Így hat a bezártság és a karantén a memóriánkra

-

A koronavírus-járvány életünk számos területére hatással van. Az életmódunk, az emberi kapcsolataink, a napi rutinunk vonatkozásában is jelentős változásokat hozott a világjárvány.

Az izoláltság, a szorongás, a kevesebb impulzus is befolyásolja a közérzetünket, memóriánk működését.

Cikkünkben azt szeretnénk körbejárni, hogy hogyan hat a memóriánkra, a szellemi frissességünkre a bezártság.  

 

Kevesebb impulzus ér minket

Mivel az egészségünk megóvása érdekében jóval kevesebb helyre szabad járnunk, este 8 után pedig már csak otthon megengedett tartózkodnunk, így a mozgásterünk is beszűkült. Az impulzusszegényebb, mozgásszegényebb élet pedig passzívabbá tesz minket. A fizikai aktivitás, a friss levegő hiánya miatt az agyunk is „ellustulhat”.

Iktass be minden napra egy kis sétát, otthoni tornát a szellemi frissességed fenntartása miatt!

Kevesebb élő interakcióban veszünk részt

Sokan online, home office-ban végzik a munkájukat, így a munkatársakkal történő könnyed beszélgetések, small talk elmaradnak a mindennapokból. Az online térben zajló megbeszélések, órák, konferenciák nem pótolják az élőszó varázsát.

A családi, baráti csevegésekből is sokkal kevesebb jut most, mert nincs mód találkozni, érthető módon zárva vannak a kávézók, mozik, szórakozóhelyek.  Így a történetmesélés, a sztorizás, az élményátadás hiányával a szókincsünk is szegényesebb lehet.

Nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy megkeressük a szövegkontextusnak megfelelő szavakat, hogy árnyaltan fejezzük ki magunkat.

Az online oktatásban részt vevő diákoknak és tanároknak is egy újfajta érintkezési módot kellett megszokniuk, az pedig egy külön cikk témája lehetne, hogy miként változtatta ez meg a szóbeli önkifejezés minőségét, stílusát.

kép: pixabay.com

 

Felborult az időérzékünk

Sokan egy teljesen újfajta napirend szerint élik a mindennapjaikat, áthangolták a megszokott rutint. A reggeli kelés időpontja elcsúszhat, az otthoni munkavégzés vagy online órák miatt a napkezdő elfoglaltságok is elmaradhatnak (reggeli készítése, bepakolás, felöltözés, haj rendbehozása, elindulás rutinjai).

Mivel korán sötétedik, este 7 után már boltba sincs mód menni, így a napok lerövidülni látszanak. Nem csoda, hogy össze is folynak. A felborult időrézék miatt néha azt sem tudjuk megmondani, hogy melyik dolog a hét melyik napján történt, nehezebben rekonstruáljuk az eseményeket.

 

A memóriaromlás leginkább az idősebbeket érinti

A veszélyeztetett korosztályhoz tartozók, nyugdíjasok mozgástere is leszűkült, sőt, sokan a fennálló helyzet miatt még inkább izolálódnak, elszeparálódnak. A rokonlátogatások elmaradása motivációvesztéssel is járhat, ez pedig nem tesz jót a szellemi frissességnek.

kép:pexels.com

A demens betegek sajnos kiemelt veszélynek vannak kitéve a koronavírus-járvány idején, hiszen többségük a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik, és a bevezetett korlátozások miatt felgyorsulhat az állapotromlásuk, nem láthatják a szeretteiket, emlékeik még inkább elhalványulnak.

Ezt támasztja alá a The London School of Economics és a University College London közös kutatása is, amit a szeptember 21-i Alzheimer-világnappal összefüggésben készítettek.

A koronavírus-járvány miatt látogatási tilalmat elrendelő otthonokban élő idősek még inkább leválnak szeretteikről és izolálódnak. Az ő szellemi állapotuk látványosan romolhat.

 

 

 

Kategória:

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!