Ilyen volt Kóbor János élete

-

Kóbor János ma korona vírus okozta betegségben, 78 éves korában elhunyt. Cikkünkben a Kossuth- és Liszt Ferench-díjas énekesre, „Mecky”-re, a rocklegendára emlékezünk.

Kóbor János élete és az Omega története

Kóbor János -Omega
Fotó: commons.wikimedia.org

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, szülei pénzügyi szektorban dolgoztak. Gimnazista korában hirtelen ötlettől vezérelve, osztálytársaival együttest alapítottak, a Ciklont, azonban fellépőhely hiányában a banda nem lett azonnal sikeres. A kezdeti kudarcok azonban, nem tántorították el őket, a bandatagokkal a Próféta nevű együtteshez kerültek, ebből vált ki és jött létre végleges formájában az Omega.

Kiemelkedően tehetséges volt atlétikában és gátfutásban, de egy súlyos sérülés miatt sportkarrierjét fel kellett adnia. Mivel a családban több építész is volt, evidens lett, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem felé vegye az irányt. Néhány év múlva sikeresen le is diplomázott építészmérnökként, de a sors úgy hozta, hogy építészeti területen sosem dolgozott. Az egyetemi évei alatt a tanulással párhuzamosan zenélt az Omegával. Kezdetben az Omegával nyugati dalokat dolgoztak fel. Kóbor János eleinte egy színpadon énekelt Benkő Lászlóval, néhányszor Koncz Zsuzsával, Somló Tamással és Wittek Máriával is, de 1971-től kezdődően hivatalosan is ő lett az Omega frontembere.

Kóbor János munkássága és magánélete

Kóbor János
Fotó: commons.wikimedia.org

1976-ban született meg első és egyetlen fia Dániel, aki jelenleg technikusként dolgozik. Mecky csak néhány alkalommal mutatta meg tehetségét zeneszerzés terén, de 2006-ban kiadott szóló albuma, az Égi jel óriási sikert aratott. Az Omega-stúdióban producerként, zenei rendezőként és hangmérnökként is tevékenykedett. 2008-ban Balatonaligán vette feleségül Deme Zsókát, akitől egy lánya született Léna. 2010-ben debütált szintén saját albuma az Omega Rhapsody, a lemez azonnal az ország kedvencévé vált. 2018-ban unokája született, Dániel fia révén, akit Hanga Szófiának neveztek el. 2021 egy rendkívül szomorú év az Omega életében, ugyanis Benkő László, Mihály Tamás volt együttestagok, majd Kóbor János is elhunyt.

Mecky élete végéig aktívan zenélt, fellépett, inspirálta rajongótáborát. Nincs olyan magyar, aki ne ismerné az általa énekelt „petróleum lámpa” vagy a „gyöngyhajú lány” című slágerét. Nyugodjon békében!

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!