spot_imgspot_img
spot_img

Így üzen a testünk a lelkünk állapotáról

-

Article Top Ad (AdSense)

Miért érzünk gyakran bűntudatot, ha betegek vagyunk, és hogy lehet ezt feloldani? Miként termelhetnek újabb aggodalmakat a divatos diéták, a „mentes” étkezés és a boldogságtréningek? Hogyan befolyásolja a testképünk az önértékelésünket? Prof. Dr. Csabai Márta többek közt ezekre is keresi a választ Aggódó testünk című új könyvében. 

 

Szorongás és testi tünetek

Ha te is hiszel abban és tapasztaltad is, hogy a benned lezajló lelki folyamatról a tested is küld üzeneteket, akkor ez a könyv sok kérdésedre választ adhat. A globalizáció és az információs társadalom hatására már jó ideje velünk van az általános elbizonytalanodás, de a koronavírus-járvány, a klímaválság és a háború fenyegetése miatt az elmúlt időszakban különösen felerősödtek a szorongásaink. Egzisztenciális félelmeink érzéseinkben is tükröződnek: aggódunk, hogy miként tudjuk megőrizni az egészségünket, biztonságosak-e az élelmiszereink, tudjuk-e kontrollálni a stresszt, a betegséget, megfelelő tájékoztatást kapunk-e a gyógyszerek kockázatairól. Mindez jelentős hatást gyakorol a viselkedésünkre, egészségünket védő vagy károsító szokásaink és függőségeink kialakulására is.

Csabai Márta, a hazai egészségpszichológia meghatározó személyisége nemzetközi kutatások, társadalmi-kulturális példák, továbbá média- és internetes tartalmak pszichológiai elemzése alapján feltárja, hogyan kezeljük egészségünkkel és testünkkel kapcsolatos félelmeinket, szorongásainkat. A kötet megerősít minket abban, hogy nem vagyunk egyedül kérdéseinkkel, aggodalmainkkal, a társadalmi és pszichológiai összefüggések megértése, a felvázolt megoldások pedig közelebb visznek testi-lelki biztonságunk megtalálásához.

lélek és test - Aggódó testünk
kép: HVG Könyvek

A szerzőről

Prof. Dr. Csabai Márta a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi tanára. A hazai egészségpszichológia egyik meghatározó személyisége. Három évtizede vesz részt a felsőoktatásban, kutatásban és az egészségügyi ellátásban. A Gyógyító Nőkért Alapítvány alapítója és aktív munkatársa. Húsz könyvet szerkesztett és írt önállóan vagy társszerzőkkel, melyek az egészségpszichológia, a gyógyító kapcsolat és kommunikáció, a testreprezentációk és a pszichoszomatika társadalomlélektana témáival kapcsolatban jelentek meg. Ismeretterjesztő kisfilmek, oktató szoftverek készítésében is részt vesz. Könyvei közül az Egészség betegség, gyógyítás című kötetet a Springer Orvosi Kiadó nívódíjával, az Eset – történet ‒ A klinikai mesétől az esetbankig című könyvet a Magyar Pszichiátriai Társaság Nyírő Gyula díjával tüntették ki.

Az Aggódó testünk könyvbe itt tudsz beleolvasni: beleolvasó

Kapcsolódó cikkeink hasonló témában:

A családtól örökül kapott emlékek, traumák felismeréséről és kezeléséről

Sebezhetőség az online térben – a pszichológus szemével

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!