Ingyenes családi fesztivállal ünneplik az Állatok Világnapját Budapesten

-

Bábszínház, állatbemutatók, humoros, ismeretterjesztő előadások, interaktív gyermekprogramok, uszadékfa kiállítás, rendőrségi kutyás show és gazdira váró kutyák is várják a családokat október 2-án a Rex Állatszigeten az Állatok Világnapja alkalmából szervezett eseményen.

Egész napos ingyenes családi fesztiválra várja az érdeklődőket a Rex Alapítvány újpesti élményparkjában az Állatszigeten október 2-án szombaton 10 órától. Az esemény apropója az Állatok Világnapja, melyet az állatok védőszentje, Szent Ferenc emléknapján 1931 óta minden évben október elején világszerte megünnepelnek.

Hazánk egyik legrégebben működő állatvédő szervezete – a jövőre 30 éves jubileumát ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítvány – két színpadon folyamatosan zajló élménydús programokkal készül a neves napra. A látogatók betekinthetnek majd az őslények világába, megismerkedhetnek a méhek életével és az Állatsziget lakóival, valamint állatbemutatókon, és színházi előadásokon is részt vehetnek. Műsoron lesz Csukás István Ágacska című zenés mesejátéka a Szép Ernő Színház előadásában, valamint a hétköznapi tárgyakat meghökkentő módon életre keltő Figurina Bábszínház Grimm-mese feldolgozásai.

Fotó: Envato Elements


Az alkalmazkodás mesterei címmel humoros, ismeretterjesztő, élő állatokat bemutató előadásra is sor kerül, mely során a városi életközösséget alkotó fajok sokszínű világába pillanthatnak be az érdeklődők. Az előadás végére bebizonyosodik, hogy lakókörnyezetünk, nagyvárosaink is remek élőhelyei lehetnek az alkalmazkodásra képes élőlényeknek. A műsorban a legkisebbektől (egér, patkány) a legnagyobbakig (róka, borz) szelíd példányokkal képviseltetik magukat e fantasztikus városlakók, ezáltal a közönség akár „kézzel fogható” ismereteket is szerezhet róluk.

A színházi és ismeretterjesztő előadások mellett állatsimogatóval, örökbefogadható állatok bemutatkozásával, rendőrségi kutyás bemutatóval és egy nagyszabású uszadékfa kiállítással is várják a kicsiket és a nagyokat a szervezők.

Fotó: Envato Elements

Épül a Felelős Állattartás Háza
 
A fesztivál napján a Felelős Állattartás Háza ünnepélyes alapkőletételére is sor kerül. A Rex Állatszigeten felépülő múzeum és oktatási központ célja, hogy elősegítse felelős állattartási kultúra meghonosításához szükséges szemléletváltást. A tervek szerint a Rex Alapítvány 30 éves jubileumán jövőre megnyíló interaktív múzeum átfogó képet rajzolna a kutyákról a domesztikációtól, anatómiai és élettani sajátosságaikon keresztül a hazai és nemzetközi kutyafajták és „kutyafoglalkozások” bemutatásáig. Ugyanakkor a Felelős Állattartás Háza kínálta ismeretek nem korlátozódnának a kutyákra. A tervek szerint a rendszeres iskolaprogramok, klubfoglalkozások, nyári táborok és tematikus kiállítások az állatvilág többi képviselőire és az értük való felelősség fontosságára is felhívják majd a figyelmet.

A kóbor állatok problémájára hosszú távon csak az állatokkal kapcsolatos paradigmaváltás, illetve ennek nyomán a felelős állattartás általánossá válása kínálhat megoldást. A Felelős Álltartás Háza ebben a szemléletváltásban kíván úttörő szerepet vállalni, és kiállításaival, innovatív ismeretterjesztő technikákat felvonultató eszközeivel, élményközpontú oktatási programjaival szeretné elősegíteni az állatokkal kapcsolatos gondolkodás formálását.

A Felelős Állattartás Háza kivitelezési munkálatai 2022 tavaszán indulnak el. Ennek szimbolikus nyitánya lesz az Állatok Világnapi rendezvény keretében tervezett ünnepélyes alapkőletétel és a támogató téglajegy- ill. névadó program meghirdetése.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!