Inspiráló gondolatok, hogyan győzd le a pesszimizmust

-

Vannak az életünkben olyan időszakok, amikor mindent nagyon sötét szemüvegen keresztül látunk. Ám sokan alapbeállítottságuk miatt is hajlamosak a pesszimizmusra.

Ha úgy érzed, hogy sokszor elhatalmasodik feletted a borúlátás, vagy éppen most egy rossz életszakaszban vagy, akkor ezeket a tanácsokat szívleld meg!

 

Ne a buktatókat keresd, hanem a megoldást!

A borúlátó hozzáállásban az a leghátráltatóbb, hogy leginkább csak az akadályok és kellemetlenségek tűnnek fel a sok lehetőség helyett. Ha pesszimizmusra hajlamos vagy, akkor biztos ismered az érzést, hogy folyton gyanakszol, vajon megérdemelted-e ezt a kellemes élményt, előléptetést, dicséretet, örömökben gazdag új lehetőséget. A pesszimista ember szinte ki van élezve arra, hogy a buktatókat, a hátulütőket keresse egy egészen biztató helyzetben is.

A felmerülő nehézségek esetén pedig a pesszimista alkatú ember arra fókuszál, hogy mekkora baj, és nem a megoldási stratégiákon töri a fejét. A problémahalmozás sajnos blokkolóan hat. Váratlan kellemetlen szituációk mindig adódnak, a lehetőségekhez képest a legjobban kell kijönni belőlük. Az energiáidat fordítsd inkább a megoldás felé vezető út kitalálásra.

Amennyiben gyakran tapasztalod magadon ezeket, akkor próbálj tenni ellene! Miért ne érdemelnéd meg, hogy klassz dolgok történjenek veled és körülötted? Bár kicsit közhelyes, de a közhelyekben mindig sok az igazság:

“Sosem a probléma az igazi probléma, hanem ahogy az emberek kezelik.”
Nassim Nicholas Taleb

problémakezelés
kép:unsplash.com

Bízz a képességeidben!

Sokakban mindig ott a kételkedés, hogy elég jók-e egy feladathoz, egy sportteljesítményhez, egy működőképes, harmonikus párkapcsolathoz.

Nincs tökéletes ember, nincsenek tökéletes, tisztán problémamentes periódusok az életben, ez tény. De nem szabad csak magunkban keresni a hibákat! Lépj ki az elméd által kreált félelem-zónából!

Vedd számba azokat a képességeidet, amik előrébb vittek eddig az életben! Gondold végig, hogy mik azok a tulajdonságaid, amik sikerélményekhez vezettek! Amikor elkeseredsz vagy épp szapulni kezded magadat, akkor vegyél elő egy papírt és írd össze azokat a képességeidet amikkel már sikereket értél el.

 

Ne dédelgesd a kudarcaidat!

A borúlátó emberek sokat foglalkoznak a múlt tévedéseivel, túl sokszor élik újra fejben a hibákat, rosszul elsült helyzeteket.  Sajnos a múltban elkövetett botlásokat már lehetetlen átírni, de optimista szemléletmóddal lehet belőlük tanulni.

Ha folyamatosan a kudarcaidat emlegeted, újra és újra átéled azt a kellemetlen érzést, amit egy botlásod, nem átgondolt döntésed hozott, akkor csak még jobban elmerülsz az önsajnálatban, ez pedig teljesen leszívja az energiáidat. Nem kell szemellenzőt felvenned, de ne dédelgesd a fájdalmat, mert akkor nem múlik.

Próbáld meg a kudarcot úgy kezelni, mint egy állomást, ami tovább vitt a személyiséged fejlődésében. Minden csak annyira kudarc, amennyire te azt annak tartod.

optimizmus
kép: unsplash.com

 

Lásd meg az apró örömforrásokat is!

Egy vidám pillanathoz, egy lélekfeltöltő mosolyhoz néha nem kellenek nagy események, elég egy apróság is. Egy kedves gesztus valakitől vagy éppen tőled valaki felé. Néha egy kis semmiségnek tűnő dolog, esemény észrevételével feldobhatod a napodat, lendületet kaphatsz.

Légy fogékony a kisebb örömforrásokra is! A lelki és fizikai egészségnek is jót tesz a nevetés. Szeresd magad annyira, hogy naponta többször elmosolyodj, nevess!

Az öregen, betegen is lankadatlan lelkesedéssel festő Matisse ezt a gondolatát is érdemes megszívlelni:

“Aki hajlandó körülnézni, mindenütt meglátja a virágokat.”
Henri Matisse

 

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Önsorsrontó szokások, amiket kerülj el!

Lélekerősítő mondatok, amik segítenek, ha mentálisan elfáradtál

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!