Ingatlanosok hálójában: így lehet beleőrülni a lakásvásárlásba és lakáseladásba

-

Így szálltam  le az ingatlanpiac sötét bugyraiba.  Helyzetjelentés a fővárosi  ingatlanpiacról, amelynek az egyértemű nyertesei mindig az ingatlanosok. Adj el olcsón és vásárolj drágán – lehetne a mottója az újkori lakásbiznisznek.

Mindegy, hogy ingatlant vennél vagy eladnál, az biztos, hogy onnantól kezdve, hogy belekezdesz nem lesznek nyugodt éjszakáid, talán még nappalaid sem. Idegőrlő időszak elé nézel. Hiába szeretnéd egyedül lebonyolítani az üzletet, ez szinte lehetetlen. Mindkét esetben szembe találod magadat az ingatlanosok seregével, akik a „sok az eszkimó és kevés a fóka” elv alapján azonnal rád szállnak, ha akarod, ha nem.
Beszámoló az ingatlanbiznisz sötét bugyrairól, ahova belekerültem.
Miért alakult úgy, hogy az ingatlanosok megemlítésétől máris borsódzik az ember háta? Miért nem az jut az eszünkbe egy-egy segítőnek tűnő, ám kifejezetten a jutalék meg szerzésére irányuló felajánlkozásnál, hogy „de jó, hogy valaki szeretné megkönnyíteni a ingatlanüzlet lebonyolítását?
Az elmúlt pár hetem története valójában nem egy túl komplikált életesemény feldolgozása. Csupán egy sima ingatlan adás-vételi ügylet, ami bőven tartogat okot álmélkodásra, konklúziók levonására.
Nincsenek a földtől elrugaszkodott nagy álmaim, vágyaim, átlagosnak mondható igényekkel rendelkezem. Szeretném kb. 10 nm2-el nagyobbra cserélni a lakásomat, így belevágtam egy olyan vállalkozásba, aminek a kivitelezéséhez kötélidegek és stresszoldó gyógynövény napi szedése szükséges. Talán ennek a szedésével elérhető, hogy az élet több területén is megőrizzem a hidegvéremet, ami amúgy sem jellemző rám.

Hősiesen belevágtam

Első körben simán meghirdettem a legnagyobb ingatlankereső portálon az eladni kívánt ingatlanomat, jól láthatóan, nagy betűvel beleírva, hogy ingatlanosok segítségét nem kérem.
Mégis kik jelentkeztek folyamatosan az első hetekben? Hát persze hogy az ingatlanosok, akiket egy pillanatig sem tartott vissza a kérésem. Özönlöttek a telefonos és írásos megkeresések a legváltozatosabb és legmegmosolyogtatóbb formában. Ezekben egyetlenegy dolog a közös: mindent beígérnek, csak hogy megbízást kapjanak tőlem a lakásom értékesítésére.
A két legnagyobb, két betűs értékesítő iroda munkatársai viszik a prímet, hisz ők már akkor jutalékot kapnak, ha a rendszerbe becserkésznek egy új ingatlant. Ők máris a megkötendő üzlet első nyerteseivé lépnek elő, még akkor is, ha olyan eladási árat mond be az ügyfél, amit teljesen elrugaszkodik a realitásoktól, de ez ekkor nem számít. A lényeg, hogy megkaparintsák az ingatlant. Pár hét múlva, ha nincs érdeklődés a túlárazott lakásra, sajnálattal közlik, hogy ezen az áron nem lehet értékesíteni, amit persze előre tudtak. Ilyenkor az eladó csodálkozik kicsit és levonja a konzekvenciát, hogy kb. 2 millió forint jutalékkal megemelt áron valóban nehéz vevőt találni. Az ezután javasolt eladási áron, gyakran a piaci ár alatt persze sikerülhet neki is egyedül megszabadulni tőle, ha van némi affinitása és türelme az érdeklődőkkel foglalkozni. Ha nincs, érhető, hogy számára minden pénzt megér a segítség.
Válogatás készítettem arról, hogy az ingatlanosok milyen szívhez szóló módon próbálnak új ügyfelet becserkészni.
– Kiválasztom a potenciális vevőket az Ön preferenciája szerint.
-Az eladás egy összetett folyamat és minden fenti lépés erősen javítja az Ön pozícióját, amely a végső ártárgyalásnál 5 – 10 % előnyt jelent.
Több mint 10 éve vagyok az ingatlanpiacon nagy gyakorlattal rendelkezem. A 2022 február 28-ig beérkező megbízásokat kedvezményesen vállaljuk. (na nem kell komoly kedvezményre gondolni)
– Tagja vagyok Magyarország ingatlanközvetítői szövetségének (MIOSZ) mert számomra fontos a bizalomra épülő együttműködés, és az etikus üzletpolitika.
– Tudom rengeteg kollégám hívogatja naponta és tele van vele a hócipője, az ígérgetésükkel, hogy vevőt hoznak. A piac felpörgött és átalakult keresleti piaccá, sok lakást adtunk el a környéken és vannak ügyfelek, akik lecsúsztak egy-egy jó ajánlatról, ezen felül a rendszerünk nagyon erős, van nálunk keresztértékesítés és a másik legnagyobb piacvezető céggel együtt dolgozunk.
Több száz aktív lakást kereső, akiknek azonnal ki tudnám ajánlani az ingatlanát (nem hiszi el? személyesen megmutatom) . …. Nem, nem hiszem el, kamu.
Létezik az első pillanatban kedvezőnek tűnő, az átlagos közvetítési díj alatti fix jutalékra ajánlat, ami a képeken pontosan meghatározott ingatlanra érkezik. Ám a végén kiderül, hogy a piaci árnál sokkal, de sokkal alacsonyabb áron való, gyors értékesítésre gondol a magán ingatlanreferens, akinek a céges levelezési e-mail címe és a referenciaként megadott irodájának neve véletlenül sem egyezik. Mindez látványosan megírt, KSH adatokra hivatkozva, amelyeknek köze sincs a piaci valósághoz, de hátha valaki bedől neki.
Ha fontos Önnek a lakásának sikeres, de biztonságos eladása, nem kell mást tennie, csak felveszi velem a kapcsolatot, bejön hozzánk az irodánkba, együtt átbeszéljük a lehetőségeket, és kötünk egy Önnek is megfelelő megbízási szerződést. Innentől levesszük válláról a terhet az egész ügymenet során, szakértő kollégáimmal az elérhető legjobb áron értékesítjük a lakását. Csak minősített, ellenőrzött vevőjelöltekkel tárgyalunk, nem kell telefonokat fogadnia, alkudoznia, mutogatni az ingatlanát mindenféle nézelődőnek.
Rengeteg olyan ingatlant hirdetnek, amit már eladtak, DE tudnak ajánlani helyette másikat, aminek köze nincs azokhoz a paraméterekhez, amit keresek.
Csak a kb. századik hívásra veszi fel a külföldi és csak angolul beszélő budapesti befektetési iroda egyetlen munkatársa a telefont, és minden alkalommal mást regél a kiszemelt ingatlanról. Egyszer azt, hogy eladták, majd miután a hirdetés még él, az újabb több napos próbálkozás után közli, hogy bérlő van benne, írjuk meg, mikor tudnánk megnézni. Erre soha többet nem válaszolt, ám amikor a google- on negatívra értékeltem a tevékenységét, azonnal előkerült. Kétlem, hogy komolyan lehetne vele bármiről is tárgyalni ezek után, de egy próbát megér, maximum odaírom az értékeléshez, hogy megint becsapott.
Az abszolút kedvenc az az ingatlanos, aki a személyével szeretné megfogni az eladót. Azt hiszem, még meg is kedveltem volna az urat, ha személyesen is találkozunk, de inkább nem kérek belőle.
– Láttam, hogy nem kíván ingatlanossal együttműködni, de tapasztalatom, hogy ez később megváltozhat. Ezért küldöm Önnek bemutatkozásom: Mivel szeretek emberekkel foglalkozni és különböző embereket, élethelyzeteket megismerni, új utakat kerestem 2019-ben 20 év piackutatás után. Korábban tanítottam táncot gyermekeknek és számos nekik tartott rendezvény szervezésében és lebonyolításában is részt vettem. Nyitott vagyok az új dolgokra, ezért is szereztem ingatlanértékesitői oklevelet. Egy barátom ajánlása nyomán találtam rá … ingatlaniroda lelkes csapatára, ahol a támogató környezet segít abban, hogy munkámat örömmel és lelkesedéssel végezzem. Kitartásomnak és megbízhatóságomnak köszönhetően ügyfeleim nem csak gyorsan találnak rá új otthonukra, de elégedetten is lépnek túl az adásvétel sokszor kihívásokkal teli rögös útján.
Az is említésre méltó, hogy a megtekintett és számomra elsőnek megfelelőnek tűnő lakásnál elfelejtik felhívni a figyelmemet arra, hogy a wc darálós (ez egy bonyolult és nagyon rosszul működő, utólag kivitelezett lakásoknál meglévő konstrukció) Ezt helyben nem vettem észre, ám a vételi szándéknyilatkozat aláírásának sürgetése gyanakodásra adott okot és megmutattam a családtagjaimnak a kiszemelt ingatlan fotóját. Persze azonnal kiszúrták, ami felett az ideális lakásnak tűnő mámorban elsiklottam, és mindenképpen kizáró okot jelentett a tündéri stúdió megvásárlásra. Az ingatlanos persze előre erről nem szólt….

A magánhírdető sem sima ügy

Ám nem csak ingatlanközvetítőktől lehet vásárolni, magánemberek is hirdetik az ingatlanaikat. Eddig úgy gondoltam, hogy simább ügy rajtul keresztül vásárolni, ám ez a véleményem is megváltozott.
A kiszemelt és megtekintett 13. kerületi lakás árában szóban megállapodtam a fiatal női tulajdonossal. Majd másnap reggel visszatértem, hogy megnézzem, mennyi napfény szűrődik be az első emeleti, utcai lakásba. Konstatáltam, hogy nem sok, de az eladó tartogatott még némi meglepetést számomra. A hirdetésben alaptartozékként megjelölt konyhabútor árát már 500 ezer forintban határozta meg. Írásos tiltakozásomra „revidiálta” (magyarul felülvizsgálta, felülbírálta) magát, ám ekkor már a női ösztönöm közbelépett, éreztem, hogy itt valami nem kerek. Amikor pár nap múlva az adatait kértem az adásvételi szerződés elkészítéséhez már huzakodott, majd amikor elküldtem az ügyvéd által készített tervezetet, arra nem is reagált. Ami ezután következett, azon ezek után nem is kellene meglepődni. Az ukrán-orosz háború kitörése előtt egy nappal a háborúra hivatkozva lemondta az eladást, a szerződés elkészítésével kapcsolatos felmerült ügyvédi költségektől persze elhatárolta magát. Ezen kissé kiakadtam…..
Ennek ellenére nem mondtam le arról, hogy léteznek becsületes, korrekt ingatlanosok, és egy nap sikerül a piaci áron, és nem ár alatt eladni azt, ami helyett egy kicsit nagyobbat vennék nem csillagászati áron. és megtalálom azt az ingatlant, amire vágyom. De most eg ideig inkább rápihennék!
Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!