spot_imgspot_img
spot_img

Így készítsd fel a kertet és a teraszt a tavaszra!

-

Article Top Ad (AdSense)

A hirtelen melegedő idő és méginkább a napsütés némi indokolatlan optimizmust csepegtetett belénk, hogy tulajdonképpen itt a tavasz. Sajnos ez egyelőre még csak az előzetes, de már elkezdhetjük felkészíteni a kertet, és a teraszt vagy az erkélyt a tavaszra és a nyárra.

Tavaszi nagytakarítás – szabadtéren

A húsvét sokaknak amúgyis a nagytakarítás időszaka: ablakmosás, függönycsere, de ezt nemcsak a beltéren kell elvégezni. A tavalyi falevelek, elszáradt növények, gallyak eltakarításával helyet csinálhatunk az új hajtásoknak a kertben. A terasz és az erkély sarkaiban felhalmozódó szeméttől is ideje megszabadulni. Az ereszcsatornából is érdemes kitakarítani a lehullott leveleket, hogy ne duguljon el.

talicska - forrás: pixabay
talicska – forrás: pixabay

A rendrakás közben kezükbe akadhatnak a tavalyi virágládák és -cserepek, amelyek nem töltünk még meg, mert a látszat ellenére az éjszakai fagyok megölnék a növénykéinket. A muskátli- és petúniaszezon is csak májusban indul, így egyelőre csak a magokat vethetik el a nagyon lelkesek, azokat azonban a szobában hajtassuk.

A jövevények befogadása

A tavaszi virágok, primulák vagy, hagymásnövények: játszintok, nárciszok és tulipánok cserepes verzióit lépten nyomon árulják Valentin naptól kezdve. Ha ajándékba kapunk ilyesmit, akkor is érdemes megtartani az elvirágzás után. A legtöbb tavaszi virág ugyanis kiültethető és a következő években is kihajt a kertben.

Bízzunk a legapróbb növénykékben is: a mi kertünkben az egyik bokor alatt egy csokorravaló mininárcisz virágzott ki a héten.

Sokszor a direkt kerti ültetésre vásárolt hagymák sem olyan életképesek, mint ezek a cserépben érkező verziók. Ha csak elássuk őket egy virágágyásba, bokor aljába, ahol nem esik bajuk, a következő években kellemes meglepetés lesz a felbukkanó növény. Aki nem előre hajtatott balkonnövényt szeretne, annak most érdemes elültetni a magokat.

jácintok - forrás: pixabay
jácintok – forrás: pixabay

A szomszéd zöldje

A pázsit gondozását is ilyenkor kell megkezdeni. Az első fűnyírás után pedig érdemes átgereblyézni a füvet, az elszáradt fűszálakat összegyűjteni, hogy rendesen szellőzzön a gyep.

A profibbak gyepszellőztető gépet használnak – aminek a létezéséről sem tudtam, mielőtt Budapestre költöztem.

A talaj trágyázása is ilyenkor a leghatékonyabb. A már szárba szökkent gyomok eltávolítása után érdemes kiszórni a műtrágyát. Aki tudományosan áll hozzá, az a talaj Ph-értékét is ellenőrzi a tökéletes eredmény eléréséhez. Érdemes figyelmesen kiválasztani a megfelelő káli-műtrágyát, mert a kerti növények többsége (különösen a bogyós gyümölcsűek) rosszul viseli el a klórtartalmú káli-trágyákat, ezért ajánlatos inkább kálium-szulfátot vásárolni és használni – legalábbis Bálint gazda tanácsai alapján.

kislány a fűben - forrás: pixabay
kislány a fűben – forrás: pixabay

Egyelőre ne feledkezzünk meg a madarakról sem!

A télen az etetőhöz szoktatott kismadarakat addig ne hagyjuk magukra, amíg fagyok várhatóak. Azt követően azonban ne etessük őket tovább, mert nem teszünk velük jót, ha nem hagyjuk őket egyedül boldogulni. Változatosabb étkezést tudnak magunknak biztosítani a természetben, mint amit mi tudunk nekik kínálni.

cinke tavasszal, pixabay
cinke tavasszal, pixabay

Fák frissítése

Az időjárás főleg a fából készült bútorokat illetve a korlátot vagy padlólapot viseli meg. Ezeket nemcsak lemosni érdemes, de megfelelő felületkezeléssel, például lazúrral vagy festékkel átkenve felújíthatjuk őket. Megfelelő tisztítás, alapozás után ecsettel hordjunk fel két réteg felületkezelő olajat. A kertiszerszámok tisztítása és olajozása is ilyenkor esedékes.

cseresznyevirág - forrás: pixabay
cseresznyevirág – forrás: pixabay

A fák és bokrok metszésére is alkalmas ez az időszak. Emellett a gyümölcsfák kérgének megtisztítása is fontos, mert a repedésekben és a kéreg alatt elbújhatnak a kártevők. Tömegesen telelhetnek át a kártevők tojásai, bábjai és a betegségek spórái. Nyeles fakaparóval és a drótkefével érdemes elvégezni a tisztítást. A repedések körül le kell vágni az elhalt kérget és a területet sebvédő anyaggal kell kezelni. A levágott kérget össze kell gyűjteni és megsemmisíteni, mivel ennen is visszafertőződhetnek a fák.

Ha mindent elvégeztünk, ami a saját kertünk vagy erkélyünk esetében szükséges volt, akkor egyelőre pulóverben és forró teával élvezzük az első napsugarakat és várjuk a valódi tavaszt!

(via hobbikert.hu, Bálint gazda oldala, hellovidek.hu)

További cikkekért kattintson!

Varázsold a tavaszt az otthonodba! – Lenyűgöző dekorációs képek

Itt a tavasz, ideje színesebben öltözködni!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!