Imádnivaló rágcsálók otthonra – Így nevelj boldog hörcsögöt!

-

A tengermalactól valamivel kisebb rágcsáló, a hörcsög szintén teljes értékű családtag lehet. Gondozása – ahogy minden háziállaté – nagy odafigyelést és előzetes felkészülést igényel. Az Imádnivaló rágcsálók otthonra sorozat következő részében a hörcsögök tartásával foglalkozunk. 

Mit kell tudni róla?

Az aprócska szőrgombócokból hazánkban 4 fajta érhető el: a szíriai aranyhörcsög a leggyakrabban tartott, hiszen elérhető szinte minden kisállat-kereskedésben, és nagyon könnyen szelídíthető. Körülbelül 17 cm és 200 grammot nyom. Kíváncsi természete miatt sok ingerre vágyik, ezért érdemes felszerelni a ketrecét mindenféle játékra alkalmas eszközzel. Jellegzetessége, hogy inkább egyedül szereti uralni a területét, ezért nem ajánlott párban tartani – hacsak nem egészen kicsi kortól össze van szoktatva a hörcsög-páros.

Ennél kicsit szociálisabbak a dzsungáriai törpehörcsögök, akik kifejezetten élvezik a páros – vagy akár közösségi – létet. Viszont eléggé harapósak, erről sok odafigyeléssel leszoktatóak. Testfelépítésükben hűek maradnak a törpehörcsög elnevezéshez – maximum 8 centisre nőnek és 50-60 gramm a súlyuk. A roborovszki törpehörcsögök nem nagyobbak, mint egy emberi hüvelyujj és ráadásul kifejezetten fürgék, ezért nagy odafigyelést igényel, hogy szökésbiztossá tegyük a helyüket. Nagyon szelíd és barátságos fajta, viszont nem szeret kézben lenni. A kínai csíkos törpehörcsög a negyedik a sorban, jellegzetessége a hátán lévő sötétbarna csík.

Hörcsög
Tisztálkodó hörcsög | Fotó: Unsplash

Hol vegyünk hörcsögöt?

A jópofa kiskedvencet szinte bármelyik kisállat-kereskedésben beszerezhetjük. A hörcsög éjszakai állat, ezért napközben nem sokat látunk majd belőle – érdemes késő délutánra időzíteni a vásárlást. Érdemes az aktívabb egyedet választani, jó eséllyel egészségesebb. Mire figyeljünk még oda?

  • a szőrzet állapotára. Ha össze van ragadva, fakó, vagy hullik, akkor nagy eséllyel nem egészséges. Mindig szép fényes és selymes szőrzetű kisállatot válasszunk.
  • A szemekre. Ha váladékos, az a hörcsögöknél fertőzésre utal, ilyen esetben hívjuk fel az állatkereskedés figyelmét, hogy a beteg kisállat gyógyítást igényel.
  • A végbél környékére. Az egészséges hörcsög bélsara szilárd, amennyiben hasmenést tapasztalunk, semmiképpen sem innen válasszunk kedvencet magunknak. Ha alapvetően rendezett, tiszta hörcsögök vannak a kereskedésben, akkor bátran vásároljunk ott.

Elsősorban tenyésztőtől vásároljunk, itt meg tudjuk jobban figyelni a tartási körülményeket, és feltehetjük kérdéseinket a hozzáértő szakembernek. Persze a kereskedés sem elvetendő. A nehéz sorsra jutott hörcsögökkel a Hörcsögmentés foglalkozik, oldalukról örökbe is fogadhatunk egy kis szeretetgombócot.

A brokkoli is kedvére való csemege | Fotó: Freepik

Milyen felszerelés kell? Hörcsög kellékek

A hörcsögök nagyon aktív állatok, akár több kilométert képesek megtenni egy este alatt, ezért a ketrec mérete kardinális kérdés. Aranyhörcsögnél a minimális méret a 70 cm széles, 30 cm magas és 40 cm mély. Törpehörcsögnél 60 cm széles, 30 cm magas és 40 cm mély ketrec vagy terrárium, de minél nagyobb, annál boldogabb lesz. A szintek száma nem számít bele az alap területbe. A ketrecet ne a földre tegyük, hanem asztalra és ne érje közvetlenül huzat vagy napfény, mert az halálos lehet a hörcsögnek.

Hörcsög-birodalom | Fotó: Halkaland.hu

A homokfürdő nélkülözhetetlen egy hörcsögnek – karom- és szőrápolásra és stressz csökkentésére is használják. Az csincsilla homok különösen alkalmas a szőrtisztítására. Néhány hörcsögnél előfordul, hogy a vécének használja a fürdetőhomokot és így csak a homokot kell pár naponta cserélni. Ebben az esetben érdemes elhelyezni egy másik edénybe is homokot a tisztálkodásnak.

Szükségünk lesz még etető- és itatótálra is. Az etetőtál ne legyen műanyagból, mert felboríthatja vagy megrághatja. Előnyösebb a kerámiából vagy üvegből készült változat. A hörcsögök nem isznak sokat, de ettől függetlenül természetesen szükségük van napi szinten friss vízre. Az önitató és itatótál is jó megoldás. Alvóhelyként a ketrec kötelező tartozéka egy kis házikó. Mindenképp kezeletlen fából készüljön, mert megrágcsálhatja és a lelakozott fa mérgező lehet számára.

Mivel nagy futó hírében állnak, a futókerék is nélkülözhetetlen a felsorolásból, az ideális méret 25-30 cm. Felszerelés szempontjából az is fontos, hogy arany- vagy törpehörcsögöt választunk. Az aktív kisállatok szeretik nagyon az alagutakat és egyéb játékokat, viszont az aranyhörcsög sokkal nagyobbra nő, mint a törpe, ezért könnyen beszorulhat egy ilyen csőbe, ezért aranyhörcsögnek ne vegyünk semmiképp ilyen kiegészítőt. Tegyük minél változatosabbá a ketrecét, számtalan alkalmas olcsó megoldás van, hogy otthonosabbá varázsoljuk a hörcsöglakot. Például tehetünk bele fakérget, vagy kis gallyakat, amelyekből a hörcsög szuper alagutakat tud kialakítani. Alább egy remek videó a hörcsög-lak kialakításáról:

 

Mit eszik?

Három fontos táplálékra van szüksége: magokra (ami a boltokban kapható hörcsög-tápokban megtalálható), zöldségekre és gyümölcsökre, illetve állati fehérjékre. Szárazeleségből az ajánlott mennyiség törpehörcsögöknél napi 8 g, aranyhörcsögnél napi 20 g. Olajos magvakat is ehetnek, de ritkán, mert hízlalnak. A zöldségeket, gyümölcsöket megmosva, szárazra törölve adjuk a hörcsögnek! K-betűvel kezdődő zöldségeket TILOS hörcsögnek adni, mert puffadást okoznak!

Naponta egyszer kell kapnia enni és inni.

Az egyensúlyban a zöldség kapjon nagyobb szerepet. Gyümölcsöt maximum heti egyszer kapjanak. Tilos adni: almacsutka (magja mérgező), citrom, egzotikus gyümölcsök, grapefruit, kivi, mangó, narancs. Szuper csemege lehet például a bazsalikom vagy a gyermekláncfű. Az állati fehérjét lisztkukaccal vagy selyemhernyóval tudja bevinni, de soha ne adjuk gyümölccsel vagy zöldséggel egyidőben, mert hasmenést okozhat! Ezen az oldalon részletesen megtalálható, hogy mit adhatunk az apróságoknak és mi az, ami tiltólistás.

Ápolás és állatorvos?

A hörcsögök ellátása speciális tudást igényel, ezért mindenképp egzotikus szakállatorvost kell felkeresni, ha valamilyen probléma adódna. Fogkoptatásra a ketrecbe helyezhetünk el bizonyos ágakat, viszont arra mindenképp oda kell figyelni, hogy olyan helyről gyűjtsük ezeket, ahol nem szennyezi autó és állatürülék, valamint nincsenek permetezve.

A csonthéjas gyümölcsök fái mérgezőek! Így TILOS betenni: cseresznye-, meggy-, őszibarack-, sárgabarack- és szilvafa ágát, levelét!

Fogtúlnövés esetén lehet, hogy táplálkozni sem tud majd megfelelően, kedvtelenné válik, ilyenkor azonnal  forduljunk állatorvoshoz! A hörcsögökre specializálódott rendelők listáját itt találjuk.

Hörcsögök párban
Párban szép az élet! | Fotó: Freepik

“Ha kivesszük a hörcsögöt a ketrecből, akkor felügyelet nélkül semmiképp ne hagyjuk a szobában, mert villámgyorsan elbújnak bármilyen kicsi résben. Olyan helyekre is beférnek, ahová nem is gondolnánk és ha például egy beépített bútor mögé, vagy alá bebújik, amíg ő nem úgy gondolja, hogy kijön, addig mi ki nem szedjük, hacsak szét nem szereljük a bútort. Ezen kívül mindent megrág, könyvet, küszöböt, bútort, de a vezetéket is megrághatja és az pedig nagyon veszélyes . Ha mégis ki akarjuk rakni a szobába, akkor teljesen biztonságosan zárható futógömbbe kell beletenni és így már róhatja a kilométereket a szobában.”

Forrás: Fressnapf, Hörcsögök gondozása, Hörcsögfalva

Imádnivaló törpenyuszi háziállatként? – Ezek a legfontosabb tudnivalók a tartásukról

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!