spot_imgspot_img
spot_img

Imádnivaló törpenyuszi háziállatként? – Ezek a legfontosabb tudnivalók a tartásukról

-

Article Top Ad (AdSense)

Van élet a kutyán és a macskán túl, a törpenyuszik háziasítása és kiskedvencként tartása egyre inkább elterjedt. A család oszlopos tagja lehet egy tapsifüles, ám mielőtt elrohannánk az állatkereskedésbe, mindenképp gondoljunk bele, hogy ezek az apró lények ugyanakkora anyagi vonzattal és felelősséggel járnak, mint nagyobb testű társaik. Sőt… A továbbiakban 6 éve tartó nyuszisként igyekszem összefoglalni mindent, amit a tartásukról tudnunk kell. 

Törpenyúl. Pár kilós tömör cukiság, rendkívül szociális természete miatt hamar belopja magát mindenki szívébe és néhány hét után már el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle. Személyes tapasztalatom van a nyuszitartástól és a leggyakrabban feltett kérdés: mégis mit lehet egy nyúllal csinálni, nem csak ül a ketrecében? A válasz: nagyon nem.

Természetesen minden állatka külön személyisségel bír, ahogy kutyáknál, úgy itt is biztosan találkozhatunk inkább magának való típussal, de az én nyuszim folyamatosan a lábunk körül rohangál, ha tévét nézünk leheveredik a szőnyegre jelezve, hogy ő is csatlakozik a programhoz és a kezünk bökdösésével állandóan simogatást kunyerál. Mentségére legyen szólva, hogy kifejezi a háláját a szeretgetés után a kezem nyalogatásának formájában. Ők így adnak puszit. 

Fotó: Pinterest

Honnan?

Létezik törpe és óriás változat is nyuszifronton, vásárlás vagy örökbefogadás előtt mindenképp érdeklődjünk a pontos fajtáról. Mert lehet, hogy a kereskedésben még törpe az a nyúl, de pár hónap múlva már nem fér el a ketrecben. Igen, én pontosan így jártam…Csak tenyésztőtől érdemes vásárolni, akik 6-8 hetes kor alatt nem is választják el a kicsiket az édesanyjuktól. Álló vagy lógófülű, oroszlánfejű, kosorrú…lehet válogatni. Kerüljük a szaporítókat, akik általában a Húsvét közeledtével lepnek el eladó nyulakkal minden létező eladási felületet. Egészen nyugodtan jelentsük be állatvédő szerveknél, ha ilyet tapasztalunk. Ha egy törpenyuszival bővítenénk a családot, van lehetőség kis lelkek örökbefogadására is. Az Első Nyúlmentő Alapítvány a tapsifülesek mentésére specializálódott, Facebook oldalukon válogathatunk a befogadható állatkák közül.

Habitus

A nyulak akaratos kis állatkák, felejtsük el egy kutya odaadó és alázatos „mindent a gazdiért” habitusát. Ha támpontot keresünk, természetre inkább a macskákra hasonlítanak, de persze is teljesen nyuszifüggő. Az biztos, az enyém jobban örvendezik a kajás zacskója hangjától, mint az én jelenlétemtől. Sokszor kifejezetten makacs és önfejű, az ágyra a hatodik lezavarás után is vígan visszaugrik és állítom, tudja, hogy nem szabad. Egyszerűen csak élvezi a helyzetet. Mindent összevetve, akkor is életem egyik legjobb döntése volt, amikor 6 évvel ezelőtt nyúlgazdivá váltam.

Táplálás

Mivel a nyúl alapvetően fűevő, széna, széna, széna! A nyuszik táplálékának 80 %-át ez teszi ki. Rágcsáló lévén állandó fogkoptatásra van szükségük, ezért mindig legyen előttük belőle. Jó minőségű fajtát beszerezhetünk a Fressnapfban, vagy más nagyobb állatboltokban. Számtalan „ízésítésből” válogathatunk – például pitypangos, gyógynövényes, kamillás – de természetesen megvan a külön kis ízlésük és ki kell tapasztalni, hogy melyiket szeretik a legjobban és lesz olyan is, amihez hozzá sem nyúlnak majd. Ha nyulat vásárolunk, a széna miatt kössünk szoros barátságot a porszívóval és készüljünk fel a napi rendszerességű sepregetésre is.

Fontos még a jó minőségű, magas rosttartalmú táp is, az állatorvosok a Versele Cuni Adult-ot ajánlják, melyet itt tudunk beszerezni. Ebből reggel és este egy kis marék az adag. Ezen kívül kaphatnak heti 1-2 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt is, de ezek inkább jutalomfalatként funkcionálnak és fogyasztásukat nem szabad túlzásba vinni. Nagyon kényes az emésztőrendszerük, ezért minden újdonsághoz fokozatosan kell hozzászoktatni őket. Ha például megkóstoltatnánk vele az almát, először csak 1 kis szeletet rakjunk be a tányérjába, majd figyeljük a székletét. Ha hasmenése lesz tőle, akkor száműzzük az étrendjéből. Tiltólistás minden K betűs – például káposzta vagy krumpli – mert felpuffadnak tőle és ez akár életveszélyes bélrendszer leállással is társulhat. A legjobb ha követjük ezt az útmutatót, minden lényeges információt tartalmat, amit az etetésükről tudnunk kell.

Fotó: My House Rabbit

Felszerelés

A nyulakat nem 20 nm2-es garzonokba tervezték, ugyanis minimum 1 méter széles ketrecre van szükségük. Ez a minimális életterük, ennél inkább nagyobbat vegyünk. Mint minden állatkának, nekik is szükségük van a napi mozgásra, tehát természetesen nem lehetnek rabnyulak, azaz nem zárhatjuk őket egész nap a ketrecbe. Legjobb, ha felügyeletünk mellett szabadon járnak-kelnek a szobában, de ehhez nyuszibiztossá kell tenni azt. Ez lefordítva: Nélkülözhetetlen száműzni minden elektromos kábelt – töltőt, hosszabbítót, tv zsinórt – a nyuszik teréből, mert bizony hajlamosak megrágcsálni ezeket.

Szükségünk lesz még egy önitatóra, szénatartóra, kis etető tálkára, wc-re és alomra is. Igen, létezik külön wc, ugyanis a törpenyulak teljes szobatisztaságra szoktathatók. Csak tegyük be a ketrec egyik sarkába a kis illemhelyet, töltsük fel alommal és csak oda végzik majd a Nesquik bogyós és a folyékony dolgukat is. Nálunk 6 év alatt kb. 4-5 „baleset” fordult elő, ágyra és kanapéra ne engedjük őket, mert itt intenzíven érzik az illatunkat és felül akarják írni. A hozzáértő orvosok fapelletet javasolnak alomként, ennek kiváló a nedvszívó képessége és a szagokat is nagyon jól magába zárja. És nem, nem büdös a nyúl ha megfelelően takarítjuk a ketrecét és űrítjük az almot – erre minden nap szükség van. Mondanom sem kell, hogy nem párezer forintos tétel egy nyúl-otthon berendezése – bátran tegyünk félre kb. 30-40 ezer forintot erre a célra.

Ezenkívül léteznek kreatív játékok is – például széna labda, vagy csörgő répa – amikkel négylábúnk eltöltheti az idejét, ha éppen ketrecbe van zárva. A roppant találó nevű Nyuszishop és a Nyuszipláza oldalakon megkaparinthatunk mindent, ami a boldog nyuszi léthez szükséges. És ki mondta, hogy a nyuszikat nem lehet sétáltatni? A mostani helyzetben 20:00 után még jól is jöhet egy ilyen jószág a háznál, csak az alábbi hámot mindenképp szerezzük be, mielőtt útra kelnénk.

Fotó: Okosgazdi

Ápolás

A nyusziknál nagyon sarkalatos pont a bundájuk megfelelő ápolása – főként ha oroszlánfejű vagy „terebélyesebb” fajtáról beszélünk. Nem tudják felköhögni a lenyelt  szőrcsomókat, ahogy Csizmás Kandúr teszi a Shrekben, mert nincs nyelési reflexük. Már korábban említettük, hogy mennyire érzékeny gyomorral bírnak és ha a bélrendszerüket eltömíti a vedlés időszakában hullajtott szőrük, az életveszélyes bél-leállással is járhat. Kapható erre a rendkívül különös nevű fésű, a furminátor, ami kifejezetten az állatok vedlési időszakára lett kitalálva. De akár állatkozmetikába is elvihetjük, ahol egyúttal már túleshettek a körömvágáson is. Én általában ezt az állatorvosra bízom, egyszer megpróbáltam önerőből, hát…maradjunk annyiban, hogy 6 év alatt egyszer sem harapott meg soha senkit, de a körömvágásnál megszakadt ez a tendencia. De ismerek nyuszisokat, akiknek simán túri az otthoni, gazdis körömvágást is a kedvenc, speciálisan erre készült ollóval persze.

A híres furminátor rágcsálóknak – Fotó: Vizslabolt

Állatorvos

Egyébként sem  olcsó mulatság a nyúltartás és állatorvosi költségekkel is számolnunk kell. Félévente kell oltásra vinni a tapsifüleseket, ami jellemzően 6-8 ezer forintba kerül. Ezenkívül az ivartalanítás is erősen ajánlott szakmai körökben (körülbelül 20ezer forint), mivel meghosszabbítja a nyuszik élettartamát. Nem véletlen a mondás, hogy „mint a nyulak…” Ezeknek a kis állatoknak a hormonrendszere folyamatosan száz százalékon pörög, és ez rendkívül megterheli a szervezetüket, ezért korábban is halnak meg. Az ivartalanítással ez az állandó hormon-pörgés jelentősen lecsökken és ez akár 4 évvel (!) is meghosszabbíhatja az együtt töltött időt. Az már csak grátisz, hogy sokkal nyugisabb, bújósabb, szeretetreméltóbb jószágot kapunk tőle. Egyébként az állatorvosok szerint alapjáraton 6-8 évig élnek, de ivartalanítással ez akár 12 évre is nőhet, tehát abszolút hosszútávú elköteleződést kíván a tartásuk.

A törpenyúl speciális terület, a legtöbb állatorvos nem kifejezetten velük foglalkozik, ezért nem is valami tapasztalt az ellátásukban. Jó hír, hogy léteznek kifejezetten rágcsálók gyógyítására szakosodott dokik, akiknek a listája itt elérhető. A gyomrukon kívül a foguk macerás még, mert hajlamos túlnőni és ha ez megtörténik vágatni kell természetesen állatorvossal és természetesen nem ingyen. NAGYON FONTOS: Ha a nyuszi nem eszik, gubbaszt, rosszkedvű, vagy szokatlanul viselkedik az azonnali cselekvést igényel! Bél-leállás esetén sajnos nagyon gyorsan romlik az állapotuk, akár pár perc is nagyon sokat számíthat. Ilyenkor egyből irány a nyuszis állatorvos!

Fontos tudnivalók és jelzések

  • A macskák dorombolásához hasonlóan a törpenyulak is ki tudják fejezni, ha jólesik nekik valami. Ha simogatás közben fogait kocogatatja az állat, az azt jelenti, hogy rendkívül jól érzi magát az adott helyzetben.
  • Az orrukkal történő bökdösést a nyuszik figyelemfeltő eszközként használják, ilyenkor azt szeretnék, hogy figyeljünk rájuk, foglalkozzunk velük.
  • Ha egy nyuszi boldog, hatalmasakat ugrál a levegőben, hogy ezzel kifejezze rendkívül vidám hangulatát. Rendkívül mókás és aranyos látvány, egy nehéz nap után máris mosolyt csal az ember arcára.
  • Veszélyhelyzet érzékelésénél hátralapítják a fülüket és vadul dobbangatnak a hátsó lábaikkal. Teszik mindezt azért, mert a dobogás hangjával szeretnék figyelmeztetni a társaikat a veszélyre. Nem is gondoltam, hogy ilyen együttműködő és egymást segítő közösség a nyusziké!
  • Újra a legfontosabb: gubbasztó nyuszival, aki a tálban hagyja a reggelijét/vacsoráját azonnal irány az orvos!
  • Hiteles oldalak a témában, ahonnan tájékozódhatunk: Torpenyul.hu, Haziallat.hu, Állatorvos az otthonában, Első Nyúlmentő Alapítvány

Olvasd el ezt is!

Állatterápia – a gyógyír testre és lélekre

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!