spot_imgspot_img
spot_img

Így erősíti a kapcsolatokat a small talk

-

Article Top Ad (AdSense)

A small talk könnyed csevegést jelent súlyos témák nélkül, afféle udvariaskodó beszélgetés. Segítségével kapcsolatokat építhetünk, vagy mélyíthetünk el, de akár konfliktusokat is kezelhetünk. 

A small talk a mindennapokban

A felszínes, könnyed beszélgetéseknek sokszor kapcsolatépítő szerepük van. Az a funkciójuk, hogy oldják a feszültséget, közelebb hozzanak ismeretlen embereket egymáshoz, gördülékenyebbé tegyék az ügyintézést, a munkahelyen való boldogulást. A súlyos témáktól mentes csevegés miatt szimpatikussá válhat egymás számára két ember, bizalmat ébreszthetnek a másikban. A small talk akár egy barátság előszobája is lehet.

Előfordulhat, hogy egy váratlan beszélgetésből hosszabb távú kapcsolat születik.

Oldja a feszültséget

Vannak olyan élethelyzetek, amikor összekényszerülünk idegenekkel, például egy váróteremben, utazáskor a vonaton, repülőn, egy kurzuson, egy workshopon, vagy nagy családi eseményeken, ahol ezer éve, vagy soha nem látott távoli rokonnal kellene beszélgetésbe elegyedni. A kínos hallgatás megtöréséhez elég egy megjegyzés a helyszínről, a környezetről, az eseményről, s máris alkalom nyílik a többieknek reagálni az elhangzottakra.

Ne negatív megjegyzéssel próbálj beszélgetést kezdeményezni, mert az akár visszataszító is lehet. Inkább valami ironikus mondattal indíts, ha annak akarsz hangot adni, hogy valamivel nem vagy megelégedve az adott szituációban. Biztosan lesz olyan, aki lecsapja a feldobott labdádat.

kép: unsplash.com-Adam Winger

Elismerő szavakra ad lehetőséget

Mindenki szereti, ha dicsérik. A legmogorvább fazon is élvezi, amikor dicséretet kap.

Ha szeretnél szívességet kérni, és udvarias formában akarod tálalni a kívánságodat, akkor érdemes elismerő szavakkal indítani. Mondjuk reklamálsz egy boltban, vagy elégedetlen vagy egy szolgáltatással, akkor ha azzal kezdesz, hogy „Tudom, hogy fáradt már és sok a vevő”, akkor ezzel elismered az illető munkáját, emiatt befogadóbb, segítőkészebb lesz.

Megalapozza a kölcsönös bizalmat

A small talk segíthet egy súlyosabb témát is előkészíteni. Az udvariaskodó csevegés mélyebb beszélgetések felvezetése, egyfajta bemelegítés, egymásra hangolódás is lehet.

A lényeg, hogy ráérezz a másikra, megérezd, hogy milyen stílusban, milyen modorban érdemes vele csevegni. Ha a szimpátia megvan, akkor a laza dumálgatásból valami komolyabb is kisülhet.

kép: pixabay.com

Jókedvre derít

A jókor bedobott humoros mondat megnevettetheti a környezetedben lévő idegeneket, így a közös kacagás kellemes pillanatokat szülhet. Ha mondjuk valami kínos dolog történt, megbotlottál, elszúrtál valamit, akkor egy szellemes megjegyzéssel eltompíthatod a dolog élét.

Az emberek többsége szereti a derűs, mosolygós, vicces figurákat. Ha a lelki alkatodhoz illik, légy te az, aki vidámságot viszel a könnyed csevegésbe.

A közös kacagás plusz energiákat adhat neked is, és a társaságodban lévőknek is.

 

Ha kapcsolat témában még szívesen olvasnál, ezt a cikket is Neked ajánljuk:

Ha működik a kémia-a vonzalom legbiztosabb jelei

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!