spot_imgspot_img
spot_img

Így pakolj össze, ha nyaralni indulsz

-

Article Top Ad (AdSense)

A nyári vakáció sokféle formát ölthet. Akár hazánkat fedezzük fel, akár külföldi kalandra indulunk, a bepakolás néha nem is olyan egyszerű. Ezért összeállítottuk a hasznos tudnivalókat.

A csomagolási bakik a kényelmetlentől (fürdőruha vagy papucs nélkül a tengerhez – LOL) a katasztrofálisig (amikor kiderül, hogy a pénztárca vagy telefon nélkül hagytad el az országot) tudnak terjedni. Pedig a legtöbb hiba megelőzhető.

Csomagolási tippek ruhákhoz és egyéb tárgyakhoz

Amikor vakációra csomagolunk, a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartania: az utazás hossza, az időjárás, valamint a ruházat és felszerelés, amire szükségünk lehet.

Ha repülőgéppel indulunk útnak az első lépés annak eldöntése, hogy feladjuk-e a poggyászunkat, vagy csak kézipoggyászt viszünk, mert ez alapvetően határozza meg a szükséges ruhamennyiséget. Érdemes elkerülni a poggyászfeladást, ha tudjuk, hogy érkezéskor feltétlenül szükség lesz a táskában lévő tárgyakra (vagy ha lényegesen olcsóbb így a repülőjegy). Ha kevesebbet pakolunk, összpontosítsunk a semlegesebb színű ruhákra, hogy többféleképpen kombinálhassuk a különböző darabokat.

Jól jöhetnek az olyan ruhadarabok, amelyek kettős feladatot teljesítenek, mint például az összehajtható kalapok, az önhűtő és melegítő darabok, a rovartaszító ruházat, a vasalást nem igénylő és gyorsan száradó ruhák, egy kicsire összehajtható kabát… csak hogy néhányat említsünk.

nyaralni-indulsz-kalap-nő
Fotó: envato.elements.com

Csomagolási lista összeállításakor az utazás hossza meghatározó, ebből kiindulva könnyebb eldönteni a szükséges ruhamennyiséget. Persze nem mindig…. én például rendszeresen beleesek abba a hibába, hogy tuti, ami tuti alapon, olyan ruhát is bepakolok, amit nem fogok felvenni.

Mindenesetre egy rövidebb (három-öt napos) utazáshoz valószínűleg a következőkkel gazdálkodhatunk: napi egy fehérnemű és zokni, egy pizsama, egy-két elegánsabb ruha, egy-két aktív vagy sportruházat, egy-két alkalmi ruha és egy-két pár cipő, papucs, fürdőruha. Egy hosszabb (egy hét feletti) utazásra napi egy fehérneművel és zoknival, két pár pizsamával, három elegánsabb ruhával, három-négy alkalmi ruhával, két pár cipővel és két aktív- vagy sportruházattal elboldogulhatunk a vizi kiegészítőkön túl. Nagy szerencse, ha tudunk mosni a nyaralás során, így valószínűleg még kevesebb ruhadarabbal is beérhetjük. Csak ne felejtsünk el becsomagolni egy úti mosószerkészletet…

Kiegészítők

Vigyünk magunkkal olyan kiegészítőket, mint az övtáska, sál vagy szárong (ez utóbbi például a repülőgépen vagy a strandon takaróként, hűvös estén pedig ruha fölé is tökéletes), valamint egy összecsukható táskát vagy valamilyen kisebb táskát az utazás során esetleg beszerzett extra tárgyaknak. Ne feledkezzünk meg a strandtáskáról sem… Ha olyan városba vagy országba utazunk, ahol számíthatunk zsebtolvajlásra, ügyeljünk arra, hogy zsebtolvajtól védett ruhát és felszerelést is csomagoljunk.

Speciális kellékek

Attól függően, hogy milyen típusú utazásra indulunk, előfordulhat, hogy érdemes befektetni néhány speciális utazási felszerelésbe, mint például egy fejlámpa. Ha szervezett csoportos túrára indulnánk, lehet, hogy kapunk csomaglistát az utazásszervezőtől, ami megkönnyíti az utazás megtervezését. Ha nem, akkor nézünk szét az interneten (például, nézzük meg Instagramon, mit viselnek az emberek azon a helyen, ahová készülünk), vagy olvassunk beszámolókat további hasznos tippekért.

Tisztálkodószerek és orvosságok

Legyen szó egy fontos gyógyszerről vagy kedvenc rúzsunkról, piperecikket elfelejteni az enyhén kényelmetlentől az egészen komoly problémáig terjedhet. A piperecikkek esetében feltétlenül csomagoljuk be a nélkülözhetetlen cuccokat, mint a gyógyszerek és minden egyéb olyan tárgy, amelyet esetleg nem tudunk megvásárolni az utazás során. (Ezeket a kézipoggyászba tegyük, ne a feladott bőröndbe.) Egy utazási elsősegély-készlet olyan elemeket is tartalmaz, mint a csipesz, elsősegély-kenőcs, kötszerek, utazási méretű kézfertőtlenítő, fényvédő és rovarriasztó.

Minden más…

A technikai cikkek nélküli utazás –  telefon, laptop, táblagép vagy fényképezőgép – komoly problémát okozhat, így ezekre különösen figyeljünk oda. Ha külföldre utazunk, ne felejtsük el becsomagolni az adaptereket és átalakítókat sem – ha szükséges. A fotózás szerelmeseinek jól jöhet egy masszív fényképezőgéptáska, tartalék akkumulátorok, memóriakártyák, valamint lencsetisztító. Persze ne feledkezzünk meg az okostelefonjaink alapvető szükségleteiről sem: tartalék töltő és vízálló tok – ha vízre vagy éppen vízbe szállnánk. És még egy hasznos tipp: utazzunk útlevelünk, hitelkártyánk másolatával, valamint a gyógyszereink listájával és a sürgősségi kapcsolattartóink elérhetőségeivel.

Győződjünk meg arról is, hogy útlevelünk naprakész, és hazatéréstől még legalább hat hónapig érvényes. Nézzünk utána úticélunkon érvényes a COVID-19 miatti utazási korlátozásoknak és szabályozásoknak.  Vannak olyan tárgyak is, amelyeket nem érdemes becsomagolni, de érdemes magunkkal vinni, mint egy elektronikus nyomkövető, ragasztószalag, WC-papír, csalitárca, de akár egy síp is hasznunkra is válhat.

Győződjünk meg arról, hogy bárhogyan is érkezünk az úti célhoz, mindig legyen nálunk arcmaszk. Célszerű a kézipoggyászban vagy a személyes tárgyaink között is tartani néhány plusz darabot. A fertőtlenítő törlőkendők és kézfertőtlenítők, bár eddig is jó ötletnek számítottak, mára kötelező kézipoggyász tartozékok.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezeket vidd magaddal, ha vitorlázni mész

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!