spot_imgspot_img
spot_img

Így kommunikálnak a fák

-

Article Top Ad (AdSense)

A fák titokzatos lények. Kommunikálnak, barátkoznak egymással, éreznek fájdalmat, és meg tudják védeni magukat a veszélyektől. Döbbenetes, hogy micsoda láthatatlan hálózatban kapcsolódnak egymáshoz! A mélyben egy szemmel nem látható dimenzióban a növények szimbiotikus kapcsolatban élnek.

 

Fatársak

Egy több mint 200 éves kocsányos tölgy életét mutatja be A tölgy – Az erdő szíve című, nemrégiben megjelent természetfilm. Káprázatos felvételeken lehet látni, hogy milyen összetett rendszerben működik a természet. Annyira ámulatba ejtetett ez a film, hogy elkezdett érdekelni a fák közti kommunikáció témája. Hogyan lehet, hogy ezeket a titokzatos élőlényeket ennyi szemmel nem látható kötelék köti egymáshoz! Üzengetnek, barátkoznak, támogatják egymást.

Ezek a csöndes élőlények a túlélés bajnokai. Van, amelyik példány több száz, ezer évet is megél. De egyikük sincs egyedül, mert kapcsolatban állnak más fákkal, növényekkel. Tudják, hogy egységben van az erő, így az azonos fajú fák gondoskodnak is egymásról. Oly módon teszik ezt, hogy a vizet és a tápanyagot a saját fajtársaikkal osztják meg. Leginkább a bükk, a lucfenyő és a tölgy képes erre.

Ha egy fa megsérül, a pusztulás útján elindul, akkor a szomszédjai tápanyagokat juttatnak el a gyökereken keresztül hozzá, hogy életben tartsák. A gyökerek által kibocsátott vegyi anyagok hatással lehetnek más növények növekedésére, vagy akár a kártevők és a betegségek elleni védekezésre is.

Az erdők világában is vannak gondoskodó anyák, hogy ilyen lírai szóképpel éljünk. A teljesen kifejlett, életerős fák a fiatalabb és idősebb fatársaikról is képesek gondoskodni, hiszen sok fiatal fa az anyafa közvetlen közelében él. A fiatalabb fák fényhez jutásáig az anyafa segíti őket a tápanyagellátásban.

Egyes fák levelei az időjárási körülmények és a napszakok változásaira is reagálnak. Például, amikor az idő hideg lesz, a tölgyfák levelei összehúzódnak, hogy csökkentsék a vízveszteséget. Roppant érdekes, hogy a fák addig képesek terebélyesedni, amíg el nem érik a mellettük álló fát, így az ágak, levelek az időjárás viszontagságaitól megvédik őket.

így kommunikálnak a fák
kép:envato elements

A gombák segítsége

A növények és a gombák nemcsak együttműködnek a gyökerek szintjén, hanem át is járják egymást. A gombák egyes részei a növények sejtjeiben élnek.A mikorrhizán egy olyan szimbiotikus kapcsolat, amely a növények és a gombák között alakul ki. A mikorrhizás növények gyökerei és a gombák által alkotott hálózat közötti kapcsolat lehetővé teszi a tápanyagok és víz hatékony cseréjét.

A gombák számos előnyt nyújtanak a növényeknek, például segítenek a tápanyagfelvételben, növelik a gyökérrendszer hatékonyságát, védelmet nyújtanak a kártevők és a kórokozók ellen, és javítják a növény stressztűrő képességét. A gombák előnyei azonban nem korlátozódnak a növényekre, hanem az egész ökoszisztémának segítenek.

Veszélyhelyzet és ellenállás 

A fák az érzékeik miatt képesek szagokat, ízeket, fájdalmat is érezni. Különböző mechanizmusokkal védekeznek a környezeti stresszorok és károsítók ellen. Gyantát termelnek, amely védőréteget képez a sebek körül, és így megakadályozza a baktériumok, gombák és rovarok bejutását a sebbe. Képesek emellett beazonosítani, hogy a leveleiket milyen kártevők dézsmálják, és megfelelő segítséget kérhetnek ellenük úgy, hogy például csersavat juttatnak a leveleikbe. de vannak olyan trükkös fák is, amelyek katicákat vonzanak magukhoz, akik pedig készséggel megeszik a levéltetveket.

Az akáciák pedig például arra is képesek, hogy a faleveleket csócsáló zsiráfokat kiábrándítsák: olyan anyagokat termelnek, amelyektől a mutatós levelek bizony keserűek lesznek.

Kapcsolódó cikkek:

Így még nem láttad az erdő állatait

A nagy túlélő – egy legendás fa Budán

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!