Ingyenes János vitéz kiállítás fantasztikus képekkel

-

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján rengeteg ötletes és kreatív program is feldolgozza a nemzet költőjének munkásságát. Nemrég egy ingyenes, roppant látványos, diákalkotásokból álló kiállítás nyílt a  Várkert Bazárban. A Gyere ki a partra című szabadtéri tárlatot mi is megnéztük.

Elállt a szavunk, néhány kép előtt hosszan álldogáltunk. 

 

Fantáziadús jelenetek

Mindenkinek van egy János vitéz-élménye, ha máshonnan nem, kisiskolás vagy kamasz évekből. Mindannyian elképzeltük saját fantáziánkban Petőfi Sándor Kukorica Jancsijának kalandjait. Az 1844-ben írt verses mese jeleneteit néhány tehetséges középiskolás dolgozta föl, s ezekből a képekből nyílt izgalmas, ingyenes kiállítás a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva a Várkert Bazárban. A Gyere ki a partra című szabadtéri tárlaton a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium (Kisképző) tanulóinak munkáit láthatjuk. Elképesztő, hogy micsoda különleges látásmóddal jelenítették meg a fiatalok a szabadságharc poétájának elbeszélő költeményét. Mi is csak ámultunk, hogy tollal, akrillal, akvarellel, és sok más technikával mennyiféle vizuális világ teremthető!

János vitéz kiállítás
kép: Haszon Anna Sípszó

János vitéz kiállítás
kép: Pócs Orsolya: Végleg kiderül a sötétség országa

János vitéz kiállítás
kép. Grandpierre Karina: Nincs itt

A Kisképző legtehetségesebb diákjai a Várkapitányság és a szakgimnázium felhívására mintegy ötven egyedi, sajátos illusztrációt készítettek a János vitézhez. A zsűri végül a 25 legjobb alkotást választotta ki. A panorámateraszon ezeket az alkotásokat csodálhatjuk meg, miközben a mű sorait is hallhatjuk.

Az egyes képek mellett olvashatjuk azokat a sorokat, amelyek ihlették őket. Most pár munkát kedvcsinálóként megmutatunk.

Mi mindegyik kép előtt percekig álltunk, mert nemcsak megigéztek minket, de eszükbe juttatták a saját fantáziánk által teremtett lényeket, jeleneteket, a sjaát János vitézünket is.

János vitéz kiállítás
kép. Miskei Emma: János vitéz és a sárkánykígyó

János vitéz kiállítás
kép: Mursits Anna. A francia hercegnő megmentése

János vitéz kiállítás
kép: Szarka Ráhel. Az Óperenciás tengeren is túl

A diákok szabadon választott technikával alkották meg a mű számukra kedves jeleneteit. A képeiket a fiatal művészek saját címekkel látták el.

Az alkotásokat díjazták is a. Az első helyezést Villányi-Nagy Panna Óriások királya című digitális rajza nyerte. Megosztott második helyezést kapott Haszon Anna Sípszó című digitális rajza és Haszon Ákos Közétek, bárkik vagytok, egész bátorsággal lépek című akril, vászon alkotása. A harmadik díjat Tirpák Mária Viktória Kísértés című akvarellje érdemelte ki.

János vitéz kiállítás
kép: Tirpák Mária Viktória:Kísértés

A kiállítás május végéig látható. Itt: Várkert Bazár 

Kapcsolódó cikk:

Petőfi Sándor, akit a történelem kiszemelt

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!