spot_imgspot_img
spot_img

Így vásárolj minőségi ékszert

-

Article Top Ad (AdSense)

Az ékszer a figyelemfelkeltés, a szépség kihangsúlyozásának egyik legősibb módja, a legjobb ajándék, ha kapjuk, de akkor is, ha adjuk. Nem utolsó sorban pedig, remek befektetés is lehet. Minél körültekintőbben választjuk ki, annál biztosabb, hogy hosszú távon értéket képvisel a viselője számára. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha nem csak egy könnyen beszerezhető kiegészítőre vágyunk, hanem egy komolyabb, stílusos, idő- és értékálló darabra? A BÁV ékszerszakértői az ilyen vásárlásokhoz nyújtanak most segítséget 5 hasznos tipp formájában. 

Különleges alkalom közeledik, vagy csak már régóta vágytál egy egyedi darabra? Megajándékoznád egy szerettedet, esetleg önmagadat? Csak új, vagy akár használt ékszer is szóba jöhet? Számos kérdést kell megvizsgálnunk, mielőtt vásárlására adjuk fejünket, főleg, ha hosszú távra választunk egy komolyabb darabot. E szempontok mellett azonban van még pár örökérvényű igazság, amiket érdemes figyelembe venni.

választás
„Fotó: Envato Elements”

1. A minőség az alapoknál kezdődik

Az ékszervásárlásnál érdemes minél körültekintőbben kiválasztani a használt alapanyagot, hiszen ez nagyban befolyásolja nemcsak a minőséget, de értékállóságot is. Az arany az ékszeripar egyik legnépszerűbb alapanyaga, nemcsak a pénzben mérhető anyagi értéke miatt jó választás, de különlegesen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben is. Ez egyfelől garancia a hosszú használatra, másfelől az arany esetében is igaz a mondás, hogy az évek csak hozzátesznek az értékéhez.

2. A hajszíned is vedd számításba!

Sportos vagy elegáns? Alkalmi vagy mindennapi használat? Fiatalnak vagy idősnek szánt darabról van szó? Mindez befolyásolja egy ékszer stílusát, de az olyan fizikai adottságok is mint például a bőr tónusa vagy a hajszín. Az ezüst, a platina és a fehér vagy rózsaszínű arany jól illik a világos vagy rózsaszínű bőrhöz, míg a sárgaarany, ón, sárgaréz és réz inkább a sötétebbhez. A fekete haj tökéletesen kontrasztos lesz a gránáttal, ametiszttel vagy rubinnal díszített ékszerekkel; míg a barna haj a zafírral vagy a topázzal. A vörös hajhoz leginkább a smaragd, tanzanit és opál illik, a szőkéhez pedig az akvamarin vagy olivin.

gyűrűk
„Fotó: Envato Elements”

3. Figyelj a tartalomra!

A finomságjel, mely megtalálható a kiválasztott darabon, az ékszerek nemesfém-tartalmát mutatja, azaz, hogy hány ezrelék aranyat, ezüstöt vagy platinát tartalmaz. A karát pedig azt mutatja meg, hogy egy arany ékszerben mennyi színarany található. Színarany a 24 karátos arany, ebben gyakorlatilag kizárólag arany található. Fontos tudni azonban, hogy színaranyból ritkán készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá is tegyék, meghatározott százalékban más nemesfémet adnak hozzá. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany. A forgalomba hozható arany karátszámát 4 fokozatban állapították meg: 9, 14, 18 és 22 karát. Tehát minél magasabb a karátszám, annál magasabb az ékszer színaranytartalma.

4. Olvass a jelekből, kerüld a hamisítványokat!

Hamis ékszerek azóta léteznek mióta a valódiak, és van jó pár buktató, amibe könnyen belefuthat az ember, ha nem hivatalos, bevizsgált forrásból vásárol. Minden Magyarországon gyártott 1g feletti arany, illetve 2g feletti ezüst tárgyat hitelesíteni, azaz fémjelezni kell. A fémjelekből sok információt megtudhatunk: hogy milyen finomságú az adott ékszer, mikor készült, ki készítette és egyben igazolja a tárgy arany, ezüst, vagy platina tartalmát az ötvözetben. A külföldről behozott nemesfém tárgyakat, ékszereket is fémjeleztetni kell, ezeket behozatali fémjellel látják el. Emellett minden Magyarországon készített nemesfém tárgyban, vagy ékszerben kötelezően benne kell lennie a gyártó cég egyedi névjelének is, melyet nyilvántartanak, ezáltal könnyen beazonosíthatjuk, hogy ki hozta forgalomba az ékszert, ha bármi problémánk lenne vele. Mindig keressük ezeket a jeleket, hiszen ez garantálja, hogy az ékszer, amit vásárolni kívánunk valódi!

ékszerdoboz
„Fotó: Envato Elements”

5. Ha jól csinálod befektetésként is működik

A BÁV adatait böngészve szembetűnő, hogy idén az év első felében kétszer annyi aranyékszert vásároltak a magyarok a társaságtól, mint egy évvel korábban. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt hónapokban tapasztalt gazdasági környezet az olyan befektetések felé tereli az embereket, amelyek nagyobb eséllyel őrzik meg értéküket, az aranyból készült nyakláncok, karkötők, gyűrűk, fülbevalók pedig tipikusan ilyenek. Tehát egy körültekintően kiválasztott darab, befektetésnek sem utolsó a szakértők szerint. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!