – ellentétben Dorinával – különböző stílusú ruhákba öltözik majd, amelyeknél a fekete és az arany színeké lesz a főszerep. De mielőtt hozzáfogok a sminkhez, megbeszéljük Nikivel a koncepciót, hogy mivel fogja bevilágítani, illetve Máriával, hogy milyen lesz a ruha hangulata és hány szett ruha lesz. Fontos, hogy minden mindenhez passzoljon, de a smink ne a szokásos legyen. Ezért most azt találtam ki, hogy bordó legyen, amelyet némi glitterrel teszek majd csillogóvá.”

Sajnos nagyon elrohant az idő, és bár a fotózás még tartott, nekem fájó szívvel indulnom kellett. De azért azt még azt gyorsan megkérdeztem, hogy mit szeretnek legjobban a munkájukban: „Fantasztikus embereket ismerhetünk meg és mindig olyan jó a hangulat, hogy nem is érezzük munkának.”

Ha tetszett ez a cikkünk, akkor itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Az idei tél legizgalmasabb ékszer trendjei

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!