spot_imgspot_img
spot_img

Így halad a Deák téri metróállomás felújítása

-

Article Top Ad (AdSense)

A munkálatok egyik központi elemeként, a nyár második felében megkezdték a Deák Ferenc téri állomás megközelítését elősegítő 26 méteres liftakna és a 23 méteres alagút (közlekedő vágat) kialakítását, amely a későbbiekben közlekedő folyosóként működik. A bányászati műveletek akadálytalan megvalósítása érdekében a kivitelezők gyorskötésű lőttbetonos technológiát alkalmaznak, amelyhez a Baumit Kft. alsózsolcai üzemében készíti el a speciális gyorskötő tartamú száraz lőttbeton keveréket. A munkálatok során az egykori Erzsébet téri Nemzeti Színház építkezéséből visszamaradt elemeket is hasznosítják, többek között a most véglegesen megépítésre kerülő liftakna is ehhez a korábban meghiúsult projekthez tartozott.

A Deák Ferenc tér az M3 metróvonal legforgalmasabb csomópontja, ezért az itt zajló felújítási munkálatok eredményeként napi mintegy félmillió ember tömegközlekedése válik korszerűbbé. Ilyen mértékű forgalomnál a minőségi munka mellett a gyors kivitelezés is lényeges szempont, amelyhez innovatív megoldásokra van szükség. A kivitelezők ezért úgy döntöttek, hogy az utóbbi 20 évben elterjedt gyorskötésű lőttbetonos technológiát alkalmazzák az állomás akadálymentesítését szolgáló 26 méteres liftakna és azt az állomással összekötő 23 méter hosszúságú alagút építési és átalakítási munkálatainál. Az ehhez megfelelő száraz, gyorskötő tartamú lőttbetont a Baumit Kft. az alsózsolcai üzemében készíti el egy speciális gyorskötő keverék hozzáadásával, majd innen egyenesen az építkezés helyszínére szállítja. Ennek köszönhetően a bányászati munkálatok a végéhez közelednek, a liftakna már elkészült és a közlekedő folyosó fele is készen van. A földalatti terekben a bányászati munkák befejezése után belső vasbeton héjszerkezet is megépítésre kerül.

Fotó: Unsplash

Várhatóan közel 1000 tonna lőttbetont fognak felhasználni a projekten, amelyet száraz technológiával hordanak fel, így a beton korai szilárdulásának köszönhetően a bányászati műveletek akadálytalanul és gyorsan haladhatnak. A gyorsaság mellett a lőttbeton további előnye, hogy nehezen hozzáférhető helyekre, vagy akár egyenetlen felületre is felhordható.

Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője szerint egyre nagyobb a kereslet az ilyen termékekre: „Maguk az anyagok, amelyeket a mélyépítésben használunk, nem sokban különböznek a magasépítésű anyagoktól, ezért a Baumit gyártósora fel van készülve rá, hogy kimondottan a mélyépítésben használatos anyagokat is gyorsan elő tudjon állítani. Ezekhez a termékekhez és technológiákhoz speciális szaktudás kapcsolódik.”

Az építkezés további érdekessége, hogy felhasználják az egykor az Erzsébet térre tervezett, de rövid idő után leállított Nemzeti Színház félkész szerkezeteit. A színház építése miatt ezen a területen kialakított 15 méter mély résfalakkal körülhatárolt aknát már teljesen kinyitották, és bányászati módszerrel folytatták az aknamélyítést további 11 méteren keresztül.

Fotó: Unsplash

A munkaterületről és a technológia alkalmazásáról készült videó az alábbi linken elérhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=wYGHIGYoA0A&ab_channel=BaumitHU

 

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!