spot_imgspot_img
spot_img

Ismerjük fel a gyermekbántalmazást!

-

Article Top Ad (AdSense)

A Gyermekek Világnapján, azaz ma este kilenc városban kékbe borul Magyarország több ikonikus épülete és építménye, köztük a budapesti Szabadság-szobor is, amellyel az Unicef a gyermekjogok fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Idén a gyermekbántalmazás kapott kiemelt szerepet, amelynek keretében a nemzetközi gyermekjogi szervezet egy fontos kampányt indított útjára.

Gyermekbántalmazás és COVID:

A jelenlegi társadalmi krízisben mindenki bizonytalan és fél, és egyre több egzisztenciális probléma jelenik meg a családok életében. Ezek szükségszerűen növelik a frusztrációt, amelynek egyenes következménye az agresszió, és amely mindig a kiszolgáltatottak irányába nyilvánul meg.” A karantén és a sok korlátozás, amely a négy fal közé szorítja az embereket (egyébként helyesen) sok olyan tevékenységtől foszt meg bennünket, amelyek mind arra valók, hogy levezessük a stresszt és kikapcsolódjunk.” – hangsúlyozza Szlankó Viola. – „Ezek a helyzetek pedig mind növelik a gyerekbántalmazás kockázatát.”

A számok sajnos világosan megmutatják, hogy a világjárvány miatt megnőtt a gyermekeket érintő bántalmazások száma: világszerte több, mint 140 millió család süllyedt mélyszegénységbe és 463 millió gyereknek nem volt semmilyen digitális hozzáférése az iskolai oktatáshoz. Éves szinten 1 milliárd gyereket ér bántalmazás, és ez a szám a COVID miatt most 30%-kal még tovább növekedett. A jelenlegi helyzet miatt Magyarországon is több jelzés érkezik a gyermekjóléti szolgálatokhoz, az iskolában és az olyan segítő szervezetekhez, mint a Kék Vonal vagy az Unicef.  Idén erre a problémára szeretné az Unicef felhívni a figyelmet a hazai szemléletet formáló kampányukkal.

Sokan nem találkozunk személyesen gyermekbántalmazással és nincs jelen közvetlen környezetünkben, de attól, hogy nem látjuk, még van és nagyon sok gyermek életében nagyon is létezik. A mai, november 20-án tartott sajtótájékoztatóján az Unicef kiemelte, hogy az első és legfontosabb dolog, hogy a bántalmazást felismerjük, a második lépés, hogy átérezzük azt, hogy nekünk is közünk van hozzá és megvédjük azt a gyereket, aki ilyen helyzetbe kerül, mégpedig a megfelelő eszközökkel. Mivel nem mindig egyértelmű, hogy mivel ártunk és mivel használunk, és hogyan léphetünk fel egy ilyen helyzetben, az Unicef kidolgozott a felnőttek számára egy mesterkurzust a gyerekek számára pedig egy nagyon fontos applikációt, az ún HelpAPP-et, amelynek segítségével a fiatalok megismerhetik az erőszakmentes megoldásokat és segítséget is hívhatnak.

Fotó: Unicef Magyarország Facebook oldala

A gyermekbántalmazásról általában:

Az öt év alatti gyermekek 91%-a olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes. Eddig csupán 60 ország fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül.

A 2-4 éves gyerekek 75%-át a szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi erőszakkal.

Minden 7 percben meghal egy serdülő erőszak következtében. Globálisan a serdülőkori halálesetek többsége emberölés következménye. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a gyilkosság a leggyakoribb halálok, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fegyveres konfliktusoknak és háborúknak esnek áldozatul a legtöbben. 40 ezer gyerek vált gyilkosság áldozatává 2017-ben. A diákok több mint egyharmada volt már iskolai erőszak áldozata a 13-15 éves korosztályban. 10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében közeli ismerős volt az elkövető. Körülbelül 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során.

Fotó: Unicef Magyarország Facebook oldala

Ismerd fel és tegyél ellene!

„Az 1989. november 20-án aláírt Gyermekek jogairól szóló Egyezménynek egy nagyon fontos részét képezi a gyermekek védelemhez való joga, amely szerint az erőszak minden formája elítélendő. Idén éppen ezért választotta az Unicef fő témájává a gyermekbántalmazást.” – emelte ki a szervezet sajtótájékoztatóján Szlankó Viola, az Unicef gyerekjogi szakértője. A nemzetközi adatok súlyos problémát mutatnak, láthatjuk, hogy mennyi a tennivaló, és nem csak a szemléletformálás fontos, hanem a valódi eszközök is, amelyek abban lehetnek segítségünkre, hogy hogyan tudjuk felismerni és kezelni ezeket a helyzeteket.

Ennek érdekében hívta életre az UNICEF az Ismerd fel és tegyél ellene kampányt, amellyel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége. A www.unicef.hu/bantalmazas oldalon a feliratkozó érdeklődők ingyenes online mesterkurzus segítségével ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

A mesterkurzus egy 6 részes videósorozat, amelyen hétköznapi helyzeteken keresztül ismerhetjük fel az olyan hétköznapi helyzetekben elkövetett bántalmazásokat, amelyekkel mindannyian találkozhatunk, és amelyek a játszótéren, a szomszédban is megtörténhetnek, vagy az interneten, ahol egyre több időt töltenek a gyerekek. A mesterkurzusban részt vevők számára egy Kisokossal is készülnek a szervezők, amely útmutatóként szolgálhat többek között ahhoz is, hogy hogyan tudunk mi szülők változni és levetni a transzgenerációs mintáinkat. Míg a mesterkurzus és a Kisokos a felnőtteket célozza meg, míg a HelpAPP segítségével a gyerekek megismerhetik a bántalmazás formái, hogyan kezelhetik ezeket, és azt, hogy kihez fordulhatnak segítségéért, ha bántalmazó helyzetbe kerülnek. „Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti a GPS koordinátáit.  Az applikáció segítségével tájékozódhat a bántalmazás különböző formáiról, akár iskolában, akár a családban, akár az online térben történik. Tanácsot kérhet, hogy mit mondjon, vagy mit tegyen, ha erőszak éri, vagy ha segíteni szeretne valakin, akit bántalmaztak.”

A világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook oldalán tartalmas beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével. A kerekasztal beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták megváltoztatása, az intézmények (iskolák, óvodák, gyermekvédelmi intézmények) falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. A videók visszanézhetők.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!