spot_imgspot_img
spot_img

Így lett Costa Rica a bolygó legzöldebb országa

-

Article Top Ad (AdSense)

Ez a kicsi közép-amerikai állam néhány évtized alatt a környezetvédelem és a fenntarthatóság szemontjából mintaországgá vált. Valamit nagyon jól csinálnak… a kérdés csak az, hogy mit?

Costa Ricának az elmúlt alig több, mint tíz évben sikerült helyreállítania és megvédenie az erdőit és sikerült megteremtenie, hogy szinte teljes mértékben megújuló energiaforrásokra álljon át. És ami még fokozza a sikersztorit, hogy a világ egyik legboldogabb országaként tartják számon.

Fotó: pexels.com

Erdők védelme:

Az egyik első és legfontosabb lépése a jólét és a fellendülés felé vezető úton az volt, hogy 1948-ban eltörölték a katonaságot, a hadsereg megszüntetésével felszabaduló forrásokat pedig az oktatásba és az egészségügybe csoportosították át. Ennek következtében Costa Rica igen magas szintű ingyenes egészségügyi ellátást kínál minden állaampolgára számára és GDP-jének 7%-át az oktatásra fordítja (a világátlag 4-5% körül van). Nagyjából a katonaság megszüntetésével egy időben viszont az ország jelentős erdőirtáson ment keresztül. Ennek következtében Costa Rica 75%-ban erdővel borított területe 40 év alatt 25%-ra csökkent.

Fotó: pexels.com

Ez egy olyan mélypont volt, amely következtében a kormány 1980-ban úgy döntött, hogy komoly intézkedéseket hoz a természeti környezet helyreállítása érdekében. Az egyik legjelentősebb intézkedés az volt, hogy elrendelték az erdők kivágásának teljes tilalmát, illetve támogatták a földtulajdonosokat cserébe az ingatlanukon termő fák fenntartható kezeléséért. Az intézkedések hatékonynak bizonyultak, mert néhány év alatt az ország területének több, mint felét újra erdők borították, de emellett jövedelmezőnek is, hiszen azóta turisták milliói érkeztek az országba. Az idegenforgalomból származó bevételek meghaladják a legfontosabb mezőgazdasági exporttermékekből (banán, kávé, cukor) származó bevételeket. Ez lehet az egyik meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy az erdőterületek védelme és helyreállítása mekkora előnnyel járhat a környezet és a gazdaság szempontjából is.

Megújuló energiaforrások:

Costa Rica ezen túlmenően egy hihetetlenül zöld villamosenergia hálózattal is rendelkezik. Energiafelhasználásuk mintegy 73%-át vízierőművek, 15%-át szélerőművek biztosítják, és 8 %-át geotermikus energiából nyerik. 2018-ban a villamosenergiájuk több, mint 98%-át megújulú energiaforrásokból állították elő, míg 2017-ben 300 napon keresztül fosszilis tüzelőanyagok nélkül üzemeltették az ország villamosenergia ellátását.

Fotó: pexels.com

Mindezeken túl Costa Ricának is vannak még feladatai a környezetvédelemben, főleg a közlekedés és az óceáni környezet megóvása terén. De még ezekkel is egyike azon maroknyi számú országnak, akiknek tényleg egyre kisebb az ökológiai lábnyomuk, és akik teljesen elkötelezték magukat a zöld fejlesztés irányába. Mindesetre Costa Rica minden eszközével arra törekszik, hogy iparával és mezőgazdaságával a lehető legkisebb terhelést rója az ökoszisztémára.

Ha még érdekel a téma, olvasd el ezt is:

Íme a világ 5 legszennyezettebb levegőjű városa

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!