Illatos és jótékony karácsony

-

Az illatok, mint egy láthatatlan, puha szövet ölelnek körbe bennünket. Átszövik az életünket és emlékeket, gondolatokat ébresztenek bennünk. Karácsony közeledtével remélhetőleg egyre több időt töltünk az otthonunkban, mindenki készül az ünnepek fényére, hiszen az adventi időszak is erről szól, a várakozásról.

Ilyenkor a természetben is a karakteresebb, fás, befelé hívó illatok dominálnak, amelyek mintegy földelnek bennünket és lelassulásra késztetnek.

Az ünnep illatához nemcsak a természet illatai tartoznak hozzá, hanem a szorgos mindennapoké is: a frissen sült sütőtök, a puha mézeskalács, a fenyőfa párolgó gyantájának az illata is.

Ilyenkor az illóolajok segítségével is megteremthetjük otthonunkban az advent, az ünnepek meleg hangulatát. Az alábbi összeállítással segítséget adunk, hogy miképp tudunk az illóolajok segítségével az ünnepekre hangolódni, az őrült pörgést kicsit lassítani, azaz mit tehetünk, hogy a lelkünk is utolérjen bennünket.

Édesnarancs

Az ünnepek, karácsony elválaszthatatlan illata! Biztosan már sokak konyhájában, nappalijában ott díszeleg a kedves kis karácsonyi sündisznó: a szegfűszeggel tűzdelt narancs.

Szegfűszeg

Ha kicsit intenzívebben szeretnénk érezni a fenti kompozíció illatát, akkor a
diffúzorba érdemes 1-2 csepp szegfűszeget is adni a 10 csepp édesnarancshoz. Nem szabad túllépni ezt a mennyiséget, hiszen az illóolajok rendkívül koncentrált növényi hatóanyagok, így figyelni kell a pontos adagolásra. A szegfűszeg illóolaja a magas fenol tartalma miatt egy stimuláló, energiát mozgósító „tüzes” illóolaj. Soha ne kerüljön kontakt
módon bőrre, mert irritációt okozhat. (A szegfűszeget egyébként a fogászatban is előszeretettel használják gyulladáscsökkentő, antiszeptikus és kiemelkedő fájdalomcsillapító hatása miatt.)

Mandarin

Az ünnepek elteltével is az egyik leghasznosabb tagja lesz majd az otthoni illóolaj-patikának! A mandarin illóolaja segíti az elalvást, nyugtató, de nem szedáló hatású citrusféle. Kifejezetten alkalmas kisgyermekeknél is a félelem, a szorongás oldására, emellett nagyszerű segítség, ha egy fájós baba pocakot kell a görcsös hasfájástól megmenekíteni! Nagyszerű szinergiát (illatkompozíciót) alkot 10 csepp mandarin 1 csepp fahéjjal és 1 csepp szegfűszeggel.

Erdei fenyő

Egy fenyőerdőben sétálva észrevehetjük, hogy a tüdőnk szinte magától telik meg levegővel és éteri nyugalmat árasztanak a hatalmas fenyvesek. Ez részben a fenyőben (tűlevélben) található illóolajnak is köszönhető, hiszen remekül oldja minden fenyőféle az idegi stresszt, az ebből adódó szorongást, és feszültséget. Amennyiben egy fárasztó napot követően hazaérve a „teljesen le vagyok szívva” érzés hatalmasodott el rajtunk, akkor érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű aromás fürdő receptet.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!