spot_imgspot_img
spot_img

Ingyen napelem? – Minden amit tudni kell a pályázatról, előnyök és buktatók

-

Article Top Ad (AdSense)

Augusztus utolsó napjaiban 100%-os támogatású, lakossági napelemek telepítéséről és fűtési rendszerek elektromosra cseréléséről szóló pályázatot hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A pályázati kiírást társadalmi egyeztetésre bocsájtották, amelynek befejeztével jelentősen módosultak az eredeti feltételek. Az október 18-án megjelent végleges verzióról Ragoncza Ádámmal, az Energiatakarék SLR Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Ez egy sokak által régóta várt, kiváló lehetőség. Tényleg mindenki pályázni fog, aki megfelel a feltételeknek, vagy félnek belevágni?
Ezzel a pályázattal elsősorban a szerényebb jövedelmű vidékieket célozták meg – plusz pont jár, ha az ingatlan rosszabb gazdasági helyzetű járásban található. Emellett úgy írták ki, hogy a beadandó anyag bárki számára összeállítható legyen, ha alapvető informatikai jártassággal rendelkezik. Az energetikai kifejezés kissé misztikus hangzású, de aki komolyan gondolkodik egy napelemes rendszer megvásárlásán, azt nem fogja elriasztani.
Ami bonyolultabbá teszi a dolgot, hogy ebben a pályázatban komplexebb az elérhető műszaki tartalom. Lehetőség van a napelemek mellé akkumulátorokat, hőszivattyús fűtést és nyílászárócserét is igényelni, aminek a tervezése az átlag felhasználó számára nehezen emészthető energetikai számításokat igényel. Mi ezzel fekszünk, ezzel kelünk immár 16 éve, tudjuk, hogy ez nem annyira komplikált.
– Ehhez a pályázathoz nem kell pályázatírót megbízni? Elég, ha kiválasztunk egy megfelelő napelemekkel foglalkozó céget?
-Igen, mi összerakjuk a pályázatot és segítünk a benyújtásban. Mindezért nem kérünk pénzt az ügyfelektől, hiszen nekünk is az az érdekünk, hogy a hozzánk forduló pályázók lehetőleg nyerjenek. A szakmai munkát ebben nem a pályázati űrlapok kitöltése jelenti, hanem a szükséges energetikai számítások. A feltöltés csak egy lépés, amit mi és az ügyfél is megcsinálhatunk.
Eleinte azt gondoltuk, hogy ez a pályázat is olyan lesz, mint az elektromos autóknál, azaz egy nap alatt kimerül a keret. De itt más a lebonyolítás. Minden régióra meg van adva egy időkeret, amin belül bármikor benyújtható. A határidő lejárta után az összes pályázatot pontok alapján sorrendbe állítják, ahol elfogy a keret, húznak egy vonalat. Nem kell mindenkinek az első másodpercekben beadni, hogy esélye legyen nyerni.
Az első ütem 2021. december 6-tól kezdődik Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékkel, majd folyamatosan kapcsolódik be a többi megye is. A pályázati dokumentáció összeállítása nem lesz túl komplikált, a megadott dokumentumokat kell csak feltölteni.

– A napelemes cégek nem kértek eddig térítést a pályázatírásért. Ez változhat?

– Az ajánlatadás és a pályázat előkészítése az ugrásszerűen megnőtt érdeklődés miatt többletmunkát jelent a napelemes vállalkozásoknak. Elképzelhető, hogy lesznek, akik felszámolják ezeket a költségeket, mi azonban továbbra sem fogunk pénzt kérni a pályázatírásért. Számunkra ez amolyan befektetés, hiszen nekünk is érdekünk, hogy az ügyfeleink forráshoz jussanak. Ha nyernek, mi is nyerünk, mert megépíthetjük a napelemes rendszerüket.

– Mi változott a pályázatban az első kiíráshoz képest?
– A keretösszegek és a jogosultsági feltételek. Egyes fajlagos költségeket lejjebb vettek, így újra kell számolnunk a tervezett műszaki tartalmakat. A pályázók számára sajnos kevésbé kedvező a módosított kiírás. A másik nagy változás, hogy a jogosultak körét is leszűkítették. Míg korábban az évi 4 850 000 forintos, egy főre jutó jövedelmi korlátba mindenkit bele kellett számolni, aki az ingatlanba volt bejelentve, most csak a jövedelemmel rendelkező tulajdonosokat lehet tekintetbe venni. Emiatt sokan vannak, akik ennek a feltételnek nem tudnak megfelelni.
– Az Otthonfelújítási pályázat után várható volt egy még kedvezőbb napelem telepítési konstrukció?
– A Magyarország energiastratégiája 2030 című dokumentumban elég pontosan le van fektetve, hogy a magyar kormánynak mi a célja energiatermelési oldalról. Paks megújításán és bővítésén kívül a napenergiára helyezik a hangsúlyt. Belefoglalták, hogy a lakosságnak ezeket a 4–5 kW-os, saját fogyasztásukat fedező napelemes rendszereket kellene telepítenie. Tudatosságot is próbálnak belecsempészni az emberek gondolataiba, azaz minél nagyobb arányban akkor fogyasszák a villamos energiát, amikor rendelkezésre áll.
– Eredetileg háromféle pályázat közül lehetett választani, ezt kettőre csökkentették. Kivették az elektromos fűtőpanelt és az infrapaneles fűtési megoldást.
A társadalmi vita során nagyon sok észrevétel érkezett, amiket figyelembe vettek. Ha egy fával tüzelő család fűtőpanelekre váltana, azoknak a fogyasztása sokkal nagyobb lesz, mint amennyit a pályázatban engedélyezett méretű napelemes rendszer meg tud termelni. Ez pedig jelentősen megemeli majd a villanyszámlát, vagyis az egész beruházás nem éri el a célját. Ezért csak a jóval gazdaságosabban üzemeltethető hőszivattyús megoldás maradt meg lehetőségként, infrapaneleket legfeljebb kiegészítő fűtésként lehet elszámolni. Illetve természetesen továbbra is elérhető a csak napelemre szóló pályázat, a fűtés átalakítása nélkül.

–  Önerő gyanánt mi merülhet fel?

–  A pályázat konkrét műszaki tartalmat és hozzá rendelt fajlagos költséget határoz meg: minden kWp teljesítmény után 485 645 forint támogatás adható. Azzal azonban nem számol, hogy a napelemes rendszerek költségei nem a méretükkel egyenes arányban növekednek, vagyis a kisebb rendszerek 1 kWp-re jutó költsége magasabb, mint a nagyobbaké. A támogatáson felüli összeget pedig az ügyfélnek saját zsebből kell állnia. Így sem jár azonban rosszul, hiszen a számításaink szerint legfeljebb 100-300 forint közötti ráfizetéssel kijön a beruházás, amit a villanyszámlán ingatlantól függően 1-3 év alatt meg tud takarítani – még a jelenlegi, alacsony lakossági áramárak mellett is.

 – Ki adja be a pályázatot, az ügyfél vagy a napelem-forgalmazó cég?

– Eleinte azt gondoltuk, hogy ez a pályázat is olyan lesz, mint az elektromos autóknál, azaz egy nap alatt kimerül a keret. De itt más a lebonyolítás. Minden régióra meg van adva egy időkeret, amin belül bármikor benyújtható. A határidő lejárta után az összes pályázatot pontok alapján sorrendbe állítják, ahol elfogy a keret, húznak egy vonalat. Nem kell mindenkinek az első másodpercekben beadni, hogy esélye legyen nyerni.
Az első ütem 2021. december 6-tól kezdődik Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékkel, majd folyamatosan kapcsolódik be a többi megye is. A pályázati dokumentáció összeállítása nem lesz túl komplikált, a megadott dokumentumokat kell csak feltölteni. Ezt mi és az ügyfél is megcsinálhatjuk, mindenkinek a legpraktikusabb megoldást fogjuk javasolni.

– Lesz elég szakember a munkálatokra?
– Mi az Energiatakarék szervezetét régóta úgy építjük fel, hogy egy gyorsan reagáló hadtest legyünk. Az ország minden régiójában van szaktanácsadónk, az ajánlatadás során pedig sok folyamatot automatizáltunk egy szoftverrel.. A kivitelezőinknek tudjuk előre jelezni a megnövekedő forgalmat és lekötni a kapacitásaikat.
– Buktatók is vannak, amire figyelmeztetik a pályázót?
Most kizárólag a felhasználónak kedvező, nettó szaldó elszámolás van érvényben. Vagyis az áramszolgáltató ugyannyiért veszi meg a napelemek áramfeleslegét, mint amennyiért eladja az elektromos energia kWh-ját. Így egy jól méretezett rendszerrel az éves villanyszámlát le lehet nullázni. A várhatóan néhány éven belül életbe lépő bruttó elszámolásnál viszont az áram felvásárlási ára el fog maradni a fogyasztói ártól. Tehát a megtermelt és el nem használt áramot a szolgáltató nem tárolja ingyen, hanem kifizeti az aktuális lakossági áron. Ez most kb. 11-12 Ft/kWh. Amikor viszont áramot vételez az ügyfél, azt már a hivatalos áramdíj + rendszerhasználati díj + ÁFA áron számlázzák, ami most 38 Ft/kWh.
A különbözetet ki kell fizetni a szolgáltatónak, ami persze még mindig jóval kevesebb lesz, mint a korábbi villanyszámla volt. Érdemes azonban már most előre gondolkodni és akkumulátoros rendszert tervezni, amivel jelentősen növelhető a saját termelésű energia aránya az áramfelhasználásban.
– Mennyi az élettartama a napelemes rendszernek?
– Az ingatlanok átlagos amortizációjával lehet számolni:a 20 éves élettartam teljesen reális. A napelem nem egy bonyolult rendszer, nem kell karbantartani, cserélgetni a dolgokat. A napelempanel nem romlik el, az inverter pedig javítható eszköz. Előírás a pályázatban a 10 év jótállás vállalása, bizonyos inverterek már alapból rendelkeznek ennyivel.
– Milyen problémákkal találkozhat még az ügyfél a telepítésnél, amire nem gondolt?
– Alap, hogy a háznak alkalmasnak kell lennie a napelem fogadására, tehát roskatag tetőre nem lehet telepíteni. Ha a havat elbírja a tető, akkor a napelemet is el fogja. A villamoshálózatnak is alkalmasnak kell lennie, a betáplálásnak és a kábeleknek egyaránt. 2,5 kW inverterteljesítményig lehet egy fázisra kötni a rendszert, a nagyobbat csak háromra, így ebben az esetben bővíteni kell hálózatot. Előírás a mérőóra szabványosítása: nem lesz elég a fadobozos villanyóra, hanem korszerű, műanyag szekrényt kell használni. Ezeket regisztrált villanyszerelő fogja tudni megcsinálni. A munkák költsége elszámolható a pályázatban, viszont a napelemek telepítésével ellentétben nem a kivitelezőnek, hanem az ügyfélnek kell előfinanszíroznia. Szerencsére 13% lehívható ezekre a munkálatokra.

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!