spot_imgspot_img
spot_img

Így kommunikálj a nárcisztikus személyiségű emberrel

-

Article Top Ad (AdSense)

Az utóbbi időben nagyon sokat hallottunk arról a bizonyos mérgező típusú emberről, akit úgy hívunk: nárcisztikus. Az ilyen személyiségű emberek környezetében élni embert próbáló dolog, legyen az a párunk, valamely családtagunk, vagy esetleg a közvetlen felettesünk a munkahelyünkön. De mi lehet a megoldás, ha jelen helyzetben nem tudunk megszabadulni az illetőtől? Természetesen a kommunikáció.

Ha bántanak, üssünk vissza?

Logikusnak tűnik, hogy az ember ne hagyja magát, ha fizikailag vagy lelkileg bántják, ám a nárcisztikus személyiségzavarral küzdő embernél ez a fajta védekező mechanizmus sajnos nem működik. Mi több, minél inkább beleállunk, vitázunk, harcolunk vele, annál inkább felőröl minket lelkileg. Mert a nárcisztikus személy pontosan tudja, hogyan manipuláljon és uraljon minket. Persze csak addig, amíg hagyjuk magunkat és belemegyünk a gyermekded játszmáiba, ahol sajnos mindig ő osztja a lapokat. De akkor mi lehet a megoldás?

Fotó: iStockphoto

Légy olyan, mint az egyszerű kavics

A pszichológiában használják az ún. „szürke kő” módszert, amely azt jelenti, hogy az egyén pontosan úgy viselkedik a társas kapcsolataiban, kommunikációjában, mint egy érdektelen, semmitmondó szürke kavics. Szilárd, passzív, meginghatatlan, és nem igazán lehet vele mit kezdeni, mert nem ad semmilyen válaszreakciót, amiből a másik energiát nyerhetne.

Fotó: Flickr

Hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban?

A „szürke kő” módszer bár egyszerűnek tűnik, hosszú távon nehéz fenntartani. Mindenek előtt jó, ha van olyan ismerősünk, barátunk, közeli hozzátartozónk, akivel őszintén és nyíltan tudunk kommunikálni, mert ennek hiányába előbb-utóbb el fogunk gyengülni a nárcisztikus személy felé, és hasztalan volt a próbálkozásunk. Tehát, ha úgy döntöttünk, felvesszük a kesztyűt és passzív módon harcolunk, mindig legyen egy kivezető csatorna, ahol megpihenhetünk. A manipuláló, nárcisztikus személlyel szemben egyik napról a másikra megváltoztatjuk a kommunikációnkat. Kérdéseire egyszavas, tömör és érzelem mentes válaszokat adjunk. Kerüljük a szemkontaktust, de maradjunk mindig nyugodtak. Vicceire, kedves közeledésére semleges és érdektelen módon reagáljunk.

Fotó: iStockphoto

Az elején biztosan mindent meg fog tenni azért, hogy kihozzon a sodrunkból, kapunk majd hízelkedést, szidalmazást és könyörgést is, csak hogy figyeljünk már rá, és reagáljunk minél hevesebb érzelmekkel, hiszen ő csak így kaphat energiát. De ne feledjük, mindez csak színjáték. Nem szabad elgyengülnünk. Nem könnyű, hiszen lelkileg minket is kimerít a tudatos passzivitás. Ugyanakkor hosszú távon igenis segít távol tartani a mérgező embereket magunktól. Egy idő után látni fogjuk, hogy a nárcisztikus személy szépen lassan lekopik rólunk, más áldozat után néz, hiszen az ő szemében mi már csak egy unalmas, semmit mondó, szürke kis kavicsok lettünk, amivel nem érdemes foglalkozni.

Így tudod elkerülni, hogy nárcisztikus legyen a gyereked

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!