spot_imgspot_img
spot_img

Így főzz az érzékeidre hallgatva

-

Article Top Ad (AdSense)

Bár főzés közben a legtöbben egyébként is megkóstoljuk az ételt, de azért érdemes emlékeztetni magunkat, hogy ott van még négy másik érzékszervünk is, amelyekre támaszkodhatunk a konyhában.

Az étel csupa élvezet érzékszerveink számára. Az ételek elsősorban ízek, de egyben csábító aromák, textúrák, az összetevők sistergése a serpenyőben és a tökéletesen főtt zöldségek gyönyörű színei. És bár egy étel elfogyasztása elsősorban érzékszervi élmény, ritkán gondolunk arra, hogy főzés közben mennyi információt tudnak feltárni előttünk érzékeink. Mert a főzés sokkal több, mint követni a recept utasításait és remélni a legjobbakat.

Ha átalakítjuk a főzéshez való hozzállásunkat ezernyi ajtó nyílik meg előttünk, magabiztosabbak és felszabadultabbak leszünk a konyhában. Ragadjuk hát meg az érzékeinkben rejlő lehetőségeket, hogy minden alkalommal emlékezetes alkotásokat hozzunk létre.

Látás

Ha úgy döntesz, hogy rátérsz az érzéki főzés megtanulásának módjára, akkor a vizuális jelek felismerése egy ragyogó kiindulópont. Egy gyors pillantás a serpenyőre és megtudhatod, hogy mennyi olajra vagy más zsírra van szükség. „Hagyd, hogy a szemed, a füled és az ízlelőbimbók megmondják, mennyire zsíradékra van szükséged.” – mondja Samin Nasrit a Só, Zsír, Sav, Hő című könyvében. – „Mondjuk, hogy azt írja a recept, hogy párolj meg két gerezd apróra vágott fokhagymát két evőkanál olívaolajon. Egy kis serpenyő alját lehet, hogy bevonja a vaj, de egy nagyobbét valószínűleg nem. Ezért ahelyett, hogy csak a receptet követed, használd a józan eszedet is.”

Vagy amikor hagymát pirítunk ahelyett, hogy a recept előírása szerinti időt követnénk, hagyatkozzunk a szemünkre, és ha átlátszó, akkor rögtön láthajuk, hogy készen van. Szemünk kiváló eszköz arra, hogy meghatározzuk nagyra vagy kicsire vágtuk az összetevőket, ez pedig megbízhatóan megmutatja, hogy mennyi ideig kell főznünk.

Az összetevők színének változás árais érdemes figyelni és főzés közben keressük a gazdag árnyalatokat: a cukkini és a brokkoli élénk zöldjét vagy éppen a rántás színét. Ez nagy segítség abban, hogy lássuk, hogyan haladunk és mikor kell továbblépni.

Ízlelés

Semmi sem fontosabb a főzé során, mint az ízlelőbimbóink csiszolás, hiszen egy étel akkor a legélvezetesebb, ha benne minden kiegyensúlyozott és harmonikus. És, hogy mindezt megtudjuk, annak egyetlen módja, ha megkósoltjuk az ételt. Főzés közben fogjunk egy kiskanalat, mártsuk az ételbe és figyeljünk: kell még bele só, van benne elég fűszer? A tökéletes ízekre való törekvések erőfeszítéseit végül nem csak mennyei textúrákat, hanem harmonikus ízeket is eredményeznek majd.

Ha ízekről van szó, egy kis kontraszt sokat segíthet. A puha tésztához adj egy kis ropogós zöldséget vagy egy mézes mázhoz néhány csepp ecetet. Ezek lehetnek azok a hiányzó részletek, amelyek aztán szimfóniává varázsolják az ételt.

főzés
Fotó: Becca Tapert/unsplash.com

Szaglás

A főzés közben felszabaduló illatok, nem csak az étvágyat ébresztik fel, hanem abban is szerepet játszanak, hogyan ízlik az étel. Az illatok a főzés során ráadásul remek nyomokat is kínálnak. És most nem csak az égett hús szagáról beszélünk…

Sok összetevő, mint a fokhagyma, kurkuma, gyömbér például a hőkezelés által még aromásabb lesz, ami azt jelenti, hogy ideje továbblépni a főzés folyamatában. Bizonyos fűszereknél a szárazon pörkölés vagy pirítás felerősíti az illatát és aromáját, így adva több ízt az ételnek. Az olyan nyilvánvaló jelektől eltekintve, mint a penész vagy az avasság szaga, szaglóérzékünk az első védelmi vonal annak megállapításához, hogy az összetevők rendben vannak-e.

Tapintás

Az érintés egy nagyon hasznos módszer a hús vagy más termék frissességének megállapítására. Csak egy finom érintés és beszélni fog. Fogj meg egy paradicsomot vagy egy paprikát: szilárdnak kell lennie, de semmiképp nem nehéz tapintásúnak. Persze az ujjunkat nem akarjuk a mártásba dugni, de azáltal, hogy megkeverjük a fakanállal máris érezzük az állagát. De ugyanígy egy érintéssel ellenőrizhetjük azt is, hogy megsült-e a hús. Ehhez először is lazítsd el a kézfejed, majd nyomd meg finoman a tenyered hüvelyujj alatti részét. Ilyen az érzete a még nyers húsnak. Most értintsd össze a hüvelyujjadat és a kisujjadat, majd vizsgáld meg ezúttal is a hüvelyujjad alatti párnácskát: ez pedig már azt mutatja, hogy milyen a jól megsült hús tapintása.

Hallás

Hallgasd a serpenyő sercegését. A száraz hang azt jelenti, hogy szükség van még egy kis plusz olajra, míg ha túl nagy zajt csap a serpenyő, az arra utal, hogy csökkenteni kell a hőfokot. Ha jól figyelsz, azt is hallod, hogyan folyik ki a nedvesség a tofuból vagy a húsból, és amikor bugyborékolásból szárazabb szisszenésre vált át, amikor ideje megfordítani. A zöldségek és gyümölcsök kemény, roppanós hangja azt jelenti, hogy frissek. Ha pedig megértinted a frissen sült kenyér alját és hallod az üregest kongást, akkor tudni fogod, hogy kihűlt és szeletelheted.

…és a hatodik érzék: az intuíció

Most, hogy a konyhában mestere lettél az öt érzékednek, kitárul egy újabb ajtó, az intuíció. Most már készen állsz arra, hogy eltérj a receptektől és elkészítsd saját ínycsiklandó alkotásaidat. Az öt érzékszerved segítségével megtanulhatod, hogy melyek azok az összetevők, amelyek jól passzolnak egymáshoz. Képzeld el fejben az ízeket és már jöhetnek is a kreatív párosítások. Használd bátran a képzelőerődet, hogy megszülessenek azok a mesés ételek, amelyhez semmi más nem kell, csak te és az öt érzékszerved…

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

3+1 ínycsiklandozó smoothie 5 perc alatt

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!