Így teszi boldogabbá a párkapcsolatodat a mindfulness

-

Mindannyian boldog párkapcsolatot szeretnénk. Ezért ahelyett, hogy az energiáinkat panaszkodásra vagy partnerünk megváltoztatására fordítanánk, inkább nézzük meg, hogyan segít nekünk a mindfulness a szerelemben.

Az az igazság, hogy korlátozott idő áll rendelkezésünkre. Választhatunk, hogy csak úgy, minden tudatosság nélkül sodródunk az élettel vagy igazán élünk, és olyan dolgokkal töltjük meg az életünket, amelyek valóban számítanak.

Ez utóbbi lehetőség a mindfulness. Egy olyan állapot vagy inkább hozzáállás az élethez, amely segít nyitottabbnak, együttérzőbbnek és öntudatosabbnak lenni. Amikor kikapcsoljuk a robotpilóta üzemmódot, az ítélkező és negatív gondolatokat, melynek következtében többet tudunk jelen lenni az adott pillanatban és kapcsolódunk mindahhoz, ami éppen történik körülöttünk. Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy a mindfulness nem csak az általános és személyes jól-létünkhöz járul hozzá, hanem az emberi kapcsolatainkra is pozitív hatással van. Vagyis egy magasabb szintű éberség boldogabb, kielégítőbb kapcsolatokat eredményez.

Szerencsére ez egy olyan készség, amit bármikor meg tudunk tanulni és valójában nagyon könnyen tudjuk integrálni az életünkbe. És a mindfulness gyakorlása sokkal többet segíthet egy boldog párkapcsolat megvalósításában, mint gondolnád. Íme néhány meggyőző érv:

A mindfulness növeli az öntudatot.

A kapcsolatod önmagaddal mindig közvetlenül tükröződik a másokkal való kapcsolatodban“. (Vironika Tugaleva)

A mindfulness hatással van önérzetünkre és érzelmeink szabályozására. Rendszeres gyakorlásával felismerhetjük, amikor egészségtelen módon cselekszünk. Ezért. ha párkapcsolatról van szó mindenekelőtt kérdezzük meg magunktól: azért vagyok ebben a kapcsolatban, mert félek egyedül lenni? Sok spirituális szövegben az első tanítások a legfontosabb kapcsolatunk természetéről szólnak, ami nem más, mint az önmagunkkal való kapcsolat. Ezek mind arról szólnak, hogy figyeljünk magunkat, legyünk türelmesek, figyeljünk a saját gondolatainkra, szokásainkra, hogy rátaláljunk az együttérzésre önmagunk irányába. A düh, a magány, a féltékenység, a rettegés ott van mindannyiunkban – valaki tudja kezelni ezeket az érzéseket, míg mások nem. Viszont egy igazi, valóságos és egészséges kapcsolat attól a képességünktől függ, hogy jóban vagyunk-e önmagunkkal. Vagyis az öntudatossá válás létfontosságú.

párkapcsolat-mindfulness
Fotó: Andrea Paicquadio/pexels.com

A mindfulness segít jelen lenni!

“Ha szeretsz valakit, a legnagyobb ajándék, amit adhatsz neki, a jelenléted” (Thich Nhat Hanh)

Hogyan tudnánk kapcsolódni társunkhoz vagy önmagunkhoz, ha mindig máshol járunk gondolatban? A legtöbben tudjuk, hogy milyen frusztráló tud lenni, amikor megpróbálunk beszélgetni a párunkkal, miközben ő folyamatosan az emailjeit nézi, olvas, görgeti a közösségi oldalakat vagy a munkahelyi dolgokon gondolkodik. A kapcsolatok sajnos nem virágozhatnak a benne lévők távollétében, csak akkor, amikor ott vagyunk mi is és a partnerünk is. Ehhez csak egy egyszerű döntést kell meghozni és letenni a telefonokat, amikor vacsorázunk vagy amikor eltöltünk kettesben egy kis időt. A mindfulness rendszeres gyakorlása megváltoztatja az agy azon területeit, amelyek a figyelem irányításához kapcsolódnak, és segíthet észrevenni, amikor robotpilóta üzemmódban vagyunk. Átirányítja a figyelmünket arra, amit a másik mond, arra, amit érez és amire szüksége van. Így tesz bennünket szeretőbbé és odafigyelőbbé, a kapcsolatunkat pedig erősebbé és boldogabbá. 

Hallgass, hogy meghalld a másikat

“A legtöbb ember nem azért hallgat, mert meg akarja érteni, hogy mit mond a másik, hanem azért, hogy válaszolhassanak.” (Stephen R. Covey)

Imádjuk keresni a problémákat. És megoldani. De néha előfordul, hogy nincs szükség másra, csak arra, hogy meghallgassanak. A másik meghallgatása tökéletes gyakorlat a jelenlétre és a szeretet kifejezésére. Amikor valóban hallgatunk, akkor képessé válunk megérteni a másikat. Az igazi kapcsolatok akkor működnek jól, ha megértjük egymást, ha megértjük egymás reményeit, félelmeit, és az okokat, amely stresszt okoznak bennünk. Amikor mélyen hallgatunk, nemcsak azt látjuk, amit a másik a szavaival kommunikál, hanem a szemét és a testét is. Nem kérdés, hogy a figyelmes és értő hallgatás párkapcsolatunknak egy egészen más szintjét nyitja meg.

párkapcsolat-szerelem-mindfulness
Fotó: Mart Production/pexels.com

A mindfulness együttérzővé tesz

“Egy mosoly, egy kedves szó, egy hallgató fül, egy őszinte bók, vagy a legkisebb gondoskodás képes megfordítani az életet.” (Leo Buscaglia)

A mindfulness megváltoztatja az agynak azt a részét, amely az empátiával és az együttérzéssel kapcsolatos. Ez segíthet abban, hogy jobban megértsük partnerünk szemléletét és érzelmeit, és jobban együttérezzünk vele. Mindannyiunkban megvan a képesség, hogy ne csak együttérezzünk egy másik személlyel, hanem valóban segítsünk neki csökkenteni a szenvedését. Ez az, amikor segítünk a másiknak egy rossz nap után vagy amikor valami nagyon elromlott. Ez az a képességünk, hogy megértjük, hogy ember nem csak egy test, amellyel együtt létezünk. Hanem valaki, aki félelmet, reményt, szorongást és túlterheltséget is érez, ugyanúgy, mint mindenki más, mint te vagy én. Ha egy ilyen emberként kezdjük nézni a partnerünket, az drámaian megváltoztatja a kapcsolat természetét. Mert valóban látni fogjuk őt. A tökéletlenül tökéletes embert, aki hozzánk hasonlóan megpróbálja a legtöbbet kihozni az életéből. Aki hibázik, mint mi. Az együttérzés szemüvegén keresztül talán egy kicsit jobban meg tudjuk érteni egymást és önmagunkat is.

Ha megtanuljuk ezt a néhány apró trükköt és odafigyelünk, a mindfulness sokat tud segíteni, hogy érettebbek, érzelmileg elérhetők, elfogadók és szeretők legyünk. És ki tudna ellenállni egy ilyen embernek?
Ha tetszett ez a cikk, itt további érdekes olvasnivalót találsz:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!