spot_imgspot_img
spot_img

Így ünneplik a kultúra napját Japánban

-

Article Top Ad (AdSense)

Bunka no Hi (文化の日), vagyis a Kultúra napja fontos állami ünnep Japánban, amelyet minden év november 3-án tartanak a szigetországban, azért hogy népszerűsítsék a kultúra, a művészetek és a tudományok szakterületeit. Ezen a napon az ünnepségek jellemzően művészeti kiállításokat, felvonulásokat és díjátadó ünnepségeket foglalnak magukban jeles művészek és tudósok számára.

Honnan ered az ünnep?

November 3-a nem mindig volt a Kultúra napja. Eredetileg Meiji császár születésének napja volt, melyet először 1868-ban ünnepeltek meg Japánban. Az ünnepség egészen a császár 1912-es halálig volt bevett szokás, azután bő 15 évre feledésbe is merült. 1927-ben elevenítették újra fel, a néhai császár tiszteletére. A második világháborút követően, 1947-től pedig hivatalosan is a Kultúra napjaként tartják számon ezt a dátumot.

Ikebana, a virágrendezés művészete (Fotó: Flickr)

A szabadság, a béke és a kultúra fontossága

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az ünnep a Meiji-Setsu (Meiji császár tiszteletének szentelt ünnepnap) folytatása, a hangsúly inkább a szabadság, a béke és a kultúra fenntartására került. A Bunka no Hi azonban koránt sem egyetlen napra esik, mivel ugyanarra az időszakra esik, ami az Oktatási és Kulturális Hétként (教育と文化の週) ismert november első hetében.

Sado, vagyis a japán teaszertartás (Fotó: Flickr)

Változatos programok országszerte

Ha ez időtájt szerencsénk van a szigetországban tartózkodni, megtekinthetjük az egyik legikonikusabb fesztivált, a Kanagawa prefektúrában található Hakone városában. Ezen a helyen évente rendezik meg a Feudális Úr felvonulását (箱根大名行列, Hakone Daimyō Gyōretsu), ahol a felvonulók Edo korabeli ruhákat és jelmezeket öltenek magukra.

A Feudális Úr felvonulása (Fotó: Flickr)

A Kultúra napján számos olyan művészeti ágazatba is bepillantást nyerhetünk, amely szorosan összefonódott a tradicionális japán kultúrával. Ilyen például az ikebana, vagyis a virágrendezés művészete, a hagyományos teaceremónia, a kalligráfia vagy éppen a kyudo, vagyis a japán íjászat.

Shodo, vagyis a japán kalligráfia (Fotó: Flickr)

1936 óta ezen a napon adják át a rangos Kulturális Rend elnevezésű kitüntetést is. Maga a császár a tudomány, a művészetek vagy a kultúra jelentős fejlődését elérőknek adományozza. Ez az egyik legmagasabb kitüntetés, amelyet a császári család adományozhat. Érdekesség, hogy a díjat nem korlátozzák japán állampolgárokra: például az Apollo 11 űrhajósainak is ítélték már oda, miután sikeresen visszatértek a Holdról, valamint Donald Keene irodalomtudós is kapott ilyen kitüntetést.

Ajánljuk még:

Hajtogass te is – Ma van az Origami világnapja!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!