spot_imgspot_img
spot_img

Igy védd meg az otthonod a betörőktől a nyaralás alatt

-

Article Top Ad (AdSense)

Most, hogy végre van lehetőségünk több napos nyaralásra indulni, sokan hónapok – vagy akár évek – óta először hagyjuk felügyelet nélkül az otthonunkat. A okosmegoldások azonban már lehetővé teszik, hogy a világ szinte bármelyik pontjáról szemmel tartsuk házunkat vagy lakásunkat. Ez az útmutató segít abban, hogy minden betörő elkerülje az otthonunkat, amíg mi a tengerparton élvezzük a napsütést!

Okos kapucsengők

Egyszerűen telepíthető, könnyen használható és rendkívül nagy elrettentő hatással bír, ezért is olyan népszerű manapság az okos kapucsengő a háztartásokban. Amellett hogy klasszikus csengőként szolgálnak, kamerával, mikrofonnal és hangszóróval is felszereltek, így okostelefonunkon bármikor láthatjuk, hallhatjuk és beszélhetünk is az érkező látogatókkal – akár otthon vagyunk, akár nem. Csak egy mobilos alkalmazásra van szükség ehhez.

Ezzel a szuper eszközzel bármikor élőben pásztázhatjuk a bejárati ajtó környékét, tehát könnyen észrevehetjük, ha nem kívánatos alak tűnik fel a környéken. Az applikáció értesítéseket küld, ha valaki az ajtó előtt áll, vagy megnyomja a csengőt, tehát nem is kell egész nap bámulnunk a képernyőt – de egyébként se tegyük ezt a nyaralás alatt!

Akár visszanézhető felvételt is tud készíteni, ez már általában fizetős opció, átlagosan havi 3-4 ezer forintba kerül. De olyan modell is létezik, ami a saját memóriájára rögzíti a ház előtt történt eseményeket – bár kicsit drágább, de ha ilyet veszünk, nem kell előfizetés. Fontos, hogy a videófelvétel készítés adatvédelmi előírásokkal jár, tehát például nem használhatjuk fel az ingatlan határain kívül eső emberekről készült felvételeket.

Videós csengő
Az „okoscsengő” | Fotó: ring.com

Okos kamerák – és a betörő elillan!

Ha nagyobb fokozatra kapcsolnánk a védelmi faktort, akár a garázst féltjük, vagy a gondosan ápolt kertünket szeretnénk biztonságban tudni a smart kamerákkal ezt megtehetjük. Akárcsak az okos kapucsengők, sokféle méretben, árban és funkcióval beszerezhetjük ezeket, a legtöbb mikrofonnal és hangszóróval is rendelkezik. Egyes típusok közvetlenül kapcsolódnak a WIFI-hez és felhő alapú tárolási lehetőségeket alkalmaznak – azaz ha a nyaralás után valaminek lába kél, szépen visszanézhetjük, mi történt az udvaron, amíg távol jártunk.

Nő táblagéppel
Bárhol, bármikor körülnézhetsz a nappaliban | Fotó: Freepik

Intelligens riasztók

A biztonsági rendszerek alappilére a hagyományos riasztó berendezés, viszont a 21. századi technológia ezt a területet is felturbózta kissé. A határ ma már a csillagos ég, temérdek modell közül válogatunk, akár saját magunk is összeállíthatjuk, hogy a ház melyik részén pontosan milyen védelmet szeretnénk.

Gondolunk itt például az ajtókra és ablakokra helyezett, akkumulátorral működő érzékelőkre, a helyiségekbe és a folyosókra telepított mozgásérzékelőkre, vagy a hagyományos, szirénázós megoldásokra. A legtöbb okosrendszer riasztásokat küld a telefonunkra ha valamelyik érzékelő aktiválódik – azaz valamilyen mozgást érez a házban. Egyes cégek felügyeletet is kínálnaka berendezés mellé, és felár ellenében azonnal rendelkezésre állnak, ha a riasztás bekapcsol.

Riasztó berendezés
A legújabb riasztó-berendezések | Fotó: PC MAG

Fénnyel a betörő ellen

„Ha ég a lámpa, akkor azt hiszik itthon vagyunk, tehát elkerül a betörő!” – használják sokan az elvet még a mai napig is. Ezt vette szintén alapul az úgynevezett smart lighting technológiák kidolgozója, aki időzített lámpákkal gondoskodik az otthonunk biztonságáról. Hatásos és nem nehezebb a felszerelése, mint egy új izzó becsavarása.

A legtöbb ilyen lámpa távolról is bekapcsolható okostelefonról, de a többség, mint például a népszerű Philips Hue izzók (kezdő készletek 50 fonttól), beállítható úgy is, hogy rutinszerűen, például napnyugtakor vagy hajnalban be- és kikapcsoljon. Annak érdekében, hogy a kevésbé kiszámítható legyen a dolog, ha valaki figyeli az otthonát, beállíthatjuk azt is, hogy egyes lámpák véletlenszerűen világítsanak egy meghatározott 60 perces időszakon belül minden nap.

Kivilágított ház
Mintha otthon lennénk | Fotó: Pixabay

Valóban működik az intelligens technológia?

Krystian Zajac, a Hiro biztosítási startup vezérigazgatója és társalapítója szerint egy intelligens eszközökkel felszerelt házban nagyobb biztonságban érezheti magát az egész család. Legfőbb ajánlása az okos kapucsengő.

„első kézből láttam példákat arra, hogy a tolvajok elkerülik az olyan ingatlanok, amin okos kapucsengőt látnak. A cég társalapítójának mindkét szomszédját kirabolták nemrég, csak az ő házát hagyta ki a betörő. Látta a felvételeket a tolvajokról, akik a házát nézik, észreveszik a kamerás videocsengőt, majd a következő ház felé veszik az irányt.”

Fontosak az alapok

Az intelligens technológia nem helyettesíti az otthon biztonságának klasszikus módszereit, de remekül kiegészíti azt. A Metropolitan Rendőrségi Csoport egyik tagja szerint a betörők leggyakrabban még mindig egy nyitva hagyott ablakon vagy ajtón mennek be a házakba. Íme néhány védelmi tipp az okos megoldásokon kívül:

  • Indulás előtt akár többször is győződjünk meg arról, hogy az ajtók és ablakok zárba vannak! Ne hagyjuk ki a kisebb nyílászárókat is, a legtöbb betörő elég találékony, egy kis mosdóablakon is bepréseli magát.
  • Ne hagyjunk semmilyen értékes tárgyat szem előtt. Ez nem csak a házra érvényes, ügyeljünk arra, hogy a kertben vagy a kerítés mögött se legyen semmi hívogató!
  • A betörések száma október és március között a legnagyobb, nyilvánvalóban a hosszabb sötét órák miatt. Gondoskodjunk a fényről ilyenkor is – akár hagyjuk bekapcsolva a tévét, vagy szerezzünk be a már említett okos lámpákból egy párat.
  • Különösen ügyeljünk a garázs és a műhely biztonságára – ezekben általában olyan eszközöket tárolunk, amik kapóra jöhetnek a bűnözőnek egy betörés során.
  • Kérjük meg a megbízható szomszédokat, hogy tartsák szemmel az ingatlanunkat, akár parkoljanak a felhajtón, ha van ilyen.
  • Soha ne tegyük közhírré a közösségi médiában, ha épp utazás előtt állunk – a betörők egyből tudni fogják, hogy mikor üres a ház.

Forrás: Guardian

Innovatív, kifinomult és okos megoldások az új okostévékben

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!