spot_imgspot_img
spot_img

Így fuss kánikulában – Tippek elszánt futóknak

-

Article Top Ad (AdSense)

Itt az újabb kánikulai hullám, a napokban 35 fok fölé is emelkedik majd a nappali maximális hőmérséklet, azonban az elszánt futókat ez nem állítja meg abban, hogy gyakorolják kedvenc sportjukat.

Nincs is erre szükség, arra azonban igen, hogy ésszel és a körülményekre odafigyelve fusson ilyenkor az ember. A világ vezető futómagazinja, a Runner’s World hazai kiadása tippekkel segíti a kánikulában is mozogni vágyókat.

 

Hagyd az aszfaltot  

Az aszfalt és a városi környezet tovább fokozza a hőséget, ilyen időben érdemes árnyékot biztosító fák között futni. Fontos szempont a tengerszint feletti magasság is, hiszen a hegyekben, a fák lombjai alatt akár 6-9 fokkal is hűvösebb lehet mint a városban. Természetesen a kora reggel és az este sokkal alkalmasabb a sportolásra, mint a napsütötte órák.

Engedd el az egót

Meleg időben mindenkinek rosszabb lesz a tempója, teljesítménye, mint ideális körülmények között. Érdemes nem egóból, hanem érzésből futni: ne most feszegessük a határainkat. Az egyéni csúcsok megdöntésére a kánikula nem alkalmas.  A tempófutások lehetnek valamivel rövidebbek és nem árt néhány extra pihenő sem a túlmelegedés miatt.

Árnyékolj, árnyékolj, árnyékolj

Kánikula – és nappali futás – esetén a világos színű, az arcot és tarkót is árnyékoló, könnyű, laza ruházat ajánlott. A napszemüveg is alapkellék. A vizes törülköző és a karpántba helyezett jégdarabok sokat segíthetnek a külső hűtésben. Érdemes úgy megtervezni az útvonalat, hogy legyen közben lehetőség víz vételezésére: egyrészt a folyamatos hidratálás, másrészt a fej, haj hűtése miatt is.   

Rá lehet gyúrni

Rövid távon is fel lehet készíteni a szervezetet a rá váró megpróbáltatásokra. A naponta megismételt forró fürdő/szauna/gőzkabin például az extrém hőhatásokra edzi a szervezetet. A mindennapi rövid hideg zuhany is alkalmazkodóvá teszi a testet az extrém viszonyokhoz.  

Figyelni kell a pulzust

Teljesen normális, ha az ember pulzusa a melegben felmegy, hiszen a szervezet küzd, hogy megőrizze a normális hőmérsékletet. A folyadékvesztéstől nő a vér viszkozitása, besűrűsödik, így a szívnek is komolyabb erőfeszítést kell tennie azért, hogy mindenhova elpumpálja. A pulzust maximum 5-6 ütéssel érdemes a megszokott fölé engedni, ezen érték felett már szükségessé válik a pihenő

Így tudhatod, mennyit kell innod

Unalomig ismételt tény, hogy a futás előtt és után is létfontosságú a folyadékpótlás. A folyadékvesztés mértékét úgy lehet a legegyszerűbben kiszámolni, ha futás előtt és közvetlenül utána is megmérjük magunkat, a különbség pedig maga az érték, amelyet víz formájában pótolni kell.

Így változtatta meg a fitnesz világát a koronavírus járvány

5 tipp, ami segíthet lefutni az első 10 km-edet

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!