spot_imgspot_img
spot_img

Így élik túl a skandinávok a hosszú téli napokat

-

Article Top Ad (AdSense)

Az északi országok az extrém téli időjárás és a hosszú sötét nappalok ellenére is a világ legboldogabb országai. Innen, Magyarországról nézve egy kicsit nehéznek tűnik elképzelni, hogy hogyan lehetnek ott boldogok az emberek, miközben mi itt éppen a szokásos téli depresziónkba készülünk alámerülni. Szerencsére van néhány tippük, amit mi is kipróbálhatunk.

Legyen kint bár hideg és eső, köd és fagy, a skandináv életfelfogásból mi is elleshetjük, hogy a hosszú és sötét téli napokat hogyan tudjuk megtölteni örömmel és boldogsággal.

A lagom filozófia szerint élő svédek szeretik önmagukat és nem félnek a változásoktól. Értékelni tudják mindazokat a dolgokat, amijük van és igyekeznek távol tartani magukat az ésszerűtlen költekezéstől. A bőség és a felhalmozás helyett inkább a minimalizmus hívei és mindenben az egyensúlyra törekednek, legyen szó akár a lakberendezésről vagy a munka és magánélet összehangolásáról. Ez azt jelenti, hogy időnként számba veszik az életüket, újrakalibrálják a prioritásokat és a tevékenységeikre fordított időt, és ha kell, megteszik azokat a szükséges változtatásokat, amelyek az egyensúlyi helyzet megtartásához szükségesek. A lagom filozófia kiegyensúlyozott „pont jó” gondolkodásmódja és nyugalma ezekben a nehéz időkben is segít nekik, hogy boldogabbak legyenek és könnyebben vegyék a mindennapi élet akadályait.

A dánok kiélvezik az otthon töltött időt, munka után sietnek haza, otthon aztán gyertyákat gyújtanak, esznek valami finom szezonális ételt vacsorára és a kandallóban ropogó tűz mellett örülnek egymás társaságának vagy éppen a sajátjuknak. Mindenben a szépet keresik és ha megtalálták, akkor élvezni is tudják. Ez nem is tűnik olyan bonyolultnak, igaz? A fentieket végiggondolva kitaláltuk, hogy mindezt az életszemléletet hogyan tudjuk átvenni, hogy mi is ki tudjuk élvezni a téli napok minden pillanatát.

Adj magadnak értékes időt:

Milyen gyakran engeded meg magadnak, hogy tényleg teljesen és nyugodtan relaxálj egyet? Hogy kiélvezd az egyedüllét csodás pillanatait? A hideg és sötét téli napokat pont erre találták ki: elbújni otthon a hétköznapok forgataga elől egy lopott fél órára vagy órára és feltöltődni. Olvass könyvet, újságot, hallgasd a kedvenc zenéidet, mindegy csak élvezd, élvezd, élvezd…

Fotó: unsplash.com

Gondolkodj a céljaidon:

Nem könnyű összpontosítani és pozitívan látni a dolgokat, amikor az ég mindig felhős és alig látjuk a napfényt. Ezért kell éppen ilyenkor leülni és végiggondolni hová tartasz és mit szeretnél elérni. Néhány hónap és újra rügyeznek a fák, újra teljes erőből süt majd a nap, aztán máris itt lesz a nyári szünet és a szabadság. Kétségtelen, hogy ebben bizonytalan helyzetben nem könnyű elképzelni, hogy 2021-ben tudunk majd nyaralni menni, de ettől függetlenül még sok mindent végig tudsz gondolni, ami segíthet tisztán látni a helyzetet, főleg ha nem csak nyaralással kapcsolatos terveid vannak. Miután tisztáztad magadban a céljaidat, írhatsz egy listát is azokról a dolgokról, amiket a céljaid érdekében most megtehetsz.

Közös esti program a családdal:

Ez egy igazán könnyű öröm, amelytől az egész család pompásan érzi majd magát. Akár egy közös családi moziest pattogatott kukoricával és forró csokival (felnőtteknek persze egy illatos forralt borral), vagy egy közös társasjátékozás remek lehetőség arra, hogy mind együtt legyetek és élvezzétek egymás társaságát. Sok olyan program és elfoglaltság van, amire nyáron nincs lehetőség, és amelyekre télen talán jobban időt lehet szakítani (nekünk a diavetítés a kedvencünk). Ezek remek alkalmat nyújtanak arra is, hogy jobban megismerd a gyermekeidet és tartalmas időt töltsetek együtt, és egy kicsit kitörjetek a tanulás, munka, házimunka háromszögből. Gondold újra a sötét telet és figyeld meg, hogy az otthonod is mennyire élvezetes hely…

Fotó: unsplash.com

Tanulj valami újat:

Sokunk fejében ott vannak az elképzelések, hogy milyen kézségeket és tudást szeretnénk még megszerezni, csak általában ezekre a mindennapi dolgok mellett soha nem jut elég idő. Na de most, amikor kint hideg van és nem is igazán vágysz ki az otthon melegéből utánanézhetsz végre, hogy melyek azok a tanfolyamok vagy kurzusok, amelyek érdekesek lehetnek. Régóta beiratkoznál egy online fotótanfolyamra vagy szeretnél elmélyedni az online marketing rejtelmeiben? Most eljött az idő: nézz szét, találd meg a számodra legszimpatikusabbat és néhány hónap alatt máris meglesz a vágyott tudás.

A tél talán nem is olyan vészes, mint gondoltad…

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Te is tudsz adventi koszorút készíteni!

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!