Íme az új kedvenced: ciao chia mag!

-

Amilyen kicsi, olyan nagyszerű. A chia mag egy őrületesen egészséges növény, egy igazi szuperfood, amelyből brutálisan finom ételeket készíthetünk.

Szuperfélelmiszer Mexikóból

A Mexikóból származó növényt már az azték és maja kultúrákban ismerték, és használták is, mint igazi energiabombát. Mert a chia mag alapvetően egy “szuperfood”, amely telis tele van tápanyagokkal. Tudtad például, hogy a chia magok segítenek az emésztésben, növelik az energiát, szabályozzák a vércukorszintet, támogatják a fogyást, és javítják az agyműködést?

A chia mag magas növényi alapú omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyről tudjuk, hogy hasznos gyulladáscsökkentő, míg az úgynevezett alfa-linolénsav hozzájárul az egészséges szívműködéshez. Ez a mini erőmű rengeteg tápanyaggal rendelkezik, tele van fehérjével, foszforral, kálciummal, ami nagyon jót tesz a csontoknak.

Az aprócska kis chia magoknak nagyon jó hírük van. Két evőkanál chia mag péládul a következőket tartalmazza:

  • 140 kalória
  • 11 gramm rost
  • 4 gramm fehérje
  • 7 gramm telítetlen zsírsav
  • remek réz, cink, omega-3 és C-vitamin forrás

Hogyan fogyasszuk?

Manapság a chia mag az egészséges étrend kiegészítője és roppant sokoldalú. Meg lehet enni nyersen, vízben vagy más folyadékban áztatva (amely során gélszerű lesz az állaga) vagy csíráztathatjuk is, de számos egyéb kiváló módja van a chia magvak fogyasztásának, így például:

  • belekeverhetjük a muffintésztába,
  • salátához vagy pácokba keverve,
  • turmixok, pudingok, smoothiek készítéséhez,
  • levesek sűrítéséhez,
  • de még tojáshelyettesítőként is.

Íme néhány kedvenc receptünk:

Kakaós chia puding

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál vanilia kivonat
  • 1 csésze kókusztej
  • 1/4 csésze chiamag
  • 2 evőkanál étcsokipasztilla
  • málna (vagy szeder)
  • kókuszreszelék

A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és minimum két órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha kész, kivesszük és megpakoljuk a tetejét málnával (de akár banánnal is) és megszórjuk kókuszreszelékkel.

Mogyoróvajas-zabpelyhes chia puding

Hozzávalók:

  • 2 csésze zabpehely
  • 3-4 evőkanál chia mag
  • 2 csésze mandulatej
  • 3-4 evőkanál mogyoróvaj
  • 2-3 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • fahéj és csipet só

chiapuding-zabpehely
Fotó: envato.elements.com

Az elkészítése annyira egyszerű: csak összekeverjük a hozzávalókat, majd éjszakára berakjuk a hűtőbe. Másnap reggel pedig ehetjük hidegen vagy akár meg is melegíthetjük.

A chia magban az a szuper, hogy villámgyorsan elkészíthetjük és tényleg elképesztő sokféleképpen variálhatjuk. Van, amikor datolyával ízesítjük és málna helyett áfonyát és banánt teszünk bele, de van, amikor almapürével és fahájjal dobjuk fel a hideg téli estékre. A recepteknek maximum a saját fantáziánk szabhat határt…

Itt további érdekes recepteket és olvasnivalót találsz:

Zabos finomságok az egészséges étkezés jegyében

Így főzz az érzékeidre hallgatva

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!