spot_imgspot_img
spot_img

Így öltözködj másodkézből és ökotudatosan

-

Article Top Ad (AdSense)

A fenntartható vagy ökotudatos gardrób létrehozásának ötlete elsőre ijesztőnek tűnhet, mert a legtöbben még mindig ragaszkodunk a megszokott márkákhoz, és félünk attól, hogy korlátozva lennének a választási lehetőségeink. De most egy ex-modell segítségével bebizonyítjuk, hogy ökotudatosan is lehet jól öltözni.

Pedig több előnye is van annak, hogy ha elkezdünk fenntartható módon vásárolni és öltözködni. Bánovics Marcsi exmodell a hazai ökotudatos öltözködés egyik nagy alakja segített nekünk eligazodni, hogyan tudunk minél fenntarthatóbban ruhát vásárolni.

„Én se voltam mindig ökotudatos az öltözködés terén, és a vásárlás egy időben engem is beszippantott.” – meséli Marcsi, amikor arról kérdezem, hogyan kezdődött az ő története. – „Gyerekkoromban nem volt ekkora választék, és nem is engedhettük meg magunknak, hogy sok ruhám legyen. De igényem mindig lett volna rá, mert számomra az öltözködés mindig az önkifejezés egyik módja volt. Szerettem kilógni a sorból. Nem azt hordtam, ami divat volt, hanem ami tetszett. Kreáltam magamnak egy egyedi stílust, olyan voltam, mint egy kaméleon. Ha egyik napon úgy keltem fel, hogy indián stílusban akartam felöltözni, akkor befontam a hajam és ehhez választottam a ruháimat, míg egy másik napon rockernek öltöztem. Arra azonban mindig figyeltem, hogy alkalomhoz öltözzek. A turkálók mindig részei voltak az életemnek, de akkor még nem a környezettudatosság vezérelt, hanem a spórolás. Aztán amikor elkezdtem dolgozni, és megkaptam az első fizetéseimet, az újonnan nyíló nagy divatláncokban nyakra-főre vásároltam.

A felismerést aztán a Camino hozta meg. A zarándokútra mindössze egy táskát vihettem magammal: összesen egy sportcipő, egy sportszandál, két póló, két trikó, két nadrág, egy pulóver volt nálam – és nagyon jól megvoltam. Nem kellett azon gondolkodni, hogy harmonizáljon a táska a cipővel, csak az időjárásnak öltöztem. Ez nagy szabadságérzetet adott. Rájöttem, hogy így is nagyon jó, és így is mindent meg lehet élni. Ez egy fordulópont volt az életemben. Miután hazajöttem elkezdtem belemélyedni a fast fashion-ról szóló cikkekbe és információkba. Láttam, hogy bizonyos divatmárkák mennyi ruhát dobnak ki, hogyan zsákmányolják ki a dolgozókat, mennyire környezetszennyező az iparág (kemikáliák, amelyekkel kezelik az anyagokat, a ruhák szállítása, az el nem adott darabok elégetése, a nagymennyiségű víz, amelyre az előállításhoz szükség van).

Ekkor tudatosult bennem, hogy miközben itthon próbálom a lehető legjobban csökkenteni az ökológiai lábnyomomat, nem tehetem meg, hogy vásárolom ezeket a ruhákat.”

Bánovics Marcsi azóta is ezeket az elveket szem előtt tartva vásárol és öltözködik. Íme néhány egyszerű tipp, amelyek segítenek abban, hogy úgy nézzünk ki jól, hogy közben lépést tartunk a környezetvédelmi szempontokkal.

ökotudatos-öltözködés
Fotó: Bánovics Marcsi

Hordd azt, ami van

A már meglévő ruhák viselése a legegyszerűbb módja annak, hogy környezetbarátan öltözködjünk. Ahelyett, hogy minden alkalomra egy új ruhát vennénk magunknak, szánjunk egy kis időt arra, hogy újra megismerkedjünk a szekrényben lévő ruháinkkal. Próbáljuk ki őket különböző kombinációkban; meglepő új öltözetekre találhatunk. A Pinterest egyébként egy nagyszerű módja annak, hogy új módokat fedezzünk fel egy régi ruhadarab viselésére.

Vásárolj kevesebbet

Vivienne Westwood mondta a mára híressé vált mondatot: „Vásárolj kevesebbet, válassz jól”. Tudjuk, hogy nincs szükségünk annyi ruhára, mint amennyit össze tudunk vásárolni. „Mindannyian túl sok ruhát halmozunk fel, amelyek nagy része a szekrényben áll évekig.” – folytatja. Megvesszük, ami tetszik, majd otthon észrevesszük, hogy tulajdonképpen nem is áll olyan jól, mint a próbafülkében. Aztán meglátunk egy másik hasonló darabot, azt is megvesszük…. majd az is megy a szekrénybe. Szóval valahogy mindig több cuccunk van, mint amennyit rendszeresen hordunk. Próbáljuk nem megvenni azokat a darabokat, amelyekről tudjuk, hogy csak egyetlen alkalomra fogjuk viselni. Helyette fektessünk be hosszabb élettartamú termékbe, amelyet újra és újra viselhetünk. Amikor ruhát vásárolunk, a hangsúly legyen a sokoldalúságon, és keressük azokat a darabokat, amelyek többféleképpen formázhatók, ahelyett, hogy megvennénk azt, amelyről már az elején tudjuk, hogy rövid időn belül kimegy a divatból.

Változtasd meg a vásárláshoz való hozzáállásodat

Minden egyes új ruhadarabnak jelentős karbonlábnyoma van. Ezzel szemben a ruházat előállításához szükséges új energia mennyisége: nulla. A vintage ruházatnak óriási szerepe van a divat fenntarthatóbbá tételében és a globális lábnyom csökkentésében, amely magában foglalja az évente felhasznált 132 millió tonna szenet, amelyet az új anyagok gyártása, a ruhák festése és fehérítése kíván. „Kevesen tudják, hogy egy póló előállításához 2700 liter vízre van szükség. Számomra ez döbbenetes adat, és egy újabb ok volt arra, hogy ne vásároljak új ruhákat.”

Vásárolj használtan

Ahogy egy témával elkezdünk gondolatban foglalkozni, egyre több információ jön szembe. Amióta Marcsival beszélgettünk folyamatosan jönnek szembe a turkálók, ahová betérve pontosan azt láttam, amiről ő mesélt. „Hála” a fast fashionnek szinte bármikor bemegyünk, kincsekre találunk. Nem csak ruhaneműket, hanem ékszereket, táskákat, napszemüvegeket és cipőket is vásárolhatunk.

„ne a márkák bővöletében éljünk, alakítsuk ki a saját stílusunkat”.

ökotudatos-öltözködés-napszemüveg
Fotó: Bánovics Marcsi

„A nagyobb turkálókban sokszor már szín szerint szét vannak válogatva a ruhák. A darabáras ruhák jobb minőségűek, de magasabb az áruk.” – magyarázza Bánovics Marcsi, és közben azt is elmeséli, közösségi oldalán rendszeresen megosztja a turkálókban szerzett kincsekből kreált szetteket, amellyel folyamatosan döntögeti le az emberekben élő turkálókkal szembeni előítéleteket. – „Régen sok olyan darabot lehetett találni, amelyek kopottak, kinyúltak voltak, sok olyan volt, amin látványosan látszott, hogy hordták. Most épp az ellenkezője van, mert a ruhák nagy részén az eredeti címke is rajta van, ráadásul így olyan egyedi, márkák darabjaira is szert tehetünk, amelynek hazánkban nincs üzlete. Nem utolsó sorban a turkálóban vásárolni azért is menő, mert nem a fast fashion legújabb kollekcióját veszed meg, és ezzel nem ösztökéled őket újabb nagymennyiségű ruha gyártására.”

Hová menjünk?

Az egyik legnehezebb dolog a fenntarthatóbb törekvésben az, hogy hol vásároljunk. „Szerencsére most sokkal könnyebb, mint korábban – mondja Marcsi. – „A Háda és a Cream a két legnagyobb turkáló hálózat. Rengeteg üzletük van Budapesten és vidéken is. Ezek hatalmas kínálattal rendelkeznek és pénztárcabarát helyek. A vintage boltok picivel drágább árfekvésűek, mert ott a ruhák nagyobb válogatáson esnek át, de mindegyiknek megvan a saját stílusa. Így itt akár gyorsabban találhatunk kincseket is. Nem csak a turik ahol ökotudatosan lehet vásárolni.  hanem rengeteg ruhacserés vásár és sok olyan piac van, ahol te is el tudod adni a megunt darabjaidat, akár online felületeken is. Ha másodkézből vásárolsz egy ruhaváráson, akkor segítesz annak is, akitől megveszed, és magadnak is. Emlékszem, az egyik alkalommal, amikor egy barátnőmmel kimentünk árulni a veresegyházi piacra, és miközben eladtunk néhány ruhánkat, pár sorral arrébb megtaláltam álmaim kabátját 2500 Ft-ért. Otthon pedig még találtam 500 Ft-ot a zsebében.”

De nem csak használt ruhákat vásárolva lehetünk környezettudatosak. Nagyon sok hazai és külföldi márka működik a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Érdemes őket is felkutatni és ha tehetjük a kevesebb, több elve alapján inkább náluk vásárolni

Bízunk benne, hogy egyre több ember ismeri fel a környezetközpontúság fontosságát, és a fenntartható öltözködés többé sem jelent majd kompromisszumot.

Marcsi újrahasznosítási tippjeiről itt olvashattok többet:

Itt pedig még további érdekes olvasnivalót találsz:

Így állj hozzá konstruktívan az éghajlatváltozáshoz

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!