spot_imgspot_img
spot_img

Így spórolj pénzt az impulzusvásárlás elkerülésével

-

Article Top Ad (AdSense)

Gyakran kapjuk magunkat azon, hogy spontán összevásárolunk mindenféle haszontalan, de csábító dolgot.  A neten is sokat klikkelgetünk a webáruházak oldalain, és a virtuális kosarunkba teszünk kevésbé fontos holmikat. A betervezetlen kiadásokkal nagyon megterheljük a pénztárcánkat. Mutatunk pár jól hasznosítható, spórolásra ösztönző tippet, hogy elkerülhesd a felesleges költekezést.

kép: pexels.com

Az impulzusvásárlásról röviden

Amikor nem előre megtervezetten, hanem valamilyen érzelmi tényező hatására vásárolunk meg valamit, akkor egy impulzus, egy benyomás vezeti a döntéseinket. Elég egy finom illat, egy vidám zene, egy hivalkodó akciós tábla, vagy egy kellemes színvilágú csomagolás.

Hányszor előfordul, hogy egy látványos grafikával ellátott csomagolású pizzát, kekszet beteszünk a kosarunkba, pedig épp diétázunk, vagy sejtjük, hogy nagyot csalódunk majd a doboz kibontásakor. Ezek a kisebb kiadások, ám vannak drágább holmik, amikre szintén nem mondunk nemet, mert egy váratlan, de kellemes élmény köthető a termékhez. Például a drogériában az ízlésesen elrendezett szépségápolási holmik közt könnyen elcsábulunk, hiszen pszichológiai hasznot ígérnek nekünk a krémek, sminkcuccok.

Ne dőlj be mindig a csábító ígéreteknek

Ha őszinték akarunk magunkhoz lenni, akkor belátjuk, hogy sokszor veszünk meg egy-egy terméket, mert csodaszerként tekintünk rá, hisz szépséget, fiatalságot és energikusságot, jobb közérzetet ígér. Az ember könnyen sutba dobja az észérveket, mert jólesik hinni az ígéreteknek. Ilyenkor nem mérlegelünk, az érzelmeink dominálnak.

Ha hosszú távon gondolkodsz, és észben tartod, hogy mennyi pénzt akarsz félretenni havonta egy magasabb cél érdekében, akkor emelkedj felül a hirtelen jött érzelmeken.

Írj listát és vezess kiadási naplót

Ha leírva látjuk a dolgokat, valahogy nagyobb a súlyuk, fontosabbak lesznek és kézzelfoghatóbbak. Ha listát írsz a beszerzendőkről és a kiadásaidat is napi szinten vezeted, sokkal jobban meg tudod fogni a pénzt.

kép: pixabay.com

Figyelj a mentális könyvelésre

A mentális könyvelés tulajdonképpen egy önigazolási mechanizmus, amit a pénzünk költésekor alkalmazunk. Megmagyarázzuk magunknak, hogy megérdemeltük, kivártuk, vagy éppen megdolgoztunk azért a dologért, amit beszereztünk. Eltorzítjuk a fejünkben az anyagi helyzetünket és felmentjük magunkat a takarékoskodás alól. Kerüld el ezt a hozzáállást!

Legyenek pontosan meghatározott céljaid

Ha van egy konkrét vágyad, terved, mondjuk egy nyaralás, vagy egy szuper bútor a lakásba, akkor lebegjen mindig a szemed előtt a pillanat, ahogy ezeket megszerzed. Így amikor elragadna a hév, hogy olcsónak tűnő, színes, szagos holmikat dobálj a kosaradba, rántsd elő az agyadból a hosszabb távú célod örömének vízióját.

Ha az élet apró örömeiről olvasnál, ezt a cikkünket Neked ajánljuk.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!