spot_imgspot_img
spot_img

Innen tudhatod, hogy készen álltok a házasságra

-

Article Top Ad (AdSense)

Életünk társának kiválasztása az egyik legfontosabb döntés az életünkben. És a házasság nem mindenkinek való. Vannak, akik nehezen köteleződnek el, másoknál megvan a szerelem, de a közös célok hiánya zátonyra futtatja a kapcsolatot. Szóval honnan tudhatjuk, hogy készen állunk-e a házasságra? Mielőtt elkezdenénk próbálgatni a fehér ruhákat, mindenképp tegyünk fel pár fontos kérdést magunknak a kapcsolatunkról.

Készen állunk?

A Medium újságírója szerint a szerelem nem minden, néhány ember egyszerűen nem áll készen az elköteleződésre. Van, amikor idővel ez változik, de az is lehet, hogy soha nem fog. Munka, vér, verejték és könny kell egy hosszútávú, egészséges kapcsolat kialakításához.

A befektetett energia mindig megtérül és csodálatos dolog egy egyenrangú párkapcsolatot megkoronázni egy esküvővel, de ehhez meg kell találni a megfelelő embert. Amikor elvakít a rózsaszín köd, hajlamosak vagyunk elhamarkodott döntéseket hozni. De mindig legyen a szemünk előtt: a házasságnak javítania kell az életünkön, tehát nem okozhat fájdalmat és szenvedést. Ha okoz, akkor valószínűleg nem a megfelelő embernek mondanánk ki az igent.

Házassági pillanatok
Életük társának kiválasztása az egyik legfontosabb döntés az életünkben | Fotó: Freepik

1. Más boldog párokban látjátok magatokat

Elég sokat elmond, ha a közösségi oldalakon kerülöd a boldog párok fotóit és bejegyzéseit, mert irigységgel tölt el és csak a saját kapcsolatod boldogtalanságára emlékeztet. Ilyenkor általában reménykedünk, hogy a kapcsolat jobb lesz, ha elköltözünk/gyereket vállalunk, de nem, nem lesz jobb. Csak bonyolultabb.

Egy boldog pár a saját kapcsolatát látja mások boldogságában is, a saját örömére emlékezteti minden ilyen bejegyzés. Emlékeztetnek arra, hogy boldog, hosszútávú kapcsolatok lehetségesek, hiszen ti is egy ilyenben éltek. Ahol kedvesek, tiszteletteljesek és támogatóak vagytok egymással. Erre már érdemes igent mondani!

2. Beszélitek egymás szeretetnyelvét

Nagyon fontos ismernetek egymás szeretetnyelvét – ajándék, érintés, minőségi idő, elismerő szavak, szívességek – Rád melyik jellemző? És a párodra? Bónuszpont, ha a szeretetnyelvek megegyeznek. Ha például te és a vőlegényed is egyaránt szeretitek az érintést és a minőségi időt, akkor tudjátok majd jól szeretni egymást.

Érdemes legalább egy egyező szeretetnyelvet találnotok a kapcsolat sikeressége érdekében; minél több, annál jobb. Ha a szeretetnyelvek nem egyeznek, akkor sincs semmi gond: csak meg kell tanulnunk, hogyan tudjuk JÓL SZERETNI a párunkat. Például, ha elolvad, ha szívességet teszünk érte, akkor igyekezzünk minél több aprósággal kimutatni a szeretetünket. Ha pedig inkább az érintéseket preferálja, gyakran fogd meg a kezét, ajándékozd meg egy masszázzsal, vagy csak egyszerűen öleld át, amikor hazaér.

3. Elfogadjátok egymás hibáit

Nincs tökéletes ember, mindenkinek vannak hibái. Ha a tökéletes társra várunk, nagy eséllyel egyedül maradunk. Ha párunk elfelejti levinni megint a szemetet, vagy hajlamos a késésre, nem dől össze a világ: biztos nekünk is vannak számára bosszantó tulajdonságaink.

Viszont fontos itt megemlíteni az abszolút kizáró okokat – olyan tulajdonságokat, amelyeket partnere abszolút nem birtokolhat, vagy olyan cselekedeteket, amelyeknek nem szabad megtörténnie egy házasságban. Ide tartozik a hűtlenség, a testi és lelki bántalmazás, barátságtalanság, a beteges féltékenység, az alkoholizmus vagy a problémás szerencsejáték-űzés. Amíg partnere bosszantó hibái nem lépnek át „kizáró okok” területére, addig nem kell aggódni.

Házasság előtti pár
Egymás apró hibáinak elfogadása a házasság alapköve | Fotó: Unsplash

4. Nem akarjátok megváltoztatni egymást

Természetesen egy jó párkapcsolatban csiszolódtok egymáshoz, de örömöt leltek a társatokban. Úgy, ahogy van. Ha mindketten két egész személyiség vagytok, és nem akarjátok megváltoztatni a másikat, akkor nagy eséllyel készen álltok a házasságra. Felesleges azért férjhez menni, hogy a párod megváltoztassa az életedet. Soha nem egy másik ember felelőssége, hogy boldog legyél. Mindig a sajátod.

5. Könnyedén megbocsátotok egymásnak

Már megint elfelejtett tejet venni? Vagy elkésett egy fontos családi ebédről? Nem kell hetekig haragot tartani emiatt, és ha ez így van, nem lesz valami boldog a házasságotok. A legboldogabb párok humorral kezelik az ilyen helyzeteket, és együtt nevetnek az ezekből származó problémákon. Ordítanád a legjobb barátoddal, mert elfelejtette megvásárolni a tejet, harminc percet késett (érvényes okból) vagy egyéb apró hibát? Nem? Ne bánjon másként a jelentős mással. Ennek javítása érdekében kezelje humorral a hibákat / boldogtalan helyzeteket. Ha ti is inkább nevettek, mintsem haragot tartsatok, akkor ideje az oltár elé vonulni!

6. Egyikőtök sem kerget egy tökéletes ideált, egymás számára tökéletesek vagytok.

Valaki azt mondta nekem, hogy szakított 3 év után szakított a barátnőjével, mert az nem volt elég „sportos”. Hiányolta a közös sportprogramokat, elképzelte az ideális napot: ébredés, reggeli, aztán közös futás vagy kosarazás. Nincs semmi baj azzal, ha van ötletünk a tökéletes napról. Néhány ember azonban csak azért hozza létre a fejében az ideális kapcsolatot, hogy megnehezítse magának annak megtalálását. A házasság csupa kompromisszum és elfogadás. Ha már a kapcsolat elején problémák vannak ezzel, nagy valószínűséggel a házasságban is lesznek.

Boldog pár
A tökéletesség kergetése csak megnehezíti az ideális társ megtalálását | Fotó: Unsplash

7. Azért házasodtok, mert boldogok vagytok együtt és össze akarjátok kötni az életeteket

Semmilyen más ok nem elfogadható. Az elfogadhatatlan okok a következők:

  •  el akarsz költözni a szüleidtől
  •  saját lakásra vágysz
  •  menekülni akarsz a jelenlegi életedből
  •  csak a távkapcsolat megszüntetése miatt házasodnátok

Egyiknek sem lesz jó vége.

8. Mindketten elégedettek vagytok a sorsotok alakulásával

Az a fontos, hogy azért ne házasodj, mert az mindenre gyógyír. A házasság nem gyógyír. Nem fogja jobbá tenni a rossz munkahelyed miatt érzett boldogtalanságodat, nem fogja meggyógyítani a múlt sebeit – hacsak te nem dolgozod fel őket. Ha még nem vagy elégedett az életeddel, a házasság nem oldja meg ezt – sőt, még rosszabbá teheti a helyzetet, mert csalódott leszel, ha egy csapásra nem oldódik meg minden problémád a menyegző után. Pedig nem fog.

9. A pár céljai és álmai igazodnak egymáshoz

Nem fog működni, ha az egyik ember álma vidéken élni, a másik pedig a nagyvárosi nyüzsgésben érzi otthon magát. Kardinális kérdéseket érdemes a kapcsolat elején tisztázni: ha a párunk nem szeretne gyereket, mi viszont igen, ez nem olyan helyzet, ahol kompromisszumot lehet kötni. Ha azonosak a céljaink és a jövőképünk, a házasság akkor jó ötlet.

Boldog pár házassági fotója
A házasság nagy elköteleződést igényel | Fotó: Unsplash

10. Amikor nem értetek egyet (és lesz ilyen), akkor olyan megoldás felé törekedtek, ami mindkettőtöket boldoggá tesz

Minden egészséges kapcsolatban előfordulnak viták, vannak dolgok, amikben nem fogtok egyetérteni. Ami fontos, hogy tiszteletteljesen történjen az egyet nem értés, és végül együtt keressetek egy megoldást, amely mindkét felet boldoggá tesz. Ha soha nem vitatkoztok, az azt jelenti, hogy egyikőtök visszatartja az érzéseit, mondandóját, gondolatait. Ez idővel csak a sértettséget generálja a társadban – és általában ilyenkor robban a bomba egy idő után, ami akár a kapcsolat végét is jelentheti. Ha folyamatosan kommunikáltok a pozitív és a negatív érzésekről is, akkor a házasság Nektek való!

Forrás: Medium

Esküvők, amelyekre örökké emlékezni fogunk

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!