spot_imgspot_img
spot_img

Így szoktasd rá a gyermeked a rendszeres vízfogyasztásra

-

Article Top Ad (AdSense)

A gyermekek megfelelő folyadékfogyasztási rutinjának kialakítása különösen fontos, mert a kicsik még nem érzik a szomjúságot olyan intenzíven, mint a felnőttek, ami ezáltal könnyen kiszáradáshoz vezethet. A nyári szünet végével a szülők már nem tudnak egész nap gondoskodni arról, hogy gyermekük eleget igyon, ezért különösen fontos, hogy olyan szokásokat alakítsanak ki, amelyek a gyerekek önállóan is tartani tudnak. A Waterdrop tippjei segítenek, hogy a folyadékfogyasztás egyszerű, természetes és örömteli legyen mindenki számára. 

A gyermekek testfelülete a tömegükhöz képest jóval nagyobb, így több víz párolog el a bőrükön keresztül, mint a felnőttek esetében. A testük kevésbé hatékonyan képes lehűlni, és izzadáskor is több vizet veszítenek. A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás nem csupán a játék, a mozgás örömét fokozza, de javítja a gyermekek memóriáját és koncentrációját is. Ha már kiskorától kezdve természetessé tesszük gyermekünk számára a rendszeres folyadékfogyasztást, a dehidratáltsággal kapcsolatos számos problémát megelőzhetünk.  

Honnan ismerjük fel, ha a gyermekünk dehidratált? 

Az első tünetek között szerepel a száraz száj és nyelv, a beesett szemek, a megszokottnál hűvösebb végtagok, a frusztráltság, az ingerültség, a fáradtság. Az orvosok figyelmeztetése szerint ha az idősebb gyerekek 6-8 órán keresztül nem pisilnek, az egy évnél fiatalabbak pedig 3-4 órán át, az is intő jel lehet. A dehidratáltság már enyhe lefolyásnál is szédülést, fejfájást okozhat, amennyiben a folyadék 10%-a távozik a testből nem ritka a magas láz és a hallucinálás sem.

kiszáradás
„Fotó: Envato Elements”

Mennyi víz az ajánlott napi mennyiség gyermekek számára? 

A test normál működéséhez nagy mennyiségű folyadékra van szükség. Nem elég a gyermek jelzéseire hagyatkozni, hiszen könnyedén megfeledkeznek a szomjúságról játék vagy bármilyen más aktivitás közben. Az életkor, illetve a testsúly is szerepet játszik az ajánlott mennyiségben, minél kisebb a gyerek, testsúlyához viszonyítva annál több folyadékra van szüksége. Ennek ellenére nem könnyű általános következtetést levonni, hiszen egy kifejezetten aktív kisgyerek számára több víz szükséges, mint olyan társának, aki többet pihen. Az időjárási körülményekről nem is beszélve.  

Mégis, útmutatásként, egy 1 éves babának körülbelül 1-1,3 liter folyadékot, egy 2 éves kisgyereknek 1,3-1,5 liter folyadékot, 3-7 év közötti gyereknek 1,6 liter folyadékot, 7-10 év közötti gyereknek 1,8 liter folyadékot ajánlott meginni. Arra is fontos figyelni, hogy arányosan igya meg a kicsi a napi adagot, ne alvás előtt itassuk meg vele a megfelelő mennyiséget. A víz a legideálisabb folyadék erre, azonban gyakran unalmas tud lenni a kisebbeknek. Ennek okán összegyűjtöttünk néhány tippet, amely segíthet a rendszeres vízivás kialakításában. 

 

Tippek a gyermekek rendszeres folyadékfogyasztásához: 

Tedd természetessé 

A legegyszerűbb egy szokást úgy kialakítani, ha hozzákötjük egy már meglévő szokáshoz. Ahogy használat után gondolkodás nélkül lehúzzuk a wc-t és kezet mosunk, úgy alakíthatunk ki rutinokat az ivásra is. Például minden fogmosás után javasolhatunk pár korty vizet, az étkezések – beleértve a nassokat is – befejeződhetnek a pohár kiürítésével, de akár az óvodai búcsúzáshoz és köszöntéshez is hozzátartozhat, hogy a gyereket megitatjuk kedvenc kulacsából. 

Legyen nálad folyadék 

Ami nincs, azt nem lehet elfogyasztani. Ezért mindig tartsunk magunknál egy vízzel teli kulacsot, amit az üresjáratokban (kocsiúton, várakozáskor) felajánlhatunk a gyermek számára. gyermek kulacs

 

 

Dobd fel az ízét 

Gyakori probléma, amivel az anyukák találkoznak, amikor győzködni próbálják a kisebbeket a vízivásról annak „unalmas” íze. Érdemes ezért kicsit feldobni, variálni rajta. Választhatunk gyerekeknek szánt gyógynövény teákból, kísérletezhetünk a kedvenc gyümölcsének hozzáadásával készült házi gyümölcslével, de kipróbálhatunk olyan újdonságokat is, mint a Waterdrop üdítőkockái. Utóbbit a nagyobb gyerekek akár magukkal is vihetnek iskolába, és csapvíz hozzáadásával elkészíthetik saját egészséges italukat.  

Fontos, hogy az új ízekkel otthon kísérletezzünk, az óvodába, iskolába olyan italt csomagoljunk, amelyet gyermekünk szívesen fogyaszt, különben nem várhatjuk el, hogy üres kulaccsal fogadjon minket.  

kulacs

Add oda ételként 

Szakértők szerint a víz 20%-át étel formájában kellene bevinnünk, amit levessel vagy különböző krémekkel az egyik legegyszerűbb megtenni. Egy krémleves vagy önmagával sűrített főzelék egyszerű, gyors, egészséges vacsora, amely melegével kellemesen ellazít a nap végén.  

A gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak vizet, ráadásul édesek és ízletesek – tökéletes uzsonna a kicsiknek! Ha szeretnéd, hogy a gyermeked jól hidratált legyen, minden étkezéséhez kínálj friss lédús zöldséget vagy gyümölcsöt is.  

vízfogyasztás

Szerezzen örömöt 

Remek ösztönzés lehet a kicsi számára, ha kiválaszthatja saját egyedi kulacsát. Fontos azonban, hogy vásárlásnál figyeljünk minőségre, hogy biztonságos forrásból származzon, és hogy önállóan is kényelmesen és biztonságosan tudja használni. A gyerekek kezében körülbelül 400 ml folyadékot elbíró kulacs fér el kényelmesen. A praktikus és csöpögésmentes gumifedél pedig a biztonságos iváshoz ideális. 

Legyél jó példa 

Ha a gyerek látja, hogy Anya és Apa is rendszeresen víz után nyúl, számára is természetes folyamat lesz ezt tenni. Ne feledkezz meg saját egészségedről sem, amikor gyermekednek vizet adsz, kortyolj te is párat. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!