A digitális technológia vállalati integráltságának hiánya a hazai kkv-k versenyképességének egyik fontos korlátja. A magyar kkv-k közül jobbára csak a nagy termelési láncokba bekapcsolódni képes cégek törekszenek digitalizáltságuk erősítésére – derül ki a Századvég Gazdaságkutató által készített kutatásból. Többek közt ezt a felzárkózást hivatott segíteni a Budapest Institute of Banking ekkv online platformja, amely a kkv-szektor digitalizációs és a hazai nemzetgazdaság kihívásaira válaszul jött létre.

„A hazai innovációs ökoszisztémában a kkv-k helyzetbe hozása központi kérdés, ennek egyik kulcseleme, hogy a vállalkozások megfelelő információval rendelkezzenek”, hangsúlyozta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az ekkv online platform új moduljának bemutatása kapcsán.

Az ekkv platform fő célja a vállalkozói humántőke fejlesztése, a digitális transzformáció és a szektoronkénti digitalizációs felzárkózás segítése, a vállalkozás növekedéséhez szükséges tudás biztosítása, illetve a szektor egyik legnagyobb kihívásának, a sikeres generációváltásnak a támogatása. A díjmentesen elérhető platform folyamatos fejlesztés alatt áll, eddig nyolc modulból lehetett tanulni, mostantól azonban elérhetővé válik a szektorok digitalizációját tartalmazó kilencedik modul is, amely az agrárium, az alkatrészgyártás, az építőipar és a vendéglátás területén működő vállalkozásoknak tartalmaz információkat.

Nagyban megkönnyíti a képzés folyamatát, hogy a regisztrációt követően az érdeklődők saját idejükhöz igazítva, rugalmasan haladhatnak a tananyag elsajátításában.

„Az ekkv felületén a vállalatok hozzájutnak az üzleti életben szükséges információkhoz, amelyek segítik őket a szemléletváltásban, fejlődésükben. Ugyanakkor kormányzati oldalról is támogatjuk a vállalkozások digitális törekvéseit, jelenleg is elérhetők ilyen felhívások, például a 24 milliárd forint keretösszegű »KKV Start Innováció«, az iparjogvédelmi oltalomszerzést támogató pályázatok vagy a »Gyorsítósáv« pályázat is”, mondta Gulyás Tibor, aki felidézte azt is, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a felsőoktatáshoz köthetően létrehozta a Területi Innovációs Platformhálózatot, és a következő fejlesztési ciklusban is biztosítanak lehetőségeket a kkv-k elképzeléseinek megvalósítására.

A már kifejlesztett modulokból jól látszott, hogy igény van a jelentős tudásátadásra. „Az új modult tizenöt millió forinttal támogattuk, mert fontosnak tarjuk, hogy minél több vállalkozás szerezhessen tudást, értesüljön a fejlesztési lehetőségeiről, a főbb innovációs irányokról, ahogy az is lényeges, hogy később maguk is az innováció útjára tudjanak lépni”, fogalmazta meg Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese. „Bátorítok mindenkit, hogy minél többen használják ezt a felületet, és éljenek a rugalmas, díjmentes képzési lehetőséggel”, hangsúlyozta.

Forrás: ITB