Ingyen megnézhető Törőcsik Mari három legendás filmje

-

A kivételes magyar színésznő, Törőcsik Mari emlékére a Nemzeti Filmintézet ingyenesen elérhetővé tette három klasszikus alakítását online felületén. A filmeket szerda éjfélig van lehetőség megtekinteni. 

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján is megemlékeznek Törőcsik Mariról, a FILMIO-n szerda éjfélig ingyenesen megnézhetjük a színésznőt az Édes Annában, a Szamárköhögésben és a Teketóriában is. A FILMIO oldala ezen a linken elérhető.  Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze pályafutása során szinte mindent eljátszott, amit színésznő elájátszhat színházban és a filmvásznon egyaránt.

  • Édes Anna, Fábri Zoltán filmje, 1958 – Fábri Kosztolányi-adaptációja katartikus erővel mutatja be az elnyomott és megalázott kisember végső lázadását Törőcsik Marival a címszerepben. A kiváló neorealista film 2015-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott 53 filmklasszikus közé is.

Törőcsik Mari az Édes Annában
Törőcsik Mari az Édes Annában | Fotó: M.Blog.hu

  • Teketória, Maár Gyula filmje, 1976 – Koltai Lajos operatőr képeinek izzó intenzitása mutatja meg a válása után kiüresedett, a világban helyét nem találó hősnő lelkének rezdüléséit az újrakezdésért folytatott küzdelemben. Tőröcsik Mari végtelenül őszinte, érzékeny és aprólékos színészi játékának csodás példája.
  • Szamárköhögés, Gárdos Péter filmje, 1986 – Gárdos Péter tabutörő filmje nem a forradalom hőseiről szól, hanem azokról az esetlen, félős kispolgárokról, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait. Gyermeki nézőpont mögé bújtatott ’56-os film, kesernyés humorral, három együtt élő generáció civódásaira koncentrálva Törőcsik Mari felejthetetlen mondataival.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész április 16-án hunyt el életének 85. évében – jelentette be a Nemzeti Színház. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Forrás: HVG, Nemzeti Filmintézet oldala

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!