Mit is nyalhatunk még…

-

A fagylaltevolóció alkalmazkodik a trendekhez és elvárásokhoz. Néha olyan különlegességekkel találkozhatunk, amit már csak azért is ki kell próbálni. Minden cukrászda arra törekszik, hogy valami egyedit, különlegeset alkosson, hiszen a kereslet az extra, a nem mindennapi felé tendál. Ehhez alkalmazkodva mára olyan különleges, a klasszikustól teljesen elrugaszkodó ízekkel, kreációkkal találkozhatunk, amit még álmunkban sem gondoltunk volna. Megdöbbentő, néha már-már túlzó ízekbe lehet belebotlani, ami nem biztos, hogy jó, de kétségtelenül remek marketingfogás.

Fotó: Flickr

Honnan is indultunk

Csokoládé, vanília, puncs és citrom. Ennyi! Bár még most is ezeken az alapokon nyugszik a fagylaltozás, kiindulási pontnak teljesen jók. Az alap ízeket mindenki szereti és elmaradhatatlan a kínálatból, de ez már manapság nem elég. Ezekhez elkezdtek bejönni a gyümölcsös ízek, majd a magvak- mogyoró, kesudió, pisztácia- és innen elszabadultak a kreációk. Nagy sikerekkel kezdtek teret hódítani a vegyes ízek, a semmilyen ízek, és a kitalált ízek. Ugyan ez érvényes a tölcsérekre is hiszen, ha ma bemegyünk egy fagylaltozóba, legalább három, négy féle megoldást kínálnak a tölcsérek terén is. Egyértelmű manapság, hogy csakis az boldogulhat ezen a területen, aki valami egyedivel rukkol elő.

Fotó: Flickr

Az alapok régre nyúlnak vissza

A fagylalt- röviden fagyi- általában tejből vagy tejporból, cukorból, tojásból, különféle ízesítőkből (csokoládé, vanília, gyümölcsök vagy mesterséges ízesítő anyagok) és adalékanyagokból készült hideg édesség. A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt! Hóból, tejből és gyümölcsből kevert jeges édességet fogyasztották, de csak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Szóval a fagylalt eredendő az emberiséggel. Csakis a kultúra, a technológia fejlődésének köszönhetjük, hogy mára igazi élményként fogjuk fel és nem elégszünk meg a hóval, és gyümölcsökkel.

Fotó: Flickr

A fagyi határtalan

Ez nem is meglepő, hiszen a XIX. századtól már rendelkezésünkre állt az a technológia, ami által folyamatosan hűthetővé vált, és azóta sem állt meg a fagylaltkészítés innovációja. Rengeteg féle ízben, és számtalan megoldással találkozhatunk, van, aki gombócra, van, aki dekára méri, van aki tölcsérbe és van aki pohárba adja. Létezik édes és sós változata, mentes formái, sőt alkoholos verzióban is megtalálható. Amit mindenhol megkaphatunk, csokoládé, a vanília, a citrom, az eper, a puncs, a sztracsatella, a karamell, a pisztácia. Ez után jönnek a már megcsavart variánsok, mint például vörösboros gesztenye, Guinness sörös és málna sörös variációk, epres rebarbarás fagyi. A kínálatban mára egyértelművé váltak a vegán fagylaltok, a cukormentesen készül fagylatok. Innentől kezdve viszont teljesen különleges ízek következnek, a paradicsom fagylalt, bazsalikom krémmel készített, és a mostanában menőnek számító a frissítő uborkás limonádé fagylat. A kajszibarackos mákosrétes, vagy a rumos fánk íz már nem is olyan meglepő. Kérhetünk kukoricapehely ízűt, és popcorn ízűt, avokádós, tökös, tárkonyos, sőt még borsos fagylatokat is.

Fotó: Flickr

A cukrászok egyre elvetemültebb kreációkkal rukkolnak elő

A hupikék törpike- íz, mely inkább égetett cukor, a chilis japanelló és a wasabis ami jéghidegen is égeti a szánkat, nem is fura a krumpli ízű, a föld ízű, de már felhő ízű (nem is tudjuk az milyen) fagylat is kapható és még nincs vége a felsorolásnak. Vannak sajtos fagylatok, céklás, és húsízű, a leginkább extrém pedig a bbq fagylalt, mely a füstölt ízeket prezentálja a tölcsérbe. Fellelhető a piacon olívaolaj fagylalt, homár, és tomra ízű fagylalt. Fogyaszthatunk túrós csusza, indiai joghurt, vagy éppen szavasgombás fagylaltot is. A választékban mára az alkoholos változatok is szerepelnek. Szilvapálinka, vodka narancs, whiskey fagyi, rum, ouzo, abszint, megtalálhatóak a kínálatban.

Egy biztos, hogy a fagylatok világában, és a világ fagylaltjai között már szinte minden ízt felsorakoztattak és kipróbáltak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fogunk találkozni újdonságokkal. A kérdés inkább az, meddig mehet el a fagylaltozás ennyire extrém megoldások irányába.

Elképesztő drágulás – 500 forinthoz közelít egy gombóc fagyi ára

Sosem készítettek még annyi fagyit otthon, mint most

3 ínycsiklandó és könnyen elkészítő fagyi

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!