spot_imgspot_img
spot_img

Ingyenes mentálhigiénés program segíti a pedagógusokat és a gyerekekért dolgozó szakembereket

-

Article Top Ad (AdSense)

A vírushelyzet súlyosbodásával ismét bezárultak a gyermekotthonok, az iskolák pedig digitális oktatásra álltak át. A gyermekvédelemben dolgozó szakemberekre, pedagógusokra a pandémia alatt hatalmas nyomás nehezedik. Az UNICEF Magyarország a megnövekedett igényekre reagálva folytatja szupervíziós programját, amelynek keretében ingyenes szaktanácsadással segíti őket. 

Az UNICEF Magyarország felkérésére mentálhigiénés szakértők vállalták, hogy tudásukat ingyenesen a gyerekekért dolgozó szakemberek szolgálatába állítják. A szupervíziós programba jelentkezhet minden pedagógus, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásban dolgozó szakember. Egy ülés jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, az igényekhez és a kapacitáshoz igazodva 1-5 alkalommal. A pandémia korábbi szakaszában ötvenen részesültek a pro bono szolgáltatásban mintegy 160 szupervíziós ülés során. A kezdeményezést a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatja.     

A gyermekvédelemben dolgozók a gyermekotthonokban és nevelőszülői hálózatokban a karantén alatt is fáradhatatlanul gondoskodnak a családjukból kiemelt gyerekekről. A feladatuk most megterhelőbb, mint bármikor, hiszen az intézményekben a pandémia fellángolása miatt szigorú kijárási és látogatási tilalom lépett életbe. A gyerekek nem találkozhatnak a családjukkal, a bezártság fokozott mentális megterhelést jelent, növelheti a falakon belüli erőszakot. Az amúgy is kis létszámú stáboknak nehéz körülmények között kell biztosítaniuk a gyerekek tanítását. A digitális oktatásra való átállással a tanárokra is komoly teher nehezedik, megnövekedett munkaidőben, jelentős stressz mellett kell teljesíteniük felelősségteljes feladataikat. Minden támogatásra szükségük van ahhoz, hogy bírják erővel és kitartással az előttük álló heteket. 

„A tárgyi feltételek mellett az emberi erőforrásokkal is törődni kell. A gyermekekkel foglalkozó szakemberek a stressz és bizonytalanság közepette csak akkor lesznek képesek megadni a gyerekek fejlődéséhez szükséges stabilitást, ha ők maguk is megerősödnek, támogatást kapnak. Hálásak vagyunk azoknak a szupervizoroknak, akik jelentkeztek, hogy időt és energiát nem kímélve a kollégák és a gyerekek mellé álljanak” – mondta Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője. 

Az UNICEF Magyarország a mentális egészség témakörét kiemelten kezeli a pandémia alatt, ezért elkötelezett, hogy a maga lehetőségeivel segítsen a nehéz helyzetű gyerekeknek, a gyerekekkel foglalkozó intézményeknek, szakembereknek.  A szervezet a járványhelyzetben az igények felmérése után eddig mintegy 50 millió forint értékben védőfelszerelést, számítástechnikai cikkeket, élelmiszert, játékokat és higiéniás termékeket szállított a gyermekotthonoknak, anyaotthonoknak, kórházi gyermekosztályoknak és nehéz sorsú családokat segítő civil szervezeteknek. Az UNICEF Magyarország 2020 szeptemberében indította el szupervíziós programját, amely most tovább folytatódik.  

Ki jelentkezhet?

Minden a gyermekjóléti alapellátásban, és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember és pedagógus jelentkezhet.

Hogyan jelentkezhet?

Kérjük, keresse fel honlapunkat, ahol minden információt megtalál. 

Milyen szolgáltatásokat kaphatnak a jelentkezők?

Egy-egy alkalom jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, az igényekhez és kapacitáshoz igazodva 1-5 alkalomra biztosítunk lehetőséget. Indokolt esetekben az alkalmak száma bővíthető.

A beszélgetésen elhangzottakat minden esetben bizalmasan kezeljük. Jelentkezőket a meglévő kapacitásoknak megfelelően tudunk fogadni.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!