Így lett a pop királynője a ma 64 éves Madonna

-

Madonna, akit gyakran a „pop királynőjeként” emlegetnek, hihetlen, de már 64 éves! És akkor néhány egyéb szám az életéből: női előadőként az ő lemezéből fogyott eddig a legtöbb a világon – ez körülbelül 300 millió eladott albumot jelent. 273 különböző díjat nyert – köztük több Grammyt és Golden Globet is. A stílusikon több mint 35 éve a popkultúra megkerülhetetlen része, de hogyan vált azzá?

“1970 nyarán egy este a 12 éves Madonna Ciccone gyerekkori barátjával egy michigani táborba utazott. egyik este mindenki a kis madonnára figyelt, amikor táncolni kezdett a szoba közepén. Amikor Madonna a táncparkettre lépett, azt gondoltam: Hogy a fenébe tanult meg meg így táncolni? Hátradőltem, és néztem, ahogy a többiek őt bámulják. És ekkor már tudtam, hogy sztár lesz belőle. – emlékszik vissza Moira, Madonna gyerekkori barátja.

A korai évek

Madonna Louise Ciccone néven született 1958. augusztus 16 -án, a család hat gyermeke közül legelsőként. Édesapja, Tony Ciccone mérnökként dolgozott, édesanyjáról kapta nevét, akit szintén Madonnának hívtak. Madonna anyja 1963 decemberében, 30 éves korában halt meg mellrákban, a popsztár egészen kicsi volt még ekkor, mindössze 5 éves. Anyja halála rendkívül megviselte a családot, vaskalapos apja később inkább házvezetőkre bízta a gyerekek gondozását – akik közül az egyiket később feleségül is vette. Alapvetően Madonna katolikus családban született, édesanyja a vallás elkötelezett híve volt, de halála és apja újraházasodása után elfordult a konzevatív életmódtól és radikális változáson ment keresztül.

Madonna gyerekként
A kicsi Madonna | Fotó: Marie Claire

Néhány interjúban gonosz mostohaként utalt édesapja második feleségére, ebből feltételezhető, hogy nem volt valami jó a kapcsolatuk.  Christopher, a hozzá legközelebb álló testvére viszont elárulta, hogy mostohaanyja autoriter és szigorú nevelési elvei nagy hatással voltak Madonnára, és személyiségéből sok mindent átvett a későbbiekben.

“Mindent úgy kellett tenni, ahogy ő akarta, ahogy ő mondta, az ő beosztása és időrendje szerint” – mondta az Íme ​a nővérem, Madonna című könyvében.

A tragédia jelen volt az életében

A középiskolában színjeles diák, Madonna a Michigani Egyetemre nyert felvételtt, de 1978-ban ott is hagyta, és New Yorkba költözött, hogy táncos legyen. Egy éve, hogy ott élt, amikor ismeretlen férfi kést szegezett a hátához, és felhurcolta egy épület tetejére, ahol megerőszakolta. Nem történt vádemelés, mivel az énekesnő nem akarta kitenni magát a vizsgálat és a vallomástétel újabb traumáinak. Sokáig nem is mesélt az esetről, először 1995 -ben egy tévés interjúban valott róla, de kevés részletet árult el.

Elmondta, hogy hatalmas trauma volt ez számára, sokáig nyugtalan és stresszes volt az eset után és hogy ez a tapasztalat sorsfordító volt számára abban a tekintetben, hogy onnatól jobban figyelt a saját biztonságára. Madonna nemrég jelentette be, hogy Diablo Cody producerrel közösen rendezi meg az életéről szóló mozit, amiben ezt a történetet is bemutatják majd.

A fiatal Madonna
Pincérnőként kezdte | Fotó Marie Claire

Madonna tényleg lentről kezdte – Aztán berobbant a köztudatba

Miután New Yorkba költözött, pincérnőként dolgozott, emellett művészi aktképekből tartotta fenn magát – ebből finanszírozta a tánciskolát is. Lassan indult be a karrierje, először a „The Breakfast Club” zenekar tagja lett, majd megalapította első saját formációjá „Madonna & the Sky” néven. Filmes karrierje is csak éledezett még ekkor, kisebb epizódszerepeket kapott alacsony költségvetésű filmekben.

Madonna végül elhatározta, hogy kitart a hangja mellett, és énekesnőként reklámozta magát a helyi klubéletben. 1982-ben kapta meg első szerződését a Sire Records-nál, ahol harmadik dala, a Holiday világsiker lett. 1982-ben olyan mértékű figyelem övezte, ami egyetlen női előadőt sem. Erős és határozott jellemként nem fogadott el nemleges választ a kiadójától, amikor is saját kezébe akarta venni az irányítást dalai fölött. Az 1984 -es év nagy áttörést jelentett Madonnának, amikor a „Like a Virgin” című albuma a zenei boltokba került. A lemez hatalmas siker lett és elindította a világsiker útján. Címadó dala hat hétig megőrizte a „Billboard Chart” első helyét.

Minden díjat bezsebelt, amit lehetett | Fotó: Marie Claire

Első Grammy-díját 1992-ben kapta meg a Legjobb videolip kategóriában, ezt további hat követte. 1996-2012 között a popikonnak tizenegy Guinness-rekordot ítéltek oda olyan kategóriákban, mint például a legnagyobb bevételt hozó zenei turné női előadóként, de ő lett ekkor a legjobban fizetett énekesnő a bolygón – vagyonát körülbelül 500 millió dollára becsülik.

Madonna és a megbotránkoztatás

A rajongók nem csak a zenéjét szerették, igazi divatdiktátornak számított, egy világ másolta a megjelenését. Bár extravagánsnak és bátornak számított ebben az időben, testvére szerint karrierje elején kifejezetten szemérmes volt, részben katolikus nevelésük miatt. Ezt az ellentmondást erősíti, hogy noha meztelenül pózolt különböző művészek modelljeként, első turnéján testvérét alkalmazta öltöztetőjeként, mert nem akarta, hogy bárki más meztelenül lássa.

Aztán a többi már történelem: A szemérmesség fokozatosan háttérbe szorult, 1985 júliusában már a Playboy címlapján pózolt, ezzel minden ártatlansága eltűnt közszereplőként. Éles kritikákat kapott ezért a húzásért, folyamatos vita övezte a már-már botrányos Madonna-jelenséget. 1989-ben a Like a Prayer című dal videoklipjével verte ki a biztosítékot, amiben az énekesnő égő keresztek előtt táncolt, stigmák (Jézus keresztre feszítését idéző sebek) jelentek meg rajta, és megcsókolta a templomban életre kelő fekete Jézus szobrát. A Vatikán istenkáromlásra hivatkozva betiltotta a dalt, és  II. János Pál pápa arra ösztönözte a híveket, hogy egész Olaszországban bojkottálják Madonnát és a turnéját.

A popdíva | Fotó: Marie Claire

Rátalált a szerelem – többször is

Madonna 24 évesen ismerte meg Sean Pennt, a Material Girl videoklip forgatásán. 2 évvel később feleségül is ment hozzá, későbbi nyilatkozaiban élete szerelmeként utalt rá, és azt is bevallotta, hogy a színész fiatal apjára emlékeztette. Szenvedélyes és erőszakos kapcsolat volt az övéké – négy év házasság után szakítottak egy incidens után, amelyben Penn állítólag kilenc órára egy székhez kötözte Madonnát és bántalmazta is. A férfit bűncselekmény elkövetésével vádolták, de Madonna később visszavonta a vádat, és válási kérelmet nyújtott be.

Sean Penn élete szerelme volt | Fotó: Marie Claire

1994 szeptemberében az akkor 37 éves Madonna találkozott a 28 éves Carlos Leon személyi edzővel, miközben a Central Parkban futott. A következő év októberében megszületett lányuk, Lourdes, de hat hónappal később elváltak. A szerelemben nem volt szerencséje, de a karrierje ebben az időszakban szárnyalt igazán: megkapta élete első főszerepét az Evita c. filmben, teljesítményét sokan nagyra értékelték. Évekig arra törekedett, hogy komolyan vegyék színészként, ezzel az alakítással végre kiérdemelte a szakma tiszteletét.

Újabb szerelem

4 évvel később újra rátalált a szerelem Guy Ritchie oldalán. Az énekesnő egyből beleesett a kedves és előzékeny filmesbe. Fiuk, Rocco 2000 augusztusában született, és ugyanezen év december 22-én a skót Skibo kastélyban házasodtak össze. A vendéglistán olyan világsztárok kaptak helyeet, mint Stella McCartney, Gwyneth Paltrow és Claudia Schiffer. Jól indult a közös élet, de Guy Ritchie-nek egy idő után sok lett a Madonna körüli felhajtás “Úgy éreztem, mintha beléptem volna egy szappanoperába.” – nyilatkozta később.

Harmadik házassága is válással végződött | Fotó: Marie Claire

A gondok ellenére örökbefogadtak egy afrikai árvát 2008-ban. A sajtó állandóan üldözte a házaspárt, sok pletyka keringett a megromlott házasságukról. Végül a pletykák beigazolódtak: öt hónappal később bejelentették válásukat. Válásuk után az énekesnő még egy afrikai árvát örökbe fogadott Malawi-ból. Karrierje is megsínylette a botrányos különválást és ebben az időszakban már látványos kozmetikai beavatkozásai miatt is kritizálta a média. Évek óta nyomon követhetjük az idővel folytatott harcát és ezt Madonna soha nem is titkolta: bármit képes kipróbálni az öregedés ellen. Túl van számtalan plasztikai műtéten, de emellett az egészséges életmód elkötelezett híve a vitalitásának megőrzése érdekében.

Eljárt felette az idő?

Ha megnézzük életművét, tagadhatatlan, hogy kirobbanó energia és agilitás jellemzi minden idők legnagyobb popdíváját és nem véletlen, hogy nevét az egész vlágon ismerik. Mindössze nyolc év alatt négy albumot adott ki – Music (2000), American Life (2003), Confessions on a Dancefloor (2005) és Hard Candy (2008) – és négy világkörüli turnén összesen 248 koncertet adott a nagyközönségnek. Sokan bírálják azzal, hogy eljárt felette az idő és nem tud méltósággal öregedni. Caroline Sullivan író – aki könyvet írt az énekesnőről – azonban cáfolja ezt.

A kiszámíthatlan | Fotó: Marie Claire

„Madonna mindig okosan bánt a nagyközönséggel, jó producereket és szakemberek választott maga mellé, ezért tud még ma is releváns maradni. Azt hiszem, neki mindig is szüksége lesz a kölcsönhatásra a közönségével, éreznie kell, hogy imádják! Az, hogy az extravagáns és botrányos Madonna marad -e, vagy a finomabb elegancia felé mozdul el a színpadon, még a jövő zenéje. De mindig új módot talál arra, hogy észrevegyék. Megvan benne minden, hogy akár 80 éves koráig folytassa.”

Források: Instyle, Marie Claire, Blikk, Famous People

A pop királyának tündöklése és tragédiája – Michael Jackson élete

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!