spot_imgspot_img
spot_img

Így kapcsolódhatunk ki, ha túl sok volt a kütyüzés

-

Article Top Ad (AdSense)
Idén minden eddiginél több időt töltöttünk digitális eszközeink társaságában, hiszen online tanultunk, dolgoztunk, vásároltunk és szórakoztunk. Ezzel párhuzamosan sokan elkezdték érezni az állandó online lét negatív hatásait: a folyamatos készenlét miatti stresszt, a képernyőfény okozta szemfáradtságot, a nehezebb elalvást. Mire érdemes odafigyelnünk, hogy az otthon töltött idő alatt is egészséges egyensúlyt tartsunk a kütyüzésben? Az LG szakértői most segítenek abban, hogyan kapcsolódhatunk ki úgy, hogy közben továbbra is maximálisan kihasználjuk a technológia nyújtotta lehetőségeket.
Figyeljük magunkat
Azért, hogy tisztában legyünk azzal, valójában mennyi időt is töltünk digitális eszközeink nyomkodásával, érdemes felügyelnünk saját szokásainkat. Egyes eszközökön gyárilag elérhető a képernyőidő-funkció, amellyel napokra vagy hetekre lebontva akár percre pontosan is követhetjük, mennyi időt töltöttünk a kijelző előtt. Ha gyárilag nincs ilyen megoldás az eszközünkön, számos alkalmazás kínál hasonló szolgáltatást – ilyen például az AntiSocial, ami megmondja, hogy mennyi időt töltünk el a közösségi felületeken, milyen alkalmazásokat használunk, sőt azt is, hogy hányszor oldjuk fel a telefont.
Tudatosan a kék fénnyel
A képernyők, kijelzők által kibocsátott ún. nagy energiájú, káros ibolyakék fény irritálhatja a szemet, koncentrációs problémákat, fáradékonyságot és fejfájást okozhat, de hosszú távon a teljes bioritmusunkat is felboríthatja azzal, hogy csökkenti az elálmosodásért felelős melatonin hormon szintjét. Tévé esetén ezért érdemes olyan kijelzőtípust választanunk, amely kevesebb kék fényt bocsát ki és nem vibrál – a német TÜV Rheinland szerint ilyenek például az LG OLED tévéinek paneljei. A mobileszközök esetében fontos az időzítés: a pihentető alvás érdekében 1-2 órával lefekvés előtt már ne nyomkodjuk okostelefonunkat vagy tabletünket, használjuk a komfort nézet vagy kékfényszűrés-funkciót, vagy simítsunk kékfényszűrő fóliát a képernyőre. Az LG szakértői szerint a fólia nem jó választás azonban monitorok esetén, hiszen a munka során fontos lehet, hogy az eredeti színeket lássuk. Mivel ezeket hosszú órákon keresztül, folyamatosan és közelről nézzük, fontos, hogy a fényerőt és a kontrasztot megfelelően állítsuk be – a túl sötét képernyő ugyanis pont olyan fárasztó lehet a szemnek, mint a túl erős fény. Ha meg akarjuk óvni magunkat a kék fény káros hatásaitól, munkához a legjobb választás egy dioptria nélküli kékfényszűrő szemüveg.
Szervezzünk tudatosan
A folyamatosan rezgő, villogó, csipogó eszközeink ritkán adnak lehetőséget arra, hogy elmélyüljünk egy feladatban. Próbáljuk meg tudatosan megszervezni digitális jelenlétünket is: ne indítsunk el egyszerre három programot és ne használjunk párhuzamosan ugyanarra a feladatra két különböző készüléket. Ugyanígy fontos észben tartanunk, hogy a figyelmünkért versengő barátok, kollégák és családtagok sürgős esetben valószínűleg felhívnak majd, és nem fogunk lemaradni semmiről, ha egy kicsit kikapcsolunk. Ha határokat szabunk online jelenlétünknek, hatékonyabban és stresszmentesebben zajlanak majd a mindennapjaink.
Relaxáljunk digitálisan
Az értesítéseket kikapcsolva digitális eszközeinket is használhatjuk kikapcsolódásra. A 7Mind nevű alkalmazásban például 7 percen keresztül kifejezetten meditációs és relaxációs feladatokat kapunk. A rendszeresen végzett gyakorlatok hosszú távon segítenek abban, hogy könnyebben tudjunk fókuszálni a feladatainkra anélkül, hogy minden digitális eszközünk elterelné a figyelmünket. Segítenek továbbá leküzdeni azt a vágyat, hogy azonnal válaszoljunk minden üzenetre, így egy idő után nem fog zavarni, ha kimaradunk egy beszélgetésből vagy nem elsőként veszünk észre egy státuszfrissítést.

Fotó: Unsplash
Kapcsolódjunk ki fizikailag
Érdemes az eszközeinket félretéve napi 1-2 órán át olyan tevékenységet végezni, ami nem igényel képernyőt: ilyen lehet a főzés, az olvasás, a jógázás vagy bármilyen kézműves tevékenység. Válasszunk olyan aktivitásokat, amik feltöltenek minket, hogy a munkához visszatérve fókuszáltabbak, produktívabbak és energikusabbak legyünk. Ez azért is fontos lehet, mert a munkánk már nem csak a számítógépeinken, hanem a mobilunkon is folyamatosan velünk van, ez pedig az otthon töltött idő alatt észrevétlenül kitolhatja a munkaórákat. Azért, hogy a munkát és az online kikapcsolódást mentálisan is el tudjuk választani egymástól, érdemes ezt a szünetet közvetlenül a munkaidő végére időzíteni.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!