spot_imgspot_img
spot_img

Így esszük a fagylaltot a világ különböző tájain

-

Article Top Ad (AdSense)

A fagylalt a világ talán legnépszerűbb édessége, és vessen bárhová is az élet, mindenhol megtalálható. Legyen lágy és krémes vagy fagyos és vizes, kétségtelenül maga a tökéletes nyári élvezet, amelyet a különböző országokban járva sokféleképpen kóstolhatunk. 

A fagylalt elsőre egy egyszerű édességnek tűnik, de attól függően, hogy hol járunk a nagyvilágban igen változatos lehet a formája és a felépítése.

Kakigori és mochi fagyi – Japán

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@ichigo.chiko által megosztott bejegyzés

A kakigori története a XI. századra vezethető vissza, amikor még csak a tehetősebb réteg engedhette meg magának ezt a sajátos japán jégkását, amelyet szirupokkal és sűrített tejjel ízesítenek. A kakigorinál legfontosabb a textúra, és mindig ügyelni kell arra, hogy a jégdarabok a lehető legvékonyabbak legyenek. Míg Japánban ez a legnépszerűbb hűsítő édesség, addig az Egyesült Államokban a mochi fagylalt terjedt el, mint a leghíresebb japán stílusú fagylalt. Ez utóbbit édes és ragacsos rizstésztába csomagolják, és olyan változatos ízekben kapható, mint zöld tea, vörösbab, szilvabor, amelyektől könnyen abszolút függővé válhat az ember.

I tim pad – Thaiföld

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ice Cream Dreams (@icecreamdreamin) által megosztott bejegyzés

Ez a feltekert vagy göngyölt fagyi nagyon érdekesen készül: az édes és krémes masszát egy hideg fémlapra öntik, amelyen a keverék gyorsan lefagy. Ezután egy célszerszámmal, ami nagyjából egy spaklira hasonlít, feltekergetik és máris kész a tökéletes nyári street food, amely nem csak Thaiföldön, hanem Malaysiában és Kambodzsában is megkóstolhaunk – ha éppen arra járunk.

Jipangyi – Dél-Korea

jipangyi-fagylaltok-korea
Fotó: flickr.com

A jipangyinak, vagy másnéven a j-kúpnak nincs hosszú századokra visszanyúló története, ám ez ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne figyelemre méltó, mint társai. A 2014-ben feltalált fagyi villámgyorsan híressé vált egy híres dél-koreai humoristának, Ryan Bangnak köszönhetően, aki nem csak szülőhazájában, hanem a Fülöp-szigeten is népszerűvé tette. A cukornád formájú puffasztott kukoricahéjak fagylalttal vannak megtöltve és szerencsére elég erősek ahhoz, hogy egyik végén se folyjon ki semmi, amíg kényelmesen el nem fogyasztjuk.

Kulfi – India

A kulfi egy sűrű, tej alapú fagylalt, amely olyan tipikus indiai ízekben és fűszerekből készül, mint a pisztácia, mangó, kardamom, sáfrány. A legenda szerint India északi részén született meg a 16. században, amikor a tejet fémkúpba tették, majd jég és só keverékében megfagyasztották. Az indiai fagylalt inkább pudingra hasonlít, mint a nálunk megszokott jeges édességekre, és „vastagságának” hála lassabban is olvad, ami tökéletes a nyári forróságban.

Bastani – Irán

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Iran ایران (@travel.iranland) által megosztott bejegyzés

A perzsa fagylalt története valószínűleg i.e. 500 körül kezdődött Achaemenida uralkodó birodalmában. A jégzúzalékra különféle szirupokat öntöttek, amelyekből hűsítő csemegéket készítettek a forró nyári napokra. A tejből, tojásból, cukorból rózsavízből készülő keveréket jellemzően sáfránnyal, szőlőlével, gyümölcsökkel és más ízekkel keverik össze, de néha a tejföl vagy a salep (orchideagumóból készült ital) is a hozzávalók között szerepel. I.e. 400-ban a perzsák is feltaláltak egy rózsavízzel és vermicelli tésztából készített sorbetet is, amely faloodeh néven vált ismertté és amely inkább egy tál spagettire hasonlít, mint a nálunk megszokott fagyira.

Dondurma – Törökország

Sokan úgy vélik, hogy ez a világ egyik legrégebbi fagylaltja, amely igen elterjedt a Közel-Keleten. Ez a szintén sűrűs, krémes és nyúlós fagylalt magasabb hőmérsékleten is szilárd marad a benne lévő orchideagyökérnek és masztifa gyantájának köszönhetően. A leggyakoribb íz a többi török édességnél megszokott krém és a cukor természetesen édes íze, de gyümölcs és dióízekben is találkozhatunk vele a török utcákon.

Briós fagyi – Szicília

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marcello Patronis (@chefpatronis) által megosztott bejegyzés

Ebben a csodában két fantasztikus nép (olasz és francia) két fantasztikus találmánya (fagylalt és briós) egyesül. Elsőre talán furcsa párosítás lehet, de aki már kósolta, az tudja, hogy kevés ennél fantasztikusabb finomság van egy nyári estére, miközben a tengerparton korzózunk. A brioche con gelato névre hallgató fagyi egyszerűen egy zsemlébe töltött fagylalt, amelyet természetesen a legjobb, ha „con panna”, azaz tejszínhabbal kérünk, hogy a lehető legteljesebb legyen az élvezet.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Egyszerű és nagyszerű standételek a Balatonnál

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!