spot_imgspot_img
spot_img

Így tartotta rettegésben az egész világot Oszama Bin Laden

-

Article Top Ad (AdSense)

Kiváltságosként, fényűző gazdagságba született, végül a történelem egyik legkegyetlenebb terrorista hálózatának vezetőjeként halt meg. Önkényes „szent háborút” vezetett az Egyesült Államok ellen, mely több ezer ember életét követelte. Hogyan változott át egy szerény, halk szavú fiatalember a terror globális vezetőjévé?

Laden családi háttere

1957. március 10-én született a szaúd-arábiai Rijádban, Mohammed Awad bin Laden milliárdos és Mohamed 10. felesége, a szíriai születésű Alia Ghanem gyermekeként. Apja sok feleségének 55 (!) gyermeke közül az egyik. Életében csak néhányszor látta édesapját, aki akkor is nagyon szigorú elvárásokat támasztott felé.

Fiatal tinédzserként a globális elit többi gyermekéhez hasonlóan nyári iskolába küldték Oxfordba. 17 évesen feleségül vette 15 éves unokatestvérét. Gazdag és fiatal milliomosként kezdte el egyetemi képzését, ahol építőmérnöki diplomát szerzett, ezzel akarta folytatni apja családi üzletét. Családfája szerint 5 feleségétől minimum 24 gyermeke született.

Fontos a neveltetés – Oszama bin Laden esetében is

A fiatal Ladent ismerősei egy egy odaadóan vallásos, halk szavú, szerény férfinek írták le. Mégis hogyan lett egy ilyen személyiségből radikális vezető, aki több ezer ember haláláért felelős? Mint sok esetben, itt is nagy szerepet játszott az iskola. Bin Laden egyik tanára a Testvériség nevű iszlám szekta befolyása alatt állt, és ennek megfelelően elkezdte tanítani tanítványait egy tiszta, iszlám törvény bevezetésének fontosságára. Gyakran erőszakos példákkal illisztrálta, hogy ez a legfontosabb cél, még akkor is, ha közben halált és pusztítást okozunk közben.

Oszama Bin Laden
Befolyásos családba született | Fotó: Quotepark

Tanulmányaik második évében bin Laden és barátai nyíltan felvették a tizenéves iszlám aktivisták hozzáállását és stílusát. Így alakult át évtizedek során a csendes, szerény, vallásos fiatalember egy globális terroristahálózat vezetőjévé. A heves hite rendkívüli önbizalmat adott neki, életét Mohamed próféta mintájára alakította. Nem sokkal később már világtörténelmi figurának tekintette magát, és őszintén hitte, hogy ő és követői elűzhetik az Egyesült Államokat a Közel-Keletről.

Oszama Bin Laden és az al-Kaida megalapítása

Oszama bin Laden csatlakozott az afgán ellenálláshoz, amikor a Szovjetunió 1979-ben megtámadta Afganisztánt. Úgy gondolta, hogy muszlimként kötelessége a megszállás elleni harc. A Perzsa-öböl háború során amerikai csapatok vonultak be Szaúd-Arábia területére. Bin Laden ekkor nagyot csalódott a szerinte korrupt szaúdi kormányban, ami egyre nagyobb szakadáshoz vezetett bin Laden és országa vezetői között. Nyilvánosan felszólalt a szaúdi kormány amerikai csapatokra való támaszkodása ellen, mivel úgy vélte, jelenlétük megfertőzte a szent földet.

A szovjet kivonulást követően bin Laden megalakította az al-Kaida (arabul „a bázis”) hálózatot, amely globális csapásokat hajtott végre a nyugati érdekek ellen. Bázisuk Afganisztánban volt, egyfajta erőforrásként szolgált a radikális muszlimok számára. Olyan militáns muszlimokból állt, akikkel Afganisztánban való szolgálata során találkozott. Bin Laden vezetésével a csoport globális támadásokat szervezett világszerte, amiket nagyrészt a terrorista finanszírozott.

A fiatal Oszama | Fotó: Flickr

Környezete nem díjazta a szélsőséges csoporthoz tartozását, 1994-re, a dzsihád folyamatos támogatása miatt a szaúdi kormány arra kényszerítette bin Ladent, hogy mondjon le állampolgárságáról, és elkobozta útlevelét. Családja is kitagadta és megfosztotta az évi 7 millió dolláros támogatástól is. megtagadta őt, levágva évi 7 millió dolláros ösztöndíját.

Bin Laden-t ez sem állította meg, elkezdte végrehajtani erőszakos terveit, azzal a céllal, hogy háborúba vonja az Egyesült Államokat. Remélte, hogy a csata által egyesített muszlimok egyetlen, igazi iszlám államot hoznak létre. 1996-ban, célja előmozdítása érdekében, az al-Kaida amerikai teherautókat robbantott fel Szaúd-Arábiában, számos civil életét vesztette a támadásban. A következő évben egyiptomi turisták meggyilkolásáért vállalták a felelősséget, 1998-ban pedig lebombázták az Egyesült Államok nairobi, kenyai és tanzániai nagykövetségét, és közben közel 300 embert öltek meg.

A támadás, ami lesokkolta a világot – Szeptember 11.

2001. szeptember 11-én bin Laden a legpusztítóbb csapást mérte az Egyesült Államokra parancsot adott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai és a washingtoni Pentagon épülete elleni merényletre. Bin Laden al-Kaida dzsihadistáinak egy kis csoportja négy utasszállító repülőgépet térítettek el az Egyesült Államokban, amelyek közül kettő a Világkereskedelmi Központ tornyainak ütközött. Egy másik repülőgép zuhant a Pentagonba a virginiai Arlingtonban. A negyedik gépet az utasok sikeresen visszafoglalták, és lezuhant Pennsylvaniában. Egyébként ennek tervezett célpontja a Capitolium volt. A terrortámadásban összesen közel 3000 civil vesztette életét.

Szeptember 11
Az esemény, aminek soha nem szabadott volna megtörténnie…. | Fotó: Flickr

Az Egyesült Államok akkori elnöke, George W. Bush az ikertornyok összeomlása után 2001. szeptember 11-én, vészjóslóan és bosszúszomjasan kijelentette: „Le fogjuk vadászni őket!” És ekkor elkezdődött a hajtóvadászat Oszama Bin Laden ellen, a világ leghatalmasabb országának fegyveres erői és tikosszolgálatai minden követ megmozgattak levadászására. Szeptember 11-e után az Egyesült Államok hírszerzési költségvetése is drámaian megnőtt – körülbelül 70 milliárd dollárra – mire a CIA felkutatta bin Ladent Abbottabadban.

Halála

A terrortámadás után Bin Laden fejére ötvenmillió dolláros vérdíjat tűztek ki. Nagyon sokáig nyoma veszett, és már úgy tűnt, sosem kapják el. Az al-Kaida vezére futárok segítségével juttatta el üzeneteit az embereihez, mivel tudta, ha telefonálna vagy használná az internetet, másodperceken belül kiderítenék, hol rejtőzködik. Végül 10 évvel az ikertornyok támadása után a CIA a nyomára bukkant. Egy Navy SEAL-különítmény indult útnak, hogy likvidálja a tömeggyilkost. 2011. április 29.-én washingtoni idő szerint reggel 8 óra 20 perckor Barack Obama kiadta az utasítást az abottábádi épület megrohamozására.

A kommandósok tűzharcban elérték az épület harmadik szintjét, ahol Oszama bin Laden és egyik felnőtt fiával, és három feleségével bújkált már évek óta. Robert O’Neill, a rohamot végrehajtó Navy SEAL-különítmény élén haladó katona fejbe lőtte bin Ladent, aki azonnal szörnyethalt. Fia ellenállást tanúsított, így neki is ez lett a sorsa. A terrorvezér 54 éves volt halálakor. Barack Obama nem sokkal később bejelentette a hírt.

„Bin Laden halála nemzetünk eddigi legjelentősebb eredménye az al-Kaida legyőzésére irányuló erőfeszítésében. Oszama Bin Laden bukását mindenkinek üdvözölnie kell, aki hisz a békében és az emberi méltóságban”. – hangzott el beszédében.

Súlyos öröksége

Bin Laden végrendeletben megköszönte feleségei támogatását, és gyermekei bocsánatért könyörgött, amiért kevés időt szánt rájuk. Ezenkívül azt tanácsolta, hogy ne dolgozzanak együtt a saját maga által alapított Al-Kaidával.

Oszama Bin Laden rettenetes tetteit végig egyetlen cél vezérelte, hogy a nyugati befolyást elűzze a muszlim világból. Szellemi öröksége halálával sajnos nem tűnt el a Föld színéről, az al-Kaida utóvezérei továbbra is terrorakciókkal adnak hírt magukról világszerte. Az Iszlám Állam nevű szervezet ugyan csak bin Laden halála után jött létre, de hasonló szellemiségével évekig uralma alatt tartotta Irak és Szíria jelentős részét.

Források: Virginia News, Index, New York Times, Biography

Eva Braun csak 36 óráig volt Hitler felesége

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!