Így ünnepelhet együtt az egész család

-

Sajnos a koronavírus járvány még nem ért véget, így az idei karácsony más lesz, mint a korábbi években. Sokan nem tudnak majd együtt ünnepelni, arra kényszerülnek, hogy otthon maradjanak vagy távol szeretteiktől, míg mások úgy döntenek, hogy együtt töltik az ünnepet. De hogyan óvhatjuk meg a saját és családtagjaink egészségét?

Ha úgy döntesz, hogy idén is együtt ünnepelsz családtagjaiddal, akkor a következő biztonsági előírásokat érdemes szem előtt tartani:

Mindenki viseljen a maszkot! Helyesen!

Fotó: unsplash.com

Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, a kilélegzett levegővel, a belőlünk kiáramló párával és az apró nyálcseppekkel fertőz. Ezért a maszk nem viselésével saját magunkat és másokat is veszélyeztethetünk. A jelenlegi ajánlások értelmében a legfontosabb, amit mindannyiunk egészségének megóvása érdekében tehetünk, az a helyes maszkviselés! Ha olyan családtaggal ünnepelünk együtt, akivel életvitelszerűen nem élünk együtt, akkor legyen ez egy kötelező eleme az együtt töltött időnek. A legjobb, ha  FFP2-es maszkot viselünk, de érdemes akár több maszkot is előkészíteni, hiszen a kilélegzett párától, illetve a levegő nedvességtartalmától a maszkok átnedvesedhetnek és már nem tudják megfelelően ellátni a funkciójukat. Fontos, hogy a maszk takarja a szájat és az orrot is, mert az orrunkon keresztül ugyanúgy akadálytalanul tudjuk terjeszteni a vírust.

Szellőztessünk sokat!

Télen a hideg miatt általában kevesebbet szellőztetünk, ennek ellenére most érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni rá, különösen ha egy zárt helységben több ember jön össze. Amíg tart az ünneplés, bizonyos időközönként egy 5 perces szellőztetéssel frissítsük fel otthonk levegőjét.

Fertőtlenítsünk és többször mossunk kezet!

Az összejövetel előtt a mindenki által használt mosdót és illemhelyet alaposan fertőtlenítsük le, és megérkezéskor javasolt egy alapos kézmosás, és erről étkezés előtt se feledkezzünk meg.

Fotó: pexels.com

Figyeljünk a távolságtartásra!

Sajnos idén erre is nagyon oda kell figyelni és a tavasszal megtanult távolságtartó szabályokat karácsonykor is szem előtt kell tartani, ha együtt szeretnénk ünnepelni a rokonainkkal. Vagyis tartsunk egymástól 1,5 méteres távolságot és erről az étkezés során se feledkezzünk meg.

Ha se nekünk, se családtagjainknak nincs semmilyen alapbetegségünk és nem vagyunk semmilyen kockázati csoport tagjai, akkor a fenti szabályok betartásával valószínűleg biztonságosan ünnepelhetünk együtt olyan családtagjainkkal, akik nem velünk élnek egy háztartásban. Azonban, ha valakinél kockázati tényező merül fel, akkor idén a közös személyes ünneplés helyett talán érdemes megfontolni egy online összekapcsolódást vagy ha közel lakunk és megoldható, akkor egy közös karácsonyi sétát. Jövőre talán már újra lehet majd együtt ünnepelni.

Az biztos, hogy ez a karácsony nem lesz olyan, mint a többi. Alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez, és lehet, hogy jobb, ha idén a szívünk helyett inkább az eszünkre hallgatunk…

Itt még több olvasnivalót találsz a témában:

Karácsonyi mit iszunk?

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!