spot_imgspot_img
spot_img

Így érdemes kidolgozni egy munkahelyi wellbeing programot

-

Article Top Ad (AdSense)

Ezek bevezetése segíti a szervezetet az erős, egészséges és fenntartható egészségügyi és munkahelyi wellbeing program kidolgozásában. 

A következő lényeges összetevőknek kell a helyükön lenniük annak érdekében, hogy a vállalat jóléti stratégiája megfelelően működni tudjon és támogassa a vezetőket és a dolgozókat egyaránt.

Vezetői kultúra létrehozása

Egy összpontosított vezetői kultúra létrehozása meghatározó jelentőséggel bír, ahol a jóllét és az egészség ösztönzése kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a dolgozók elköteleződjenek és prioritást adjon saját jóllétének. Fontos, hogy az egészséget és a jóllétet mindig a szervezetet felső részéről védjék. A menedzsmentnek látnia kell saját vezető szerepét, és az egészséget és a jóllétet előtérbe helyezni. Egy hatékony wellbeing program kidolgozása nagy előrelépés lehet a közvetlen vezetők folyamatos tájékoztatása mellett, akik jelentős hatással lehetnek a munkavállalói attitűdre és viselkedésre.

A terv létrehozása

A wellbeing stratégia kidolgozásánál lényeges, hogy az érdekelt felek és a vezetőség is felvázolhassa elképzeléseit, ahogy az is, hogy ez a jövőkép mindenki számára világos és érthető legyen. Rögzíteni kell a célkitűzéseket, vagyis azokat az általános célokat, melyeket mérni fognak. Az összes wellbeing tevékenyég egy csokorba gyűjtésével (legyen ez akár betegség esetére szóló juttatás vagy bármilyen képzés) áll majd össze a különböző elemeket tartalmazó stratégia.

A mutatók ismerete

Az egészség és a jóllét számos mutatóval mérhető, mint például a betegségek aránya, a távollétek okai, az üresedési ráta, személyzetváltás, személyzeti felmérések válaszai és még sok-sok más. Fontos azonban tudni, hogy mely adatforrások hasznosak és átgondolni, hogy a különböző mutatók milyen hatással vannak a dolgozókra. A naprakész, valós idejű adatok segítenek pontos képet adni arról, hogy mi történik a szervezetben, ahogy az alkalmazottak és a demográfiai adatok ismerete is. Mindezek után a szervezetben lévő emberek igényeinek megismerésével hatékonyan lehet tenni a munkahelyi wellbeing érdekében.

munkahely-wellbeing
Fotó: Austin Distel/unsplash.com

Kommunikáció és a munkahelyi wellbeing

A kommunikáció és a vezetés elengedhetetlen az egészséges munkahelyi kultúra megteremtéséhez. A világos és egyszerű üzenetek használatával könnyebb elérni, hogy a dolgozók is részt vegyenek a wellbeing stratégiákban. Ehhez úgy kell megválasztani a kommuikációs csatornákat, hogy az megfeleljen a közösségnek és eljusson a címzettekhez és reagálni tudjanak az üzenetekre. A rendszeres kommunikációval nem csak a jó példákat és a különböző történeteket lehet megosztani, hanem azt is, hogyan lettek végrehajtva a doglozók által kért változtatások.

Elköteleződés

A vezetőség és a munkavállók elkötelezettsége alapvető jelentőséggel bír az egészség és jólléti programok megvalósulásában. Az egyik legfontosabb része, hogy megtudjuk mit akarnak a dolgozók és mire van szükségük. Ebben nagy segítségre vannak a rendelkezésre álló adatok vagy akár a konkrét felmérések, mert ez lehetőséget ad a vezetésnek arra, hogy megtalálja a legjobb szolgáltatókat, akikkel együtt tud működni a válallat wellbeing stratégiájának megvalósítása kapcsán.

Egészséges munkahelyi környezet

Egy gondoskodó környezetben végzett munka arra ösztönzi az ott dolgozókat, hogy együttérzőbbek és gondoskodóbbak legyenek. Egy olyan munkahelyi kultúra létrehozása, amely támogatja az egészséget és a jóllétet sokat segíthet abban, hogy felismerjék az együttérzésben rejlő értéket és személyes felelősséget vállaljanak saját egészségük érdekében.

Egészségügyi beavatkozások

Ha a vezetés befektet a megelőzésbe azzal csökkenti a távolmaradás esélyét: egy egészséges és támogató munkakörnyezet létrehozásával, a munkahely környékén lévő egészségügyi szolgáltatókkal, illetve szabadidős központokkal való kapcsolat felépítésével átfogó lehetőségeket tud kínálni dolgozói számára. Fontos, hogy mindenki hozzáférjen ezekhez a lehetőségekhez és mindenki olyan időben, ami számára a legmegfelelőbb. Ezek mind arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy minél kevesebbet maradjanak távol a munkahelytől vagy felgyorsítsák a visszatérés folyamatát.

Értékelés és cselekvés

A világos stratégia és jövőkép létrehozásakor erős és mérhető célokat kell meghatározni, ezért még cselekvés előtt érdemes meghatározni, hogyan fogják értékelni a programot.  ez nem csak a célok meghatározásában segít, hanem abban, hogy lássák hogyan néz ki a siker maga. Így könnyebb a feladatokra összpontosítani és biztosítja, hogy a megfelelő tevékenységek legyenek elvégezve. Ha a program jól működik, akkor jöhet a folytatás. Ha viszont valamelyik részletében probléma merülne fel, mielőbb ki kell deríteni, hogy melyik része és miért nem működik jól, majd változtatni rajta. Lehet, hogy csak rossz volt a kommunikáció vagy a munkavállalók mást szeretnének…

Itt további érdekes és hasznos olvasnivalót találsz a témában:

6 wellbeing megoldás, hogy jól érezd magad a bőrödben

 

Ezekben az országokban a legjobb a munka – magánélet egyensúly

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!