spot_imgspot_img
spot_img

Nem elég gumikat cserélni! Praktikus tanácsok, hogyan készítsd fel az autódat télre!

-

Article Top Ad (AdSense)

A hideg és a fagy közeledtével nem csak a mi ruhatárunkat alakítjuk át, vagy a nyaralót, a kertet téliesítjük, hanem autóinkat is kötelességünk felkészíteni a zord időjárásra és a tartósan hűvös időre. Hasznos tanácsokat kaptunk a KIA-tól, mit kell ellenőrizni ahhoz, hogy biztonsággal vágjunk neki a hideg hónapoknak.

Az autó életkora vagy a futott kilométer ez esetben nem lényeges, mert mindegyik autó számára ugyanolyan fontos, hiszen könnyen balesetveszélyes helyzetbe kerülhetünk, ha nem megfelelő műszaki állapotú járművet használunk.

A téli felkészítésnek számos olyan eleme van, amit mi magunk is el tudunk végezni (pl. fagyálló folyadék feltöltése), de ne sajnáljuk az időt és esetleg a kiadást, amely a szervizben történő ellenőrzésre vonatkozik.

Az időjárási-, látási- és útviszonyok megváltozásával kiemelten fontossá válik ebben az időszakban a „látni és látszani” elv, így a fényszórók és a lámpák állapota, tisztasága elsődleges szempont. Mivel a téli időszakban később kel fel és korábban megy le a nap, bizonyára többet vezetünk sötétben, így fontos, hogy lámpáink tiszták legyenek, az izzók, illetve a fényszórók beállítása pedig rendben legyen. Ha hó borítja a lámpatestet, indulás előtt arról is söpörjük le a havat ugyanúgy, ahogy a szélvédőről is.

Ha már szélvédő, fontos megemlíteni ennek átvizsgálását is, hiszen apró hiba (pl. kőfelverődés) nagy kárt okozhat a fagyos időben. A hidegben a feszültségek miatt könnyen el- vagy továbbrepedhet, ezért érdemes egy szakemberrel még a téli időszak előtt megjavíttatni azt. Figyeljünk a szélvédő belső tisztaságára is, hiszen a belső pára és szennyeződések megnehezítik az autóból történő kilátásunkat. A belső kilátást azonban nem csak a szélvédő tisztasága, hanem a pollenszűrő állapota is nagyban befolyásolja. Például tömődés esetén a szellőzőrendszer nem működik megfelelően, így mind a fűtés, mind a párátlanítás hagy kívánnivalót maga után. Évente javasolt a pollenszűrő cseréje.

A szélvédőmosónak is szenteljünk kellő figyelmet, hiszen télen a fagyálló szélvédőmosó folyadék ajánlott. Ezt is érdemes időben kicserélni, ezzel megóvhatjuk a spricniket, illetve a tartályt és a szivattyút is.

Legyen az autóban jégkaparó és jégoldó, megkönnyítve ezzel az indulás előtti perceket.

Kia j

Ellenőrizzük le az ablaktörlők állapotát is, és feltétlenül cseréljük ki, ha kopott vagy szakadt a gumi! Ha fagyos a szélvédő, először jégoldót használjunk, vagy a jégkaparó segítségével távolítsuk el a ráfagyott csapadékot, megkímélve ezzel az ablaktörlő gumiját.

Evidensnek tűnhet, de nem maradhat ki a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérése, melyre az autó motorjának van leginkább szüksége.

Bár manapság ritkán használunk kulcsot az ajtók nyitásához, amennyiben mégis, figyeljünk oda a zárak víztaszító zárkenő folyadékkal történő kenésére! Akár kulcsunk van, akár nincs, a gumitömítéseknek is szenteljünk pár szót! Ahogy az ablaktörlő lapát gumiját is ellenőrizzük, úgy a tömítéseket is ápolnunk kell, így kevésbé töredeznek majd, illetve nagy hidegben nem fagynak össze.

Ahogy az ablaktörlő gumi vagy a gumitömítések, a gumiabroncs „téliesítése” is feladatunk a felkészülés során. Általános nézet, hogy 7 fok alatt már megérett a gumiabroncsok nyáriról télire cserélése, illetve a 4 mm-es bordamélység megléte, ellenőrzése. A hideg, nyálkás idő beköszöntével egyre inkább szükséges a jobb féktávot biztosító téli gumi, mely hóban és jeges felületen is jobban teljesít. Fontos továbbá ellenőriznünk a megfelelő guminyomást is, hiszen a tapadás érdekében ez elengedhetetlen.

Mivel az akkumulátorok teljesítőképessége a hőmérséklet csökkenésével egyenesen arányosan csökken, így a hideg beállta előtt érdemes ellenőriztetni, majd a későbbiek rendszeresen ellenőrizni azt!Ne felejtsünk el meggyőződni a fékek állapotáról sem! Ellenőriztessük a fékbetéteket, a féktárcsák és a fékdob állapotát, valamint a fékfolyadék szintjét is! A fékfolyadékot kétévente szükséges cserélni.

Végül, de nem utolsósorban gondoskodjunk gumiszőnyegről és esetleg csomagtértálcáról is! Latyakos, vizes, saras időben megóvjuk autónkat a szennyeződéstől, mindemellett nem engedjük, hogy az autó kárpitját a víz, a nedvesség eláztassa, és ezáltal a szőnyegek alatti lemezekben és az elektronikában károsodást okozzon.

A fentieken kívül javasoljuk, hogy a téli időszakban még óvatosabban, körültekintőbben vezessünk! Valószínűleg többet ülünk a volán mögött sötétben, a megszokottnál rosszabb látási viszonyok között és csúszósabb úton. Fontos, hogy ne a száraz úthoz szokott rutinnal rójuk a kilométereket, és indulás előtt több idővel kalkuláljunk! Így ha nem kapkodunk és idegeskedünk, jobban tudunk koncentrálni a téli körülményekre és a biztonságra!

Szereted az autókat? Ez is érdekelhet!

Milyen lesz az autóvezetés jövője?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!