spot_imgspot_img
spot_img

Így lesz az SUV-ből tökéletes kiránduló autó

-

Article Top Ad (AdSense)

Jönnek a napsütéses hétvégék és a nyári szabadságok, a városi terepjárók pedig ilyenkor kirajzanak természetes közegükbe, az erdei utakra, hegyoldalakba és vízpartokra. A jól pakolható SUV-kből tökéletes kiránduló autó lehet, de néhány dolgot a biztonság és a kényelem szempontjából érdemes szem előtt tartani.

Indulás előtt: legyen az autó tip-top állapotban!
Egy meghibásodás vagy éppen egy defekt sohasem jön jókor, de egy vidéki úton, távol a szerviztől különösen kellemetlen lehet. Arról nem is beszélve, hogy a kirándulásra, kikapcsolódásra szánt napot senki sem szeretné arra áldozni, hogy egy szerelőműhely előtt várja, hogy az autója ismét használható legyen. Arra is készülni kell, hogy egy túra során a megszokottnál rosszabb terepviszonyokkal találkozhatunk, és nyáron az időjárás is gyorsan változhat.
Éppen ezért az indulás előtt érdemes ellenőrizni az autó általános állapotát, feltölteni az ablakmosó folyadékot, tesztelni a fékeket, átnézni az abroncsokat, és szükség esetén lecserélni azokat. Ha egy ideje már nem látta szerelő az autódat, és a megtett kilométerek száma is indokolja ezt, akkor jobb, ha még a kirándulás előtt adod be egy általános karbantartásra, mintha a nyaralás közben szembesülnél kellemetlenséggel.
Fotó: Envato Elements
Szánj néhány percet a csomagok biztonságos rögzítésre!
Amellett, hogy jól bírja a terepet, a nagy csomagtartó és a jó pakolhatóság az, ami az SUV-ket tökéletes kirándulóautóvá teszi. Ha azt nem is kell eldöntened, hogy a függőágyat vagy a kempingszékeket teszed el, mert mindkettőnek jut hely, arra már érdemes néhány percet szánni, hogy a csomagokat megfelelően rögzítsd, illetve okosan helyezd el. Ne feledd, hogy a KRESZ szerint a jármű tetején csak tetőcsomagtartón és csak akkor szállítható rakomány, ha az a jármű előtt vagy mögött nem nyúlik túl, vagy zárt kocsiszekrényű jármű esetén legfeljebb 40 cm-re nyúlik túl. Amikor a tetőcsomagtartóra pakolsz, tartsd szem előtt, hogy a jármű magassága megnő, míg stabilitása csökkenhet, erre különösen érdemes figyelni akkor, ha például egy erdei úton, fák alatt vagy egyenetlen utakon közlekedsz.

 

A külső csomagok rögzítése mellett fontos az is, hogy a csomagtartóban, illetve az utastérben tárolt holmikat megfelelően rögzítsd, mert egy esetleges baleset során az utastérben elrepülő tárgyak komoly sérüléseket okozhatnak.
Fordíts figyelmet arra is, hogy a súlyosabb csomagokat nagyjából egyformán oszd el a jármű két oldalán, ezzel nem csak a jármű lesz stabilabb, de a kerekekre, tengelyekre helyezkedő nyomás is egyenletesebb lesz, ami megnöveli az alkatrészek élettartamát.
A megfelelő tapadás kulcsfontosságú az SUV irányíthatóságához
Akár meredek utakon közlekedünk, akár vészfékezést hajtunk végre egy váratlanul az útra lépő vad miatt, vagy éppen egy kevésbé jól karbantartott, vidéki út kátyúi között kell manővereznünk, a megfelelő tapadás kiemelkedő fontosságú azokban a helyzetekben is, amikben egy nyári kirándulás vagy autós túra közben találhatjuk magunkat. Az abroncsok megfelelő tapadásával az autó könnyebben megállítható és pontosabban irányítható, így még extrém útviszonyok mellett is kisebb eséllyel veszítjük el az irányítást a jármű felett.
Fotó: Envato Elements
Hogyan válasszunk abroncsot az SUV-ra?
A megfelelő tapadáshoz és a stabil irányíthatósághoz érdemes olyan abroncsot választanunk, amelyet kimondottan az SUV-k igényeire fejlesztettek ki, így jobban bírják például a rosszabb útviszonyok miatti fokozott igénybevételt, nedves utakon és vészhelyzetekben is megfelelő fékerővel bírnak, és független teszteken is jól szerepeltek. A Hankook Ventus S1 evo3 SUV gumiabroncsát prémium autógyártók is választják, az agilis teljesítményű abroncsokat kifejezetten SUV-kre optimalizálták, mind száraz, mind nedves burkolaton jól tapadnak: az egymásba illeszkedő külső hornyok biztosítják a nedves tapadást, és megakadályozzák a vízen csúszást. Ez megerősíti az abroncs teljesítményét nedves utakon és esőben történő kanyarodás során, anélkül, hogy veszélyeztetné a szárazon nyújtott kezelhetőséget, miközben a kerekek zajnélküli és kényelmes autózást tesznek lehetővé. Az abroncs kiváló eredményeket ért el több teszten is, ráadásul megerősített szerkezetének köszönhetően rendkívül strapabíró, és az erőteljes gyorsításokat is jól bírja – így az SUV vezetők minden helyzetben számíthatnak rá.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!