spot_imgspot_img
spot_img

Így öltözz télen is zöldebben

-

Article Top Ad (AdSense)

Itt a tél! Bár a klímaváltozás és az egyre melegedő hőmérséklet azt sugallja, hogy lehet, hogy már kevésbé lesznek fagyosak a telek, de téli ruhatárra még reméljük sokáig szükségünk lesz. Íme néhány tipp, amelyekkel sokkal fenntarthatóbbá tehetjük.

Szükségtelen a gyapjú

Nem titok, hogy a divatipar jelentős mértékben szennyező hatással van a bolygóra. Számos tömegesen gyártott textil káros hatással van a környezetre, így nem elég a márkát és a ruhadarab gyártási helyét megnézni ahhoz, hogy a darab környezetbarát legyen. A gyapjú tökéletesen melegít és természetes anyag, de életciklusa komoly környezeti hatásokkal jár. Egy tanulmány kimutatta, hogy egyetlen gyapjúkabát akár 250 000 szintetikus szálat is levet magáról, amikor kimossuk a mosógépben. Ezek a szálak láthatatlan, de káros szennyező anyagokként a strandokra és a vízkészletekbe kerülnek, mert a szennyvíztelepek nem tudják kiszűrni a rostokat, és végül a tengeri élőlények lenyelik őket, és bekerülnek a táplálékláncunkba. Gyapjú helyett inkább válasszunk pamutot. Ha ennek ellenére mégis úgy érzed, hogy gyapjú ruhadarabok kellenek, akkor részesítsd előnyben a használt darabokat, és mindig takarékosan mosd ki!

Nem a trendekre

Annyira könnyű belemerülni a divatba, és még könnyebb nem észrevenni, hogy valamit azért akarunk, mert divatos, és nem pedig azért, mert valóban hordani fogjuk. Minden szezon előtt gondoljuk át, mit szeretnénk vásárolni. Ha a stílus csak egy hónappal ezelőtt bukkant fel az Instagram-hírfolyamban, az általában azt jelenti, hogy ugyanolyan gyorsan el fog tűnni, és olyan ruhadarab marad, amit jövőre valószínűleg már nem is akarunk majd viselni. Ez nem azt jelenti, hogy ne szeressük a divatos dolgokat, csak azt, hogy ügyeljünk arra, hogy ne kizárólag olyan ruhákhoz vonzódjunk, amelyek azt az elképzelést táplálják, hogy a ruha divatos… és átmeneti. Egy igazi és jó minőségű darab évekig, sőt évtizedekig elkísér bennünket…

Kerüljük a műanyag pufikabátokat

A pufikabátok melegek, és tényleg nagyon jól néznek ki, de szinte 100 százalékban műanyagból készülnek, amely végül a vizeinkbe kerülnek. Ezek a kabátok hozzájárulnak a környezetünkben található mikroműanyagok hatalmas mennyiségéhez. Minden alkalommal, amikor bedobjuk őket a mosásba, műanyag részecskéket bocsátanak ki, amelyek növelik a szintetikus szálak növekvő mennyiségét folyóinkban, óceánjainkban, tavainkban és vízkészleteinkben. Sok cég újrahasznosított poliészterből készít pufikabátokat, ami első pillantásra nagyszerű megoldásnak tűnik egy komoly problémára. Az újrahasznosított anyagok használata azonban nem csökkenti minimálisra a mosás során a ruhadarabból kiszabaduló mikroműanyagok számát.

Adományozd el, ami nem kell

Az új szezonra való felkészülés része, hogy megszabadulunk attól, amire már nincs szükségünk. A ruhatár minimalizálása biztosítja, hogy ruháinknak azt a szeretetet adjuk, amelyet megérdemelnek, és tiszteletben tartjuk az elkészítésükre fordított időt, energiát és vizet. Az általános szabály az, ha tavaly nem hordtad, valószínűleg idén sem fogod hordani, ezért jobb eladományozni.

Tartsd magad távol az új állati eredetű termékektől

A bőr, a gyapjú és a szőrme hatalmas mennyiségű állati szenvedéshez járul hozzá. A világ tele van kiváló minőségű, megfizethető használt termékekkel, amelyek ezeket az anyagokat tartalmazzák, így teljesen felesleges újonnan megvásárolni. Számos fantasztikus etikai alternatíva is kínálkozik a piacon, mint például az ananászból készült bőr vagy a növényekből készült gyapjú. Minden alkalommal, amikor veszel egy pár bőrcipőt vagy egy szőrmével ellátott ruhadarabot, azt üzened az iparágnak, hogy szerinted teljesen rendben van, amit csinálnak – még ha nem is feltétlenül gondolod ezt.

Íme néhány márka, akik elkötelezettek szénlábnyomuk csökkentése mellett, biztonságos termelési módszereket alkalmaznak, és fontos számukra, hogy jót tegyenek bolygónkért:

Patagonia

Patagónia nem csak  csúcsminőségű kültéri ruházat és felszerelés a csendes sportokhoz: hegymászás, szörfözés, síelés és snowboardozás, legyező horgászat és túrafutás ismert, hanem arról is, hogy a Black Friday eladások 100%-át környezetvédelmi csoportoknak adományozza, és az összes eladás 1%-át a környezet védelmére fordítja.  Pulóverei 40 százalékban újrahasznosított pamutból, 30 százalékban újrahasznosított biopamutból és 30 százalékban újrahasznosított kenderkeverékből készülnek. Nem csak extra melegen tartanak, de sokáig eláll a szekrényben is.

Printa

Az egyik legkörnyezettudatosabb magyar márka. Folyamatosan keresik a fenntartható lehetőségeket, mert a felelősségteljes anyaghasználatot tartják szem előtt. Vintage és újrahasznosított alapanyagokkal dolgoznak és  az organikus és alternatív textilek bevonása lehetővé teszi az anyagmaradék nélküli ruhák készítését.

Lazlo

A Lazlo is egy magyar márka, amely 2011 óta készít kisméretű ruhakollekciókat szabászati hulladékból. Az ökotudatosság a márka egyik legnagyobb sajátossága. Általában 100%-ban természetes anyagokkal dolgozik (pamut, gyapjú, fogselyem), és minden munkafolyamatuk során a környezettudatosság az elsődleges szempont.  Ruháik egy életen át hordhatók.

Ha megérted, miért olyan fontosak ezek a szempontok, akkor könnyeb és élvezetesebb lesz a jobb döntések meghozatalát. Jó szórakozást a fenntartható márkák, használtcikkboltok és online konszignációs áruházak különböző mintáinak, textúráinak és szabásainak felfedezéséhez. Meg fogsz lepődni, mi mindent találsz majd végül!

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!