spot_imgspot_img
spot_img

Íme a világ 5 legszennyezettebb levegőjű városa

-

Article Top Ad (AdSense)

A légszennyezettség egyre növekvő problémaként van jelen az egész világon. Az ENSZ nemrég kiadott jelentéséből kiderül: percenként nagyjából 13-an vesztik életüket olyan betegségben, amely közvetlenül vagy közvetve, de kapcsolatban áll a levegő károsanyag-tartalmának emelkedő mértékével. A téma kapcsán összeszedtük, mely városok számítanak a legszennyezettebbnek a világon. Íme a lista!

  1. Delhi (India)

India második legnagyobb metropoliszában, a nagyjából 25 millió lakosú Delhiben régóta visszatérő (vagy inkább konstans?) probléma a légszennyezettség. 2019 novemberében a helyzet odáig fajult, hogy oxigénbárok nyíltak, ahol 4-6 dollárért 15 percnyi adagot lehetett vásárolni a tiszta levegőből.

2. Ulánbátor (Mongólia)

Mongólia fővárosában a problémát az okozza, hogy a rendkívül hideg, akár -40 fokot is meghaladó hidegben a szegénynegyedek és a várost körülvevő sátortáborok lakói a számukra legolcsóbb fűtési formával, tehát feldolgozatlan szénnel, fával, műanyaghulladékkal és gumiabronccsal fűtenek.

3. Dakka (Banglades)

Dakka gyakran szerepel a világ legélhetetlenebb városainak listáján, és ennek csak az egyik oka a légszennyezettség. A rossz energia- és vízellátást csak tetézi a szegénység és a közbiztonság hiánya.

4. Szöul (Dél-Korea)

Dél-Koreában 2019-ben már rendkívüli parlamenti intézkedéseket hoztak a légszennyezettség visszaszorítására. Szöulban ennek megfelelően rendszeresek a járműhasználatot érő korlátozások, a széntüzelésű erőművek működését időszakosan csökkentik, és az építkezések üteme is lelassult. 

5. Hanoi (Vietnám)

Egy 2019-es statisztika szerint Hanoi nagyjából 8 milliós lakosságára közel 5 millió robogó és fél millió autó jut, ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vietnámi főváros levegőjének minősége az egészséges érték alá kerüljön. A tervek szerint a szennyezés csökkentésére 2030-ig a városból végleg kitiltják a motorkerékpárokat. 

Fotó: unsplash

Magyar viszonylatban Miskolc környékén a legrosszabb minőségű a levegő, de Budapesten és Szegeden sem sokkal jobb a helyzet. Egy új kutatás szerint a légszennyezettség nem kevesebb, mint 15%-kal növeli a koronavírusos megbetegedések halálozási rátáját, ennek fényében pedig érdemes nemcsak a járványintézkedéseket betartani, hanem megtenni a megfelelő lépéseket a levegő tisztaságának megőrzésére is. A kerékpár vagy a tömegközlekedés használata, esetleg a séta ideális helyettesítője az autóknak, de a zöld területek, fák, növények ápolása, fenntartása szintén óriási segítség lehet.

Fotó: unsplash
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!