spot_imgspot_img
spot_img

Írók-sorsok-szerelmek „film-szín-játékok”készülnek a Madách Színházban

-

Article Top Ad (AdSense)

2020 tavaszán a járvány okozta országos lezárás idején a Madách Színház meglátta a válságban az esélyt. A magyar színházak közül elsőként megjelentek az online térben, újfajta előadásokat hoztak létre, melyeket azóta több tízezer néző látott.

Meggyőződésük, hogy a járvány elmúltával a kialakult új művészi formára továbbra is szükség lesz. A színház épületében tévéstúdiót rendeztek be, felszerelték a szükséges eszközökkel, és mára rendelkezésre áll egy olyan, a legmodernebb igényeket is kielégítő helyszín, amely tökéletesen alkalmas új televíziós művek létrehozására. A program célja a magyar irodalom szolgálata, folyamatosan készülnek a „film-szín-játékok”.
A sajtóbemutató Fotó:Bcool

Az Írók-sorsok-szerelmek című sorozat a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játékok formájában dolgozza fel.

-Nagyon felkavaró és érdekes történet egy nagyon különleges látásmóddal előadva. Azt gondolom, hogy a színház zenés produkciói és ez újszerű, televíziós filmjáték nagyon jól kiegészítik egymást. Jelenleg nincs is más színház, aki ilyet csinálna, egy különleges kombinációt hoztunk létre. Ezek online terjesztésre készülő anyagok, ám szeretnénk felépíteni egy olyan saját nézői kört, amelyik érdeklődik a különleges műfaj iránt, ami a Madách színház szerves része lesz a jövőben.
 A műveket felajánlottuk iskoláknak, könyvtáraknak, külföldi és magyar kulturális intézeteknek, hogy sok helyre eljusson az irodalom, és az irodalmi értékű alkotások. Mindezt térítésmentesen kínáljuk. Ha a színház játszani tud, remélem, hogy abból ki tudjuk gazdálkodni és el tudjunk tartani az ilyen típusú darabokat. Még ebben az évadban három művet létrehozunk  – mondta Szirtes  Tamás igazgató a sajtóbemutatón.

Az idei évben négy bemutatót terveznek.

Először februárban Nyáry Krisztián: ELFOGYNI AZ ÖLELÉSBEN – ADY ENDRE SZERELMEI – film-szín-játékát.

Ezt követi Fráter Zoltán: A KÉT EGYETLEN – KARINTHY FRIGYES NAGY SZERELMEI – film-szín-játék – rendező: Szirtes Tamás
Szép Ernő – Ferencz Győző: EMBERSZAG – drámai napló Szép Ernő azonos című regénye és versei alapján – rendező: Harangi Mária
Forgách András: TERCETT – MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI – film-szín-játék – rendező: Szilágyi Bálint

A Nyáry Krisztián forgatókönyvéből készült film-szín-játék az idősödő Ady életének talán legszeretetéhesebb korszakát idézi meg, melyben a költőóriást legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában ismerhetjük meg közelebbről. Négy ember. Egy 30-as évei közepén járó, önpusztító férfi – megverve zsenitudattal, és megáldva igazi zsenialitással. Egy kora 40-es nagyvilági dáma, akit gyötör szépsége lassú elmúlása. Egy 20-as évei közepén járó, életvidám, frissen elvált fiatalasszony. Egy éretlen kamaszlányból céltudatos felnőtt nővé váló úrikisasszony. A köztük kialakuló szerelmi négyszög önmagában is drámai helyzetet sejtet, de történetük még izgalmasabb, ha tudjuk: valós személyekről van szó. Nyáry Krisztián darabjának hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta – vagy ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek pontos idézetek a szereplők eredeti leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből, vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből. Játszódik Párizsban, Monte Carloban, Budapesten, Lutry-ben, Firenzében, Mariagrünben, Kolozsvárott, Csucsán és Érmindszenten 1909-1915 között.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!