Ingyenes online előadást is élvezhetünk a Színházi Világnap alkalmából

-

Gyönyörű daljátékkal készül a Budapesti Operettszínház az idei Színházi Világnapra. Március 27-én 19:30-tól ingyenes előadásként lesz látható a János vitézBozsik Yvette rendezésében egy igazi Petőfi-mesevilág tárulhat elénk!

A színház és a kultúra fontosságát hangsúlyozó világnapon más színházak repertoárjából is választhatunk. Mutatjuk, hogy a színházkedvelők milyen előadásokkal töltekezhetnek kultúrával saját otthonukban.

 

Színházi Világnap a szeretet és a támogatás jegyében

 

A Színházi Világnapot 1962 óta ünneplik március 27-én. Célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A jelen helyzetben pedig még fontosabb az összetartozás érzése.

A Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére minden évben a szakma egyik kiemelkedő művésze vagy alkotója megfogalmazza üzenetét a színházkedvelők számára.

Helen Mirren Oscar-díjas színésznő üzenete

Idén ez a megtisztelő feladat Helen Mirren Oscar-díjas színésznőre jutott, akinek üzenetét a Budapesti Operettszínház képviseletében a Csillag-díjas Nádasi Veronika és a Jászai Mari-díjas Homonnay Zsolt tolmácsolásában hallhatják a nézők az online-előadás közvetítése előtt.

Idén pedig pedig még egy plusz üzenettel is bír a Színházi Világnap, ugyanis a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók előtt is tiszteleg!

Helen Mirren
kép: https://wallpapercave.com

Közös taps a frontvonalban szolgálók tiszteletére!

 

Az idei Színházi Világnapon a színházi művészek és dolgozók viszonozzák a tisztelgést: Az ünnepi műsort rendhagyó gesztusként egy taps előzi meg, mely az egészségügyi dolgozóknak szól! A Budapesti Operettszínház is, és más színházak is részt vesznek a Kaposvári Csíky Gergely Színház “Köszönjük nektek, Veletek vagyunk” kampányában.

köszönjük
kép: operett.hu

 

A Budapesti Operettszínház ingyenes daljátéka

 Idén már a második alkalommal valósul meg a járványügyi zárás alatt a Színházi Világnap, azonban így sem kell a színvonalas előadásokat mellőznünk, hiszen a Budapesti Operettszínház idén is gyönyörű daljátékkal készül szakma megünneplésére. Március 27-én 19:30-tól ingyenes előadásként elérhetővé teszik az online térben a János vitézt. A színház YouTube-csatornáján, ahol akár még élő chatben is üzenhetünk kedvenc művészeinek az előadás közben.

Kattint ide, ha érdekel: https://www.youtube.com/channel/UCzFvq452Kj61d8KCv8xfesw

 

Egyéb előadások más színházaktól

Ezekre az online darabokra jegyet kell vásárolni, ám így legalább kicsit beköltözhet a színház szelleme a lakásunkba is. Ha szívesen nézelődnél, hogy más alkalommal, egyéb napokon milyen előadásokat néznél meg szívesen, itt érdemes keresgélni:

Színháztv
kép: szinhaztv.com

 

Centrál Színház előadása – Jó emberek

A Pulitzer-díjas Lindsay-Abaire darabja Bostonban játszódik, mégis könnyű benne felismerni a mi valóságunkat. Margie Walsh hétköznapi nő: az utcán észre se venni. Margie Walsh nem mindennapi nő: egész életében titáni küzdelmet folytatott a túlélésért. Most, túl az ötvenen, a sors felé sodorja tinédzser kori szerelmét, Mike-ot. A köztük lévő hajdani kapcsolatból vajon maradt-e valami, vagy csupán két idegen szembesül a közös múlt árnyaival?

Kedvcsináló:

Vígszínház előadása – A Pentheszileia Program 

Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő fiatal magyar filmrendező, író, drámaíró. A 2006-ban bemutatott Balkán Bajnok című filmje a 38. Magyar Filmszemle a legjobb dokumentumfilmnek járó díját hozta el. A Pentheszileia Program drámaíróként az első magyarországi bemutatója, melyet ő maga rendez. Generációkon átívelő családtörténet, egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül, nyers szexualitással és szókimondással. Pentheszileia, aki a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de egy mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amit a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását? A Házi Színpadon immár hagyomány, hogy női alkotók különleges női sorsokról mesélnek. Pentheszileiát a Vígszínház fiatal tehetsége, Szilágyi Csenge játssza.

A darab 18 éven felülieknek ajánlott.

Kedvcsináló:

Nemzeti Színház előadása – Márai Sándor: A kassai polgárok

Márai darabja a 14. századi Kassára röpíti vissza a nézőt. De tévedés ne essék, ez a múlt csak ékköve az egyetemes időnek. A város élete és sorsa már akkor is az együttélés szimbóluma volt – ahogy az is maradt. A templomépítés pedig a hité és a művészeté. Emberemlékezet óta névtelen szobrászok hada dolgozott olyan műveken, melyeket ma is megcsodálunk katedrálisok timpanonjain. És ugyanezek az átszellemült, kőbe faragott figurák tekintenek le ránk kariatidaként a magasból, amikor belépünk a templomba. Vajon ki figyel rájuk?

A darabról itt tájékozódhatsz bővebben: https://jegymester.hu/production/620562/a-kassai-polgarok/62002584

nemzeti Színház előadás
kép: Nemzeti Színház

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!